Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Vége az aratásnak, gyenge a termés – egy táblát leszámítva

Szentes - Bejöttek a jóslatok: a tavaszi aszály miatt nagyon gyenge a búzatermés Csongrád megyében. Mindössze 3 tonnás az átlagtermés hektáronként, miközben egy szentesi táblán valószínűleg országos rekord született.
Szentesen egy összefüggő, 107 hektáros táblában 9,2 tonnás rekord gabonatermést takarítottak be. Lehet, hogy ezzel a mennyiséggel országos első lesz a hektárok tulajdonosa, a Terra-Coop Kft. Szarvas Pál ügyvezető igazgató elmondta, ez egy francia hibrid vetőmagnak köszönhető, valamint annak, hogy a területet öntözték. De maguk is meglepődtek az eredményen, hiszen az átlagtermés náluk mindössze 5 tonnás volt hektáronként.

A szentesi kft. már pénteken befejezte az aratást. A megye legnagyobb részén szintén vége a gabona betakarításának, csak a kimaradt, nehezebben megközelíthető búzatáblákra kellett a hétvégén is kimenniük a kombájnoknak.

Mennyi gabona termett? Szakáll Sándor, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal megyei földművelésügyi igazgatója elmondta, amire idén számítottak, az bejött: nagyon rossz termést arattak le a szövetkezetek és a gazdálkodók. A kalászosok megsínylették azt, hogy áprilisban és májusban alig esett 1–2 milliméternyi csapadék. A júniusi özönvíz pedig akkor jött, amikorra a gabona megérett, és az égi áldás inkább ártott, mint használt.

Gyengébb lett a tavalyinál az idei termés. Fotó: Tésik Attila
Gyengébb lett a tavalyinál az idei termés.
Fotó: Tésik Attila

Az őszi árpa és a búza egyformán 3 tonnás átlagtermést hozott a megyében a szokásos 4,5–5 tonna helyett. Országosan 3,5 tonna az átlag, de Szabolcsban nem ritka a 2,5 tonnás végeredmény sem. A legfrissebb termésbecslések alapján őszi búzából 29, őszi árpából 25, zabból 31 százalékkal marad el a termés az idén Magyarországon – 2008-hoz képest. Úgy számolják, hogy búzából csak 4 millió tonnát takarítanak be: 30 százalékkal kevesebbet, mint tavaly.

Sok éves átlag

Csongrád megyében január 1-jétől május 31-ig 206 milliméternyi csapadék az úgynevezett sok éves átlag. Ehhez képest idén tavasszal csak 117 milliméternyi eső hullott le. A hiányzó mennyiség 99 milliméter volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenki a biciklisekre figyel

Szentes - Beterelték az autóforgalomba a bicikliseket a felújítás alatt álló szentesi-csongrádi Tisza-hídon. Olvasóink panaszkodtak, hogy ez így nagyon veszélyes. Tovább olvasom