Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Úszó szökőkutak a Kurcán

Szentes - Kilenc méter magasra lövellik a vizet a lebegő szökőkutak Szentesen, a Kurcán. A majálisra készült el a látványosság, amely máris elnyerte a városlakók tetszését. A két vízi szökőkút egyedülálló az országban, Európában hasonló Genfben található.
A Kurca-csatorna vize különösen nyáron, a forró levegő hatására jelentős mennyiségű oxigént veszít, emiatt könnyen felborul a biológiai egyensúly. Ezért is tetszett meg azonnal a szentesieknek egy floridai házaspár ajánlata, az új szökőkút, melyet eredetileg vízfrissítésre fejlesztettek ki.

Magyarországon egyelőre egyedülálló jelenség Fotó: Tésik Attila
Magyarországon egyelőre egyedülálló jelenség
Fotó: Tésik Attila

A Genfi-tó szökőkútja is ilyen

A Genfi-tó víztömege sokszorosa a szentesi csatornáénak, a szimbolikussá vált tavi szökőkút paraméterei ezzel egyenesen arányosak. Az égbe szökellő vízsugár ott 150 méter magas, míg a szentesi 9 méter. A svájci modellt két darab 400 lőerős motor hajtja, a szentesiekhez elég volt az 5 lőerős. A hegyvidéken élő genfiek a városi vízvezetékek feltöltéséhez is használják a rendszert, az alföldi városban ezt a közlekedőedények elvén működő víztornyok biztosítják. A genfi tó szökőkútja lényeges szerephez jut a világhírű író, Paulo Coelho Tizenegy perc című regényében.
Baloghné Berezvai Csilla, a város főkertésze azt mondta, a napokban felállított két kút a közelgő nyári hónapokban hozzájárul a csatorna vizének frissen tartásához, a vízsugarak a levegővel érintkeznek, így javulhat az oxigénháztartás. A főkertész lapunknak elmondta, négy darab 500 wattos lámpa világítja meg a vízsugarakat, melyek fényében éjjel is látható a különleges szökőkút. A majálisra kettőt állítottak fel, egyet a liget bejáratától délre, másikat a Dózsa-ház és az ifjúsági ház közötti szakaszon. A városházán azt tervezik, felállítanak egy harmadikat is a kertvárosi Szalai utcai hídnál.

A városképi jelentőségű beruházás eddig tízmillió forintba került. Az elképzelések szerint ezentúl nem huszonnégy órában, hanem bizonyos napszakokban működnek majd a lebegő kutak. Nemcsak a horgászok, a vízfrissítés vagy a turisták szempontjait kell figyelembe venni, hanem azt a tényt is, hogy üzemeltetésük költséges.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Pircsi 2008. május 16. 21:35
  „Természetes dolog, hogy környezetünket szebbé akarjuk tenni.Ez csak akkor ér igazán valamit, ha van is rá pénz és nem hitelekből kell az önkormányzatoknak működésüket megfinanszírozni. A kiadásokat mérsékelni kellene, vagy olyan beruházásokba fektetni, amely bevételeket teremt a városnak. A látvány és a szebbé tenni akarás önmagában nem javítja a jelenlegi pénzügyi helyzetet, sőt...”
 • 23. xenon 2008. május 10. 06:47
  „mekkora parasztokal élek 1ütt.
  próbálják ezek a szerencsétlenek kitalálni hogyan tegyék szebbé a környezetünket,erre meg elkezdenek hurrogni.
  mocskos politika
  nektek csak politikán megy egész nap az agyatok?
  nincs más dolgotok?
  ha nincs akkor meg jól élsz

  alkoss te is valamit
  találj ki valamit

  ne fikázz

  na ezért tartunk még itt...........................”
 • 22. nem biciklis 2008. május 10. 00:56
  „Rohadt biciklisek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 21. Józsika 2008. május 09. 10:21
  „Még négy szökőkútért is sok a tíz millió nemhoigy kettőért! Nagy üzlet volt!”
 • 20. Breki 2008. május 08. 22:08
  „Az adófizetők zsebére fizettek ki 10 milliót látványra? Valakinek nagy üzlet lehetett! Elég drága látványosság, tudniillik az önkormányzatoknak 6000 milliárd forint hiteltartozásuk van. Még a szaktárca sem tudja korlátozni, hogy mennyi hitelt vehessen fel egy önkormányzat. Egyes településeken a működőképesség fenntartását is hitelekből (újabban kötvények kibocsátásával) finanszírozzák. Több önkormányzat eladósodott, nem tudják miből fizetni a magas hiteltörlesztéseket. Az önkormányzatok adóssága konszolidációra szorul, ellenkező esetben csődhullámhoz vezethet ez a folyamat. A másik földrészen egy picivel jobban élnek mint mi és a gazdaságuk is működik.”
 • 19. Gadányi Viktor 2008. május 08. 21:52
  „Érdeklődéssel kísérem figyelemmel a vitát, mert közvetlenül érintenek a leírt vélemények.Köszönöm az elismerő véleményeket,de a csípős megjegyzéseket is.Azt gondolom, hogy mindig előre kell tekinteni és sohasem a cipőnk orrát lesni,mert ha ez utóbbit választjuk akkor nem látjuk a célt.Számomra nagyon fontos a környezet-és vízvédelem, s ha ez a cél, akkor eléréséhez igyekszem olyan eszközöket találni amelyek még egy másik célt is szolgálnak: megjelenésükkel,látványukkal támogassák az előbbi sikerét.S ha e kettő együtt sikeres, akkor egy nagyobb közösség is örömmel fogadja el, mert látja hasznát,ami nem mindig közvetlenül pénzben testesül meg.Ezek a műtárgyak sok éve bizonyítanak egy másik földrészen is és azt gondolom ami ott jó,talán itthon is az.A kritikusok figyelmébe ajánlom:amit sok-sok év alatt az ember elrontott maga körül, annak helyrehozatala időbe telik.No és pénzbe,de talán megéri mert amit ma elmulasztunk e téren, az holnap sokkal de sokkal többe fog kerülni.”
 • 18. Turista csalogato 2008. május 08. 20:56
  „Csak fenykepen lattam meg, es alig varom,hogy elottem legyen. Csodalatos a genfi, es Quesnoy ban /France/ ma lattam egy ugyanekkorat egy csonakazo to kozepen. Gyonyoru! Ha csak ennyi akkor is megerte!”
 • 17. Horgász 2008. május 08. 20:34
  „Jó lenne, ha javulna a Kurca vízminősége, de ezzel a módszerrel max. néhány száz méteren lehet eredményt elérni. A folyó nem folyik, öntisztulás nincs, a szennyvíz, a termálvíz, műt4rágya, szerves trágya, stb. bevezetése és a vízkivételek, locsolások miatt a Kurca állapota csak romlik. A szökőkutak annyit jelentenek a Kurcának, mint halottnak a csók. Csupán a látvány kedvéért kár volt 10 milliót elkölteni.”
 • 16. Könyves Andrea 2008. május 08. 16:43
  „Szentesen átutazóban jártam és felfigyeletem a Kurcán található szökőkutakra, amelyek szerintem figyelemre méltó látványt nyújtanak.Utána is néztem mikor és miért döntött egy kisebb város ilyen nagyobb beruházás mellett. Talán az elsődleges cél a viz minőségének a javitása, ami viszont a külső szemlélőnek nem annyira jelentős,de úgy gondolom ez egy nagyon előre mutató gondolkodásmódot takar.
  A másik nagy dolog , hogy ma Magyarországon a közpénzek inkább eltünnek, nem a városok fejlődését szolgálják. Végre látható is hogyan gazdálkodnak egyes települések.”
 • 15. szkeptikus 2008. május 08. 14:08
  „Egy új életérzés küszöbén ..."a lenyúlt bankszámlájú floridai Genfben!"...avagy lógassuk lábainkat önfeledten a Kurcába.”
 • 14. Krumpli leves 2008. május 07. 14:58
  „A jobb közérzetet nem a szökőkutakkal kell megoldani és főként nem pénzpazarlással, amit egyébként is beszednek tőlünk. Az eladósodást és az adófizetők sarcolását kellene előbb megállítani, aztán jöhetnek a látványosságok.”
 • 13. valakiasokközül 2008. május 06. 18:36
  „Gratulálok, a szökőkutak illenek a városhoz és a városképbe!Akik ellenzik azok pedig irigyek,hogy ez nem nekik jutott eszükbe.Ne irigykedjenek, inkább legyenek büszkék arra, hogy az Ő városukban van ilyen kellemes hangulatot teremtő szökőkút.Szentes jó úton jár amikor tesz is azért, hogy a város lakóinak közérzete jobb legyen, tesz azért hogy szépüljön a város.-jut eszembe:ha majd elkészül a Petőfi Szálló akkor vajon felismeri-e valaki, hogy tenni kellene valamit a vele szemben álló szörnyűséges és többemeletes vasbetonházzal!?Rettenetes látvány az az épület azon a gyönyörű téren!!!!”
 • 12. Albatros 2008. május 06. 10:11
  „Mi az igazság? Közterületen parkolási díjat szednek őrzési szolgáltatás nélkül, a másik oldalon közpénzeket dobnak ki "látványosan" az ablakon.”
 • 11. Farkas Zsolt 2008. május 05. 22:00
  „Ma jártam Szentesen,átutazóban.Nagyon szép látvány fogadott ahogy áhajtottam a hidon.Ez a szökőkút látványos,kicsi idő múltán Szenteshez fog tartozni és a képeslapokon is látjuk majd őket.A város diszei lehetnek, tehát idegenforgalmi szempontok miatt is fontos!-és persze hasznos is, mert segit a viz minőségének megóvása érdekében.Gratulálok a városi közgyűlés minden tagjának a döntéshez amely most valóban a köz érdekét szolgálja!”
 • 10. padsa 2008. május 05. 14:42
  „Nem tudtok örülni semminek? Ha nem mindig megy, akkor teljesen fölösleges volt tényleg a 10 miska!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 9. asdass 2008. május 05. 13:33
  „6. csak tudod, bármi történik ebben a városban, az másoknak mindig "részmegoldás".”
 • 8. Hódos Győző 2008. május 05. 13:05
  „Nagyon szépek ezek a kutak és még hasznosak is, akkor helyes ha áldoznak rá!Gratulálok az ötlet kitalálóinak.”
 • 7. Nekem tetszik 2008. május 05. 09:24
  „Szerintem nagyon szep es kedves szinfoltja lett a varosnak.Meg a legszegenyebb csaladokban is elofordul,hogy latszolag haszontalanul koltenek, de az esztetikai, lelki orom is fontos! Nem hiszem,hogy minden politika.”
 • 6. Bamako 2008. május 04. 20:43
  „Részmegoldásokra milliókat kidobni felelőtlenség! Csak egymás "barmozására" van ész, másra sem! Csak gratulálni tudok a kis város okos vezetőinek!”
 • 5. dfdfdf 2008. május 04. 19:36
  „Szerintem meg rohadjon el a város! Így jó lesz nektek is, barmok. Mert BÁRMI történik az csak pénzkidobás, választási kampány, látványberuházás...”
24 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reneszánsz fesztivál Szentesen

Szentes - A reneszánsz év jegyében szerepelt Szentesen a majálisi programok között a reneszánsz… Tovább olvasom