Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Vegyszert találtak a szentesi paprikában

Szentes - Egy vizsgált szentesi paprika két olyan anyagot tartalmazott, amely nem engedélyezett, az egyik egy diklórfosz nevű rovarirtó szer.
Vegyszermaradványokat találtak magyarországi áruházakban vásárolt paprikákban. A vizsgálatot a Greenpeace kezdeményezte, hét áruházban összesen 12 hazai és importterméket vettek március elején közjegyző jelenlétében, ezeket független laboratórium vizsgálta. A zöld mozgalom tegnapi budapesti demonstrációján jelentette be, hogy a vizsgált minták közül nyolcban összesen húszféle vegyszermaradványt talált. Egy vizsgált szentesi paprika két olyan anyagot tartalmazott, amely nem engedélyezett, az egyik egy diklórfosz nevű rovarirtó szer.

A Greenpeace budapesti rendezvényén a vegyszerezett paprikák veszélyére figyelmeztettek. Fotó: MTI
A Greenpeace budapesti rendezvényén a vegyszerezett paprikák veszélyére figyelmeztettek. Fotó: MTI

A szentesi paprika terméknevet levédető DélKerTész, illetve a Fruitveb szakmaközi szövetség elnöke, Ledó Ferenc azt mondta: a hozzájuk szállító termelők közül háromnak az áruja jöhet szóba, de a bizonyítás nagyon nehéz lesz. – Hivatalból vizsgálatot kértem, az eredménye jövő hétre meglesz, de eltelt majdnem egy hónap, szinte biztosan lebomlottak a vegyszerek. Értetlenül állok a dolog előtt, mert mindhárom gazda biológiai növényvédelmet folytat, a diklórfosz pedig válogatás nélkül megöl minden, tehát a hasznos rovart is. Az elmúlt évtizedben ilyen nem fordult elő – fogalmazott. Az eset megtépázza az irántuk való bizalmat, jelentette ki. Sokat segített volna, ha március elején azonnal visszajelzést kapnak, akkor még tudtak volna lépni, mondta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távozott a képernyőről a szentesi tévé ˝arca˝

A szentesi tévé alapítása óta képernyőn volt Torday Henrietta. Nemrég úgy érezte: váltani kell, ma már a városházán dolgozik. Tovább olvasom