Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Vérellátó még van, de véradót alig találni

Szentes - Negyedannyi a véradó, mint húsz éve, és a szentesi vérellátó központ vezetője szerint előfordul, hogy 2-3 – nem életmentő – műtétet el kell halasztani. Nemrég Budapesten egy májátültetésre váró férfi halt meg vérhiány miatt.
Bár a megyei önkormányzat honlapján még most is úgy szerepel, hogy a szentesi vérellátó központ tavaly 42 millió forint veszteséget termelt a fenntartónak, mint megtudtuk, a számítás hibás volt, ezért végül nem is kezdeményezte a megyei közgyűlés a feladat visszaadását az Országos Vérellátó Szolgálatnak (OVSZ). A bevételek és a kiadások mérlege 2008-ban 2 milliós veszteséget mutatott, de ezt is tovább csökkentené a szentesi kórház. Utóbbi cél érdekében együttműködést szorgalmaz az OVSZ-szel, hátha a különféle tesztek országos beszerzésével még inkább visszaszoríthatják a kiadásaikat. Fontos megjegyezni, hogy lapunk rákérdezett az OVSZ-nél, átvenné a feladatellátást a szentesi kórház fenntartójától, ha a megyei önkormányzatnál megelégelik a veszteséges üzemeltetést. A szolgálat sajtóreferense azt válaszolta, hogy nem.

A véradás máshol sem gazdaságos, de a feladatellátás finanszírozásánál jóval nagyobb probléma, hogy egyre nehezebben lehet rábírni az embereket, hogy segítsenek, adjanak vért – mondta lapunknak id. Kispál Mihály, a szentesi vérellátó vezetője. Ösztönözni csupán pszichésen tudják az átlagembert, pénzjutalmat csak azok kapnak, akik rendszeresen adnak vért. Szentesen azt is bevezették, hogy a véradók belépőt kapnak a szentesi strandra és az Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőbe, de így sem tolonganak a központ előtt.

Ha egy hónapban 400 véradó jelentkezik a szentesi központban, már jó eredmény. Húsz éve hetente jöttek ennyien. A szerző felvétele
Ha egy hónapban 400 véradó jelentkezik a szentesi központban, már jó eredmény.
Húsz éve hetente jöttek ennyien. A szerző felvétele

Tíz szakember dolgozik itt, és sajnos előfordul, hogy ők, a dolgozók többen vannak, mint akik eljönnek a külső helyszínekre meghirdetett véradásra. Hogy szemléltesse is a jelenlegi helyzetet, a vezető emlékeztetett: 20 éve hetente fogadtak 400 véradót, manapság viszont már az is jó eredménynek számít, ha havonta betér hozzájuk ennyi segítőkész ember. Akkoriban persze a termelőszövetkezetek és a honvédség élen járt a véradásban.

Májátültetés maradt el vérhiány miatt

Tegnap címlapra került a bulvársajtóban, hogy Budapesten azért nem tudtak végrehajtani egy májátültetést, mert a beavatkozáshoz szükséges vérkészítmény nem állt rendelkezésre. A férfi a vérhiány miatt elhalasztott műtét után néhány héttel meghalt. Megkérdeztük az OVSZ-t is, és azt a választ kaptuk, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat vérkészítmény-kapacitása abszolút normális és kiegyensúlyozott. – Szentesen is előfordult, hogy vérhiány miatt el kellett halasztani 2-3 – nem életmentő – beavatkozást – mondta a fővárosi eset kapcsán id. Kispál Mihály.

Olvasóink írták

 • 3. sophitel 2009. augusztus 11. 16:09
  „Én úgy tudom a szentesi Honvédségnél rendszeresen adnak vért a katonák! Tudom ez nem a világ,de mégis valami. Én magam hacsak a tűre gondolok rosszul vagyok.Sajnos!”
 • 2. Marcsikaa 2009. augusztus 08. 09:10
  „Nagyon várjuk a kamiont a Kossuth térre, mi tavaly is ott voltunk, hirdetni kellene nagyon, mivel mi is csak véletlenül tudtuk meg. Munka miatt nagyon sok ember nem tud eljutni a vérközpontba.”
 • 1. flagg 2009. augusztus 06. 17:24
  „Voltam vért adni a múlthónapban,igaz életemben először.
  Ezentúl az időkhatárokat betarva rendszeresen fogok adni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolószelvényt vásárolhatnak a vállalkozók

Szentes - Már parkolószelvényt is lehet vásárolni Szentesen, igaz, csak a vállalkozóknak. Augusztus… Tovább olvasom