Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Valika 68 évesen is tart aerobikedzést

A 68 éves Vas Andrásné kitüntetést vett át a sportágában és egyesületében nyújtott kimagasló edzői tevékenységéért. Ő kezdte az aerobikoktatást Szentesen, és aktív a mai napig.
– Debrecenben, a tanítóképzőn ritmikus sportgimnasztika szakon végeztem, ami mozgásvilágában egy kicsit már rokon a Jane Fonda-féle aerobikkal – mondta a szentesi Vas Andrásné Valika (68), aki a közelmúltban kapott elismerést Szentestől a városi sportünnepen kiemelkedő munkásságáért. Azzal folytatta: 30 éves volt, amikor elkezdte, a motivációt az jelentette, hogy a tükörből más kép nézett vissza rá, mint amit önmagáról elképzelt.

– Csatlakoztam egy csoportos tornához, megtetszett, ott ragadtam, majd átvettem a vezetését. A Petőfi Sándor Általános Iskolában kezdtük, ahol 41 évig dolgoztam pedagógusként. Az aerobik központja azonban végül Szentesen a Klauzál Gábor Általános Iskola lett, ahol éveken keresztül 92 fővel üzemeltünk, de a sportcsarnokban is eltöltöttünk 10 évet. Mi, nők nem vagyunk eléggé kitartók, de akad olyan, aki már 30 éve velem tornázik. Ma is hetente háromszor tartok tréninget – osztotta meg a kezdetek históriáját Valika. Hozzáfűzte, az elmúlt évtizedek alatt bárhová – az önkormányzathoz, iskolaigazgatókhoz, intézményvezetőkhöz – fordult segítségért, nyitott kapukat döngetett.

Érdekességként elmesélte, Szirbik Imre polgármester felesége is megfordult alakformáló, zsírégető, szálkásító aerobiktréningjein. Ezeket másfél éven keresztül Nagymágocson is tartotta.

Valika fitten tartja magát, és hetente háromszor másokat is. Fotó: Králik Emese
Valika fitten tartja magát, és hetente háromszor másokat is. Fotó: Králik Emese

A nyolcvanas évektől mazsorettcsoportokkal is foglalkozik, ezt is a Petőfi Sándor Általános Iskolában kezdte és alapozta meg. Lányaival többször részt vett versenyeken – főleg a Komárom megyei Kömlődön –, amelyeken egy első és több második helyezést szereztek. Több rendezvényen is szerepelt tanítványaival, Szentesen kívül például Szegeden.

– Amikor megkaptam az elismerést, átfutott az agyamon: Vali, mit tettél te ezért? Fejben gyors számvetést végeztem, és arra jutottam, Szentes lányainak, asszonyainak legalább a fele megfordult nálam. Az évtizedek során több mint 5000 órányi tréninget vezényeltem le, nyári szünetet sem tartottam. Természetesen a sport mellett az egészséges életmód és a táplálkozás is sokat jelent – készített leltárt Vas Andrásné Valika.

Azt is elárulta:Beatrix lánya Münchenben él, ott tart aerobikedzéseket, eleinte tőle tanult, manapság viszont már ő tanul a lányától. Kellenek az új gyakorlatok, amelyek változatossá teszik a programot, ezért állandóan képzi magát.

– Meddig csinálom? Amíg egészséggel bírom, és a lányok várnak rám. Kedvenc görög mondásom, amit ars poeticámnak is nevezhetek: „A mozgás sok gyógyszert pótol, de olyan orvosság nincs, ami a mozgást pótolja".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Életünk része a piros, a fehér és a zöld is˝

A szentesi ünnepségen Szirbik Imre polgármester a forradalom eseményeit idézte fel. Vörös Gabriella szerint március idusa történelmünk, az elődök és a mi életünk része is. Tovább olvasom