Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Unokája őrzi az egykori késes bicskáját

Szentes - Ma is őrzi az egykori szentesi késes mester, Bajkai Bálint egyik bicskáját unokája, Bajkai István. A legalább 100 éves zsebkés készítőjéről és unokájáról is elmondható, hogy mindkettőjüket köszöntötte a város - 85 év eltéréssel.
Ma már kevés olyan szentesi él, aki emlékezhet a híres szentesi késes mesterre, Bajkai Bálintra. Az 1839. január 29-én Szentesen született iparos az utolsó pillanatig gyártotta a késeket, bicskákat műhelyében, ám az 1932-es kemény tél kifogott a 93. éves mesteren, elvitte a tüdővész.
Unokája, Bajkai István ma is őrzi Fridrich János nagyapjáról készült fotográfiáját, amelyen a mester üzletében üldögél munkái és elismerései között.

A felvétel valószínűleg 1928-1929-ben látott napvilágot, miután 89 éves korában a város is köszöntötte a híres késest.
A felvétel valószínűleg 1928-1929-ben látott napvilágot, miután 89 éves korában a város is köszöntötte a híres késest.

Első műhelye, mely egy öreg házban a lakása és az üzlete mellett kapott helyet, a szentesi evangélikus templom vonalában állt, a negyedik-ötödik ház lehetett, ma már emeletes ház tornyosul a helyén. Fridrich felvétele is ebben a házban készült. Az utolsó években a Nyíl utca 25. szám alá költözött át a mester Bajkai Klára nevű lányához. Itt azonban a műhely az udvar hátsó részében volt, s Bálint megbetegedett a hidegben, mire átért a lakástól a műhelyig. A vesztét is ez okozta.

Unokája, István 11 éves volt ekkor, de jól emlékszik a 156 centiméter magas, jókedélyű, nagybajszú emberre. Még fujtatója is volt a nagyapjának, amit Bálint egyik fia, László gyakran használt, ha éppen nem a Horváth Mihály Gimnázium padját koptatta a tornászként is helytálló fiú. Nem lett késes Lászlóból, a vasútnál helyezkedett el, Szentest elhagyva az ország számos pontján élt családjával, így az unoka is csak nyaranta utazott Bálint nagyapához a városba.

Bajkai István is ismerős lehet a helyieknek, hiszen 50 éves presbiteri tevékenységét Szentesen fejezte be.
Bajkai István is ismerős lehet a helyieknek, hiszen 50 éves presbiteri tevékenységét Szentesen fejezte be.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

Pista bácsi jól emlékszik, az ötgyerekes Bálint számos kitüntetéssel bírt, és József főherceg részére is készített egy bicskakészletet, amit ajándékba küldött el számára. A bicska, ami naponta emlékezteti felmenőjére, mindig a zsebében lapul: a gyöngyház borítású darab fúrót, konzervnyitót, dugóhúzót, kést rejt, a pengében a jószeműek a Bajkai nevet olvashatják.

Bajkai István is ismerős lehet a helyieknek, hiszen 50 éves presbiteri tevékenységét Szentesen fejezte be. Összesen húszszor költözött életében a szucsági, Kolozsvár melletti születésű unoka. A 92. évét taposó, egykori MÁV-os pénzügyi dolgozó az összes lakcímére jól emlékszik. Szentesre 1999-ben költözött, s naponta járt a helyi uszodába szelni a habokat. Ma már visszavonultan él, napjait imádkozással tölti. A nagyapja fényképét íróasztalán őrzi, s roppant büszke arra, hogy 90. születésnapján a város őt is felköszöntötte - akárcsak sok évvel ezelőtt a nagyapját.

Olvasóink írták

  • 1. KamuNeni 2013. szeptember 16. 13:07
    „Nem a bicskarol szolt a cikk? Hol a bicska???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Skabá-fesztivál - harmadszor

A III. Skabá fesztivál tegnap a szentesi Kálvária temetőben, a névadó, a Horváth Mihály Gimnázium egykori legendás igazgatója, Bácskai Mihály sírjának a megkoszorúzásával kezdődött. Tovább olvasom