Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Üzenetet rejt a Kurca-híd

Lassan-lassan kibontakozik az az üzenet, melyet a Kurca-híd egykori építői -vagy tervezői, netán a város vezetése - hagytak az utókorra egy kis palackban.
Mai kifejezéssel időkapszulának nevezzük azt a tárgyat, amit a híd 1884-es építésekor falaztak az egyik pillérébe. Minden jelentősebb épület vagy építmény alapköve mellé elhelyeznek üzenetet, napjainkban a napi sajtó egy példányát, helyi lapot és a kor emberének, az építőknek a gondolatait.

aprólékos munkával igyekszik megfejteni. A szerző felvételei
Aprólékos munkával igyekszik a restaurátor megfejteni.
A szerző felvételei

A híd hónapokkal ezelőtt kezdődött felújítási munkálatai során került elő a palackba zárt üzenet, mely a Koszta József Múzeum közreműködésével jutott el Pál László papírrestaurátorhoz, aki aprólékos munkával igyekszik megfejteni. Mint Béres Mária múzeumigazgatótól megtudtuk, minden restaurátori munka közül az üveg és a papírtárgyak igénylik a legtöbb időt és odafigyelést. A palackból előkerült, nedvesen összeállt papírtömböt párakamrában tartja a restaurátor, és csak naponta 1-2 centimétert tud haladni a körülbelül 16-szor 18 centis papírszalag kinyitásával, különben a meglehetősen rossz állapotban lévő papírtekercs elporladna.

Egyébként egy rendkívül finom, ún. japán papírra írták elődeink az üzenetet, mely nagyon drága is, és amelyet műtárgyak csomagolására használnak a szakemberek. Az üzenetből eddig annyi derült ki, hogy emléklapról van szó, a szövegnek ez a része már kivehető. Kíváncsian várjuk, mit üzentek a hídépítők a 19. század végéről.


Talán csak addig a kamarakiállításig kell várni az eredményre, melyet a híd felújítási munkálatainak végére időzít a múzeum. Ekkora minden bizonnyal olvasható és kiállítható állapotba kerül az emléklap, s szerepet kapnak a fotókon folyamatosan dokumentált felújítási munkálatok, valamint a Kurca iszapjából előkerült érdekesebb szórványtárgyak, és a múzeumba bekerült hídi emlékek: a vasszerkezet egy része, illetve az építés dátumát, az 1884-es évszámot magán viselő tégla is.

Olvasóink írták

  • 1. booo 2013. május 18. 14:00
    „"Kurca iszapjából előkerült érdekesebb szórványtárgyak" - Ez elég sejtelmes!
    Mik voltak ezek a szórványtárgyak? Netán megint bicikliket találtak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kihívás hozta Szentesre Kalmár Mihályt

A kihívás motiválta Kalmár Mihályt, amikor jelentkezett a szentesi kórház vezetésére. Tovább olvasom