Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 8°C | 22°C Még több cikk.

Várják a napsütést a gazdák

Szentes - 22 hektáros családi gazdaságában dolgozik Árpádhalmon Héjja Ferenc. Búzát, árpát, kukoricát és napraforgót termeszt.
– Nagyon jól jött az elmúlt napok csapadékos időjárása, legfőképpen a gabonára. Már kalászosodik az őszi vetésű búza és az árpa. A szemesedéshez nagyon kellett az eső. Most már jöhetne a meleg, a napsütés. Sokan még nem tudtak permetezni, félő, hogy ha ilyen csapadékos marad az időjárás, elmarad a permetezés, és támad a fuzárium és más gombabetegségek – fogalmazott a gazda, aki folyamatosan figyelemmel kíséri az időjárás-előrejelzést. Mást most nem is tehet, a földre egyelőre nem lehet rámenni.

A nagymágocsi Fodor László szerint is elég volt már az esőből. Területének egy részét ősszel elöntötte a belvíz. Ahol nem volt belvíz, már kikelt a kukorica, mire a víz miatt kihagyott foltokra rá lehetett menni. Jól jött az eső, de ennyi éppen elég volt – mondta ő is.

Az eperjesi Agrogárda Zrt.-nél abban reménykednek, idén nem sújtja a területüket sem a belvíz, sem a jég. – Tavaly május 24-én jött az első csapás. Jelentős mennyiségű jeget kaptunk. Ősszel pedig a belvízzel küszködtünk. Akkor csak 180 hektár búzát tudtunk elvetni a 450-550 hektár helyett. Így tavaszra maradt a vetés zöme. A belvíz miatt ősszel nem tudtunk szántani – tudtuk meg Tóth Jánostól, a gazdaság növénytermesztési ágazatvezetőjétől. Az Agrogárda Zrt. még az esős idő előtt 320 hektáron árukukoricát, 50 hektáron hibrid kukoricát, 42 hektáron hibrid napraforgót, 500 hektáron pedig olajnapraforgót vetett.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már két mentőjük is van

Új mentőautó állt munkába Fábiánsebestyénen és Eperjesen. Tovább olvasom