Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Válságtervet készítettek a szentesi kórházban

Szentes - Félmilliárdos fejlesztés valósulhat meg jövőre a szentesi kórház sürgősségi betegellátó osztályán, a beruházás indulásáig azonban csökkenteni kell a kiadásokat. Készült egy válságterv, amelyről hamarosan tárgyal a fenntartó megyei önkormányzat.
Derűre ború következhet a szentesi kórházban. Mint arról beszámoltunk, a megyei fenntartású intézménynek 480 millió forint támogatást ítéltek meg a sürgősségi betegellátó osztályok fejlesztésére kiírt pályázat első fordulójában. Ha a részletes kidolgozás után a második körben is kedvezően bírálják el a pályamunkát, az 50 milliós megyei önrésszel együtt összesen 530 milliós beruházás valósulhat meg jövőre a Kurca partján. Az összeg közel felét a sürgősségi osztálynak otthont adó, 2002-ben átadott diagnosztikai tömb bővítésére fordítanák. A földszinti rész 478 négyzetméterrel nőne, újabb rendelők és az ellátást megkönnyítő kiszolgálóhelyiségek épülnének. A projekt része az a 19 milliós tétel, amiből egy betonozott, kivilágított helikopterleszállót is építenének. A műszerpark korszerűsítésére majd 300 millió forintot fordíthat a kórház. Mint megtudtuk, az alapellátás minőségi javítása a legfőbb cél, így nincs tervben MRI-készülék beszerzése, mert annak kihasználtsága egyelőre nem biztosítaná a gazdaságos üzemeltetést.

A fenntartási költségek részben növekedni fognak, de jelentős előrelépés lesz, hogy a régi gázos megoldás helyett termálenergiával fűthetik a sürgősségi osztályt. Mindez azonban csupán részsikernek tekinthető a mostani üzemeltetési nehézségek tükrében. A szentesi kórház is megsínyli az egészségügyet érintő 30 milliárdos állami megvonást: a mostani számítások szerint havi 20 milliós bevételkiesése is lehet az intézménynek.

2010-ben 530 milliót költenének a szentesi kórház sürgősségi osztályára, de előbb át kell vészelni a következő időszakot. Fotó: Tésik Attila
2010-ben 530 milliót költenének a szentesi kórház sürgősségi osztályára, de előbb át kell vészelni a következő időszakot. Fotó: Tésik Attila

– Készült egy válságterv, de arról még a fenntartó nem döntött. Annyi bizonyos, hogy olyan nehéz még sosem volt, mint amilyen most lesz, ezért valamit lépnünk kell – fogalmazott lapunknak Várkonyi Katalin főigazgató.

A megyei közgyűlés április 30-án tárgyalja az intézkedési tervet. Ebből kiderül, hogy egy hete 162 millió forint volt a kórház teljes tartozása, ebből 56 millió forint a 30 napnál régebben lejárt kötelezettség. Hogy az adósság ne termelődjön újra, a megyei vezetés indokoltnak tartja a létszám- és bérgazdálkodás felülvizsgálatát. Így jelentős megtakarítást hozhat a munkahelyi pótlékok, keresetkiegészítések és egyéb, a garantált fizetésen túli juttatások korlátozása a minimális szintre. Olcsóbbá szeretnék tenni az étkeztetést, a takarítást és a mosatást is. Felülvizsgálnák a gyógyszergazdálkodást, a beszállítói szerződéseket, és az is szerepel az anyagban, hogy a bevétel növelése érdekében fontos lehet a gyógyfürdő árainak emelése.

Költözne a gyógyszertár

A főporta mellől a rendelőintézet földszinti előcsarnokába költöztetné át gyógyszertárát a szentesi kórház. Az intézmény vezetése ezzel is bevételeinek növekedését szeretné segíteni. Elképzelésükkel megkeresték a kórházi ingatlan tulajdonosát, a szentesi önkormányzatot, amely pénteki ülésén dönt a témában.

Olvasóink írták

 • 3. szemlelodo 2009. április 24. 21:31
  „Isten bizony nem értem a fejlesztési koncepciót.
  Az SBO nem túl régi beruházás,mégis már ennyi pótlólagos beruházási és fejlesztési igény merül fel?
  A többi pavilonok korszerűsitése,fejlesztése akkor mennyibe kerülne?
  Én mint laikus valami szakmai koncepcionális zavart vélek felfedezni.”
 • 2. átlag 2009. április 23. 21:38
  „2003.év óta történik a válság kezelése a betegellátás a dolgozók kárára! Meddig még? Feladatokat adtak át orvos hiány miatt! A dolgozók túlterheltek-képletesen a belük lóg! Érdekel ez egyáltalán valakit?
  Olyan emberek döntenek a kórház sorsa felöl akik még látogatóban sem jártak az intézményben és nem ápoltak, gyógyitottak embereket csak a politikai hovatartozás számít! Mikor lesz már megállj és elég??!!!!
  A betegek gyógyulni ba dolgozók élni szeretnének!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. Bicebóca 2009. április 23. 09:41
  „Valaki hazudik, ugyanis már az év elején egy milliárdos adóságról beszéltek. A megyei közgyűlés már a második válságkezelő vezetést adta a kórháznak, akik bizonyítottan diletánsok,hiszen már teljesen leamortizálják az intézményt. A jobb napokat látott híres kórházból hírhedt kórházat csináltak. Magyar Anna ha tényleg segíteni szeretne,akkor a jelenlegi teljes vezetést kisöpörné és valóban szakemberekre /politika mentes/bízná az intézmény rendbetételét! Ismerve a viszonyokat kies Hazánkban ez vágyálom marad.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldön is keresik az életmentő új szívet Larának

Szentes - Aláírta az egészségügyi miniszter a szívtranszplantációra váró Bóta Lara Szonja édesanyja kérelmét: külföldön is keresik már az új, beültethető szervet a 20 hónapos csöppségnek. Tovább olvasom