Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Vespával a fődíjért

Szentes - Beválogatták a 41. Magyar Filmszemle versenyprogramjába Groó Diána Szentesen és környékén forgatott, Vespa című nagyjátékfilmjét. A mozi főszereplője, Tóth Sanyi is ott lesz a február 5-i budapesti premieren, de előbb javítani szeretne félévi matekjegyén.
22 nagyjátékfilmet neveztek a február 2-án kezdődő 41. Magyar Filmszemle versenyprogramjába, ebből 16-ot ítélt alkalmasnak az előzsűri: a szemle fődíjáért a szentesi romatelepen és a város környékén forgatott Vespa című film is versenybe száll. Groó Diána moziját február 5-én mutatják be Budapesten. – Egyben van a kép, a hang és a zene. Csupán a rendezvény külföldi látogatóinak szánt angol felirattal nem készültünk még el, de az is meglesz időben – mondta lapunknak a rendező, aki biztos volt benne, hogy az előzetes válogatás során meggyőző lesz a műve. – Szerintem erős alkotás született, ami leginkább Tóth Sanyi hiteles alakításának köszönhető. A forgatás óta nem múlt el hét, hogy ne beszéltem volna vele. Különös, hogy mióta befejeztük a munkát, 10 centit nőtt, mélyült a hangja, mondhatni felnőtt.

Arra a kérdésünkre, hogy számít-e valamilyen díjra, óvatosan válaszolt Groó Diána. Szerinte a mindenkori zsűri ízlését tükrözi a díjazott művek kiválasztása, és ebbe akár bele is férhet a Vespa, amely nem egy sikertörténet, de tele van humorral és érzelemmel. A rendezőnő elsősorban azt szeretné, hogy külföldi fesztiválok Magyarországra érkező válogatói is felfigyeljenek a filmre, hátha határon túl is megmérettetheti magát a 85 perces produkció. A hazai mozikba ősszel kerül a film, Szentesen szintén akkor tartanak egy díszbemutatót. – Nem lila művészfilmről van szó, mégis megjósolhatatlan, mekkora nézettsége lesz – tette hozzá a rendező.

Tóth Sanyi, aki a rendező szerint szinte felnőtt, nagyon várja a budapesti premiert, de előbb javítania kell matekból. Fotó: Segesvári Csaba
Tóth Sanyi, aki a rendező szerint szinte felnőtt, nagyon várja a budapesti premiert, de előbb javítania kell matekból. Fotó: Segesvári Csaba

– Alig várom már a pesti premiert, ahová anyu és nevelőapám is elkísér – árulta el Tóth Sanyi. Az idén 13 éves szentesi fiúra már az első szereplőválogatáson rátalált Groó Diána. A hetekig tartó szentesi forgatás nagyon megviselte, hiszen napi 12–14 órán át kellett a stáb rendelkezésére állnia, a budapesti munka viszont már könnyebb volt. A nehézségeket és a fáradtságot viszont feledtette, hogy motorozhatott robogóval: legkellemesebb élménye, amikor neki kellett üldöznie az autóra felcuccolt stábot, és közben a kamera vette a száguldását. – Osztálytársaim ugyan kíváncsiskodtak, hogy milyen volt filmet csinálni, de ettől nem lettem népszerűbb. Nem tudom, megnézik-e majd a Vespát, de ha nevetni akarnak rajtam, ajánlom – tette hozzá Sanyi. A terveiről elmondta, a 8. osztály elvégzése után legszívesebben színiiskolába menne, de annyira ragaszkodik anyukájához, hogy őt soha nem hagyná magára. Mindenekelőtt azonban a kockás füzet fölé kell görnyednie, mert matematikából nagyon rosszul áll, és szeretné kijavítani félévi érdemjegyét.

Tagadhatatlanul szentesi mozi

A Vespa le sem tagadhatná, hogy szentesi film. A helyszínválasztás a rendező első asszisztensének, Banner Szűcs Lorándnak köszönhető, aki szentesiként először szülővárosát ajánlotta a stáb figyelmébe. A romatelep lakói közül is sokan statisztáltak a filmben. Mellettük két képzett szentesi színművész, a Família Kft.-ből ismert Kárász Zénó, és a Magyar Televízió Tűzvonalban című krimisorozatában szereplő Bajomi Nagy György szintén szerepet kapott a Vespában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba csúszott egy román busz - eljárás a sofőr ellen

Árokba borult csütörtök kora reggel egy román busz Derekegyház és Nagymágocs között: egy nő a roncs alá szorult, őt a tűzoltók szabadították ki. Tovább olvasom