Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Utolsó séta a szentesi kísértetkastélyban

Szentes - Több százan járták be tegnap a szentesi Petőfi Szállót. A felújításra váró, romos épületet tegnap nézhették meg utoljára az érdeklődők a pincétől a padlásig. Hamarosan kezdődik a rekonstrukció. A megújult épület ötcsillagos szállodaként működik majd.
Kisebb-nagyobb csoportok várakoztak tegnap a szentesi Petőfi Szálló körül, hogy utoljára tekintsék meg romos állapotában az épületegyüttest. A többmilliárdos beruházásra vállalkozó Pendola-cégcsoport ajánlotta fel a helybelieknek: a rekonstrukciós munkák kezdete előtt alaposan szemléljék meg a pincétől a padlásig, hogyan néz most ki az 1898-ban korai szecessziós stílusban emelt egykori vendéglátó-ipari komplexum. Így lesz viszonyítási alapjuk, ha befejeződik a patinás épület korhű helyreállítása.

Siralmas látványt nyújtott az egykori recepció előtti helyiség, ahol két ütött-kopott fotel árválkodott a lepotyogott vakolatú fal mellett. A csillárokra csak a lógó vezetékek emlékeztettek, a pókhálók meg arra, hogy hosszú évekig nem volt gazdája az épületnek.

Utoljára nézhettek szét az érdeklődők a romos Petőfi Szállóban. Fotó: Tésik Attila

Az emeletre vezető lépcsősoron az elegáns szőnyeg is csupán az idősebbek képzeletében élt.

A fiatalabb korosztály viszont még sohasem járt a deszkalapokkal eltorlaszolt szállodai részben. A Rigó Alajos-iskola szakoktatója, Szabó Zoltán elhozta a diákjait, akik szobafestőnek készülnek. A pince felől kezdték bejárni a kísértetkastélyhoz hasonlítható hatalmas épületet. Rácsodálkoztak a több mint másfél méter mély gödrökre, amelyeket a szakemberek azért ástak, hogy információkhoz jussanak a ház állagáról. A tizenhét éves Flaisz Istvánnak még vakolat nélkül is tetszett a boltíves pince, az ajtókon pedig a míves faragásokra figyelt fel. Azt már a tanáruk említette, hogy szokatlan látványt nyújtanak manapság a fürdőszoba nélküli szállodai szobák. Szabó Zoltán szerint rengeteg munkájuk lesz a beruházóknak, mire ötcsillagos szállodává alakítják az épületet.

Volt mit csodálni a hatalmas termekben és a lépcsőházban. Fotó: Tésik Attila

Tizenöt évig dolgozott a Petőfiben Szabó Zoltánné az üzletvezető titkárnőjeként. Még 1964-ben került oda, akkor újítottak fel mindent. Elegáns helynek számított a vendéglátóhely, ahová csak jól öltözött embereket engedtek be. Most elszomorodott, hogy romokat lát mindenfelé. – Jó lenne megélni, amikor felújítják – mondta az asszony. Bagi Imre bevallása szerint nosztalgiázni jött a Petőfi Szállóba. – Mi itt nőttünk fel – mondta. Hozzátette, a feleségét is itt ismerte meg egy bálban. Megmutatta nekünk a korabeli fényképeket, az egykori társasági élet dokumentumait. Szívesen emlékezett a nótaestekre, a legendás hírű pincérekre, meg persze a kedvenc ételükre, a Petőfi-tálra és az éjfélkor felszolgált zsíros kenyérre. A hetvenéves Forgó Ferenc szerint a világháború sem okozhatott volna akkora pusztítást, mint amilyet most talált a Petőfiben. Gaál Lászlót is elszomorította a látvány, de ő bízik a beruházó Pendola-cégcsoportban. Reméli, hogy a cégtulajdonos Zsohár Árpádnak szerencséje lesz a szálló felújításával.

2011-re végeznek a felújítással

A Pendola tulajdonosa, Zsohár Árpád nagyon örült, hogy csütörtökön sokan elmentek a Petőfi Szállóba. Elmondta: jólesett neki az, hogy amivel az életét tölti, másokat is érdekel. Az épületkomplexumot december 4-e és 7-e között zárják le. A cukrászda február-márciusig üzemel, a Tóth József Színházterem viszont május végéig nyitva marad. A rekonstrukciós munkák 2011 végére fejeződnek be.

Olvasóink írták

 • 7. koka112 2007. december 06. 13:17
  „az előbb roszul adtam eamil cimet szucscsilla1@freemail.hu köszönöm”
 • 6. koka112 2007. december 06. 13:03
  „Én is nagyon öröltem hogy végre van egy cég aki látt fantáziát a szállóból és persze szenteben is a kettő szorosan kell hogy összetartson.Szeretném e forumon is megköszöni hogy lehetővé tették a nyilt napot és a sajtótájékoztatot nagyon érdekes volt kár lett volna kihagyni.Sok sikert a cégnek.UI:ha van valikinek foto a szállorol szivesen veszem szucscsilla@freemail.hu”
 • 5. bolond 2007. december 06. 01:26
  „inkább egy 23*-os szálloda kéne, és akkor többen igénybe vennék”
 • 4. Bors 2007. december 03. 11:44
  „Nagyon örülök neki, hogy végre felújítják, már épp elég régóta a város szégyene. Azzal kapcsolatban azért elég erősek a kételyeim, hogy ki fog Szentesen egy 5* -os szállodát igénybe venni, ahhoz túl kicsi a város turisztikai vonzereje :-(
  Max. 4*-os reálisabb lett volna”
 • 3. Kolozsiné Földvári Etelka 2007. november 30. 20:19
  „Nekem még volt szerencsém ebédelni az éttermében, kávét inni a presszójában, bár már akkor is csak egy része üzemelt a hetvenes évek közepe táján.
  Szívesen megnéztem volna újra, kicsit nosztalgiáztam volna, és persze láthattam volna azokat a részeket is, amit akkor nem.
  De nem szentesi vagyok, akkor is csak látogatóba jártam igen gyakran. Ma is járok, csak lényegesen ritkábban, de ha elkészül, feltétlen betérek a családommal. Nagyon örülök, hogy felújítják. Ne tántorodjanak el, ne járjon úgy, mint Szegeden a Régi Hungária meg a Hági.
  A szivem szakad meg minden nap, amikor a Hági előtt elmegyek.
  A Petőfi még ezeknél is sokkal szebb! Ne hagyják veszni!
  SOK SIKERT HOZZÁ!!!”
 • 2. pille 2007. november 30. 15:35
  „Valamikor nagyon szép lehetett és remélem gyönyörű lesz 2011-re!Sajnos én csak romosan és éjjel láttam egy kisebb részt belőle (mielőtt még valaki rosszra gondolna,egy tűzcsap bilincs tört el az első emeleten,azt kerestük).Sajnálom,hogy már nem vagyok szentesi és nem tekinthettem meg utoljára ilyen állapotban!”
 • 1. szentesi 2007. november 30. 05:48
  „Szégyen, hogy a város vezetői nem türődtek ezzel az impozáns épülettel, csak a zsebeiket tömik”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltókocsi Nagytőkének

Nagytőke - A szentesi önkormányzati tűzoltóság műszaki mentésre alkalmas kocsit ajándékozott a… Tovább olvasom