Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Váratlan kötelesség lett a nyári napközi Szentesen

Szentes - Év közben az államé a gyerek, nyáron az önkormányzaté. Ezzel szembesült idén Szentes. Szinte napok alatt meg kellett szervezni az iskolások nyári napközijét.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

Hosszabb lett a tanév a szentesi állami iskolákban oktató pedagógusoknak. Amíg ugyanis nem állt be a nyári napközi rendje, minden iskola maga oldotta meg, hol helyezi el a saját tanítványai közül azokat, akik igénylik a szünidőre a felügyeletet. A legkézenfekvőbb megoldás az volt, hogy a tanárok bejártak kora reggel, fogadták a diákokat, napközben vigyáztak rájuk – mintha még tanítás lett volna.

A furcsa helyzet azért állt elő, mert a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szerint a nyári felügyelet megszervezése nem az ő dolguk, hanem az önkormányzaté, a KLIK csak tanév közben köteles a diákokról gondoskodni. A városháza szerint erről nekik későn szóltak.

– Egy jogszabályra hivatkoztak, amelyet ugyan mi is átnéztünk, de másképp értelmezünk. Hangsúlyozom, hogy nem rájuk, hanem kizárólag a szentesi gyerekekre való tekintettel nem vitáztunk, és felvállaltuk a nyári napközi feladatát – közölte Szűcs Lajos alpolgármester. A feladatot szerinte túl későn, a tanév vége felé kapta a nyakába a város, de nem is számíthattak előre a „felkérésre", tavaly még – ahogy az év közbeni oktatás – a nyári napközi is a KLIK feladata volt. Az idei változás okát az alpolgármester nem tudja, arra gondol, hogy nincs erre pénze az intézményfenntartónak.

A szegedi Tabán-iskolában az önkormányzat szervezett napközis foglalkozást. Fotó: Frank Yvette
A szegedi Tabán-iskolában az önkormányzat szervezett napközis foglalkozást. Fotó: Frank Yvette

Máshol is az önkormányzat szervez

Csongrádon évek óta ugyanott, a Körös-toroki napközis táborban töltik a helyi gyerekek a szünidőt, a szervezés a városellátó feladata. Vásárhelyen is az önkormányzat szervezte a felügyeletet, a művelődési központot bízták meg a feladattal

 
Végül a Klauzál-iskolában találtak helyet a gyerekeknek, a napokban beindult a felügyelet. Szűcs Lajos a szervezés ellentmondásos helyzetére utalva elmondta: a tankerület keresett ugyan önként vállalkozó tanárokat, a beosztást viszont a városnak kellett megcsinálni. Mint ahogy a bérüket is Szentes állja, összesen 1,3 millió forint lesz a végszámla.

Kérdeztük a helyi tankerületet, illetve az intézményfenntartó központot, de nem válaszoltak. Úgy tudjuk, azért, mert szerintük ez nem is az ő asztaluk, tehát nincs nyilatkozati joguk. Nem hivatalos forrásból annyit sikerült megtudni: álláspontjuk szerint a nyári napközi nem nevelési-oktatási, hanem szociális kérdés, ezzel pedig a helyhatóságoknak kell foglalkozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

600 ezer forint a mágocsi tűzoltóknak

Közel 600 ezer forintot nyertek a nagymágocsi önkéntes tűzoltók a Belügyminisztérium és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatán. Tovább olvasom