Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Veszélyben a szentesi drámai tagozat

Szentes - Az oktatási tárca tervei szerint a gimnáziumok a jövőben nem fogadhatnak az ország minden részéből diákokat. A körzetesítés ellen a szentesi gimnázium fenntartója is szót emelt, mert így veszélybe kerülhet az országos beiskolázású drámai tagozat.
Az oktatási tárca tervei szerint a gimnáziumok a jövőben nem fogadhatnak az ország minden részéből diákokat. A körzetesítés ellen a szentesi gimnázium fenntartója is szót emelt, mert így veszélybe kerülhet az országos beiskolázású drámai tagozat. A képzés népszerű a városban: ez a minap is látszott, amikor a Kapolcson készült utcaszínházi darabjaikat mutatták be.

Kapolcson ezen a nyáron hatodszor szerepeltek a gimnázium dráma tagozatos diákjai, a csapat már állandó vendégnek számít a Művészetek Völgyében. Az eddigi gyakorlat szerint az ott készült utcaszínházi darabokat ezen az őszön is bemutatták a szentesi megyeháza udvarán: harsány, erőteljes megnyilvánulásokkal tűzdelt, kacagtató műveket. Az angol környezetbe ágyazott Mindörökké Scotland Yard címmel futó darab a magyar rendőrséget is fényezte, László Zoltán rendezésében, a hátborzongatóan komoly bűncselekmények humorban „véreztek el". Idén először rendezett a Völgyben Szebeni Zoltán, akinek A becsületes város címen megalkotott munkája fanyar iróniával fűszerezett erős kétkedést fogalmazott meg.

Az Agyő, XX. század! a letűnt kor nosztalgiáját idézte, Szurmik Zoltán és Perjés Gáborné rendezésében – ez a darab nem lehetett volna teljes Cseh Tamás Fehér babák takarodója című dala nélkül... Keserű Imre szerint alapvetően felszabadító élmény volt megalkotni a Fekete-fehér című előadást, melyben a szereplők ellentétpárok felsorakoztatásával teszik világossá: a világnak nem két színe van. Munkájával arról is üzent, a türelmet magunknak kérni akkor lehet, ha már adtunk is belőle. A két óra alatt bemutatott négy darabot sokan állva nézték végig a szeptemberi hidegben, patinás környezetben és jutalmazták tapssal.

A diákszínpad és utódja, a tagozat – amely többek között Gáspár Sándort, Alföldi Róbertet, Badár Sándort, Bajomi-Nagy Györgyöt, Kerekes Viktóriát, Zsédenyi Adriennt, Szekeres Adriennt indította el a pályáján – nagy népszerűségnek örvend Szentesen. Sokan felkapták a fejüket, amikor szóba került: nem lehet országos beiskolázású a szentesi tagozat.
Az oktatási tárca felül akarja vizsgálni a középiskolák felvételi rendszerét, az erről szóló javaslatot pedig 2008. június 30-áig kell kidolgozni. A reform lényege az, hogy az országot körzetekre osztják fel, a középiskolai felvételi vizsgát pedig eltörlik. A Gimnáziumok Országos Szövetségének titkára, Porogi András szerint ha a jelenlegi tehetséggondozó intézmények nem válogathatnak a diákok között, a jó gimnáziumok lesüllyednek, és megszűnik a ma minden család számára elérhető ingyenes elitképzés. Más pedagógusok hozzáteszik: a körzetesítési terv alkotmányos szempontból is aggályos, hiszen a pályaválasztás szabadságát korlátozhatja.

Az idén harmincéves szentesi dráma tagozat az ország minden részéből fogad jelentkezőket. Minden évben száz-százhúsz diák szeretne bejutni az iskolába, a jelentkezők egyharmadát, egynegyedét veszik fel a színházi osztályba. Az iskola fenntartója szerint a minisztérium törekvése veszélybe sodorhatja az itt folyó képzést. Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke úgy foglalt állást, hogy az itt folyó műhelymunkát meg kell védeni, és az oktatási tárca körzetesítési szándéka ellen együtt kell lépniük a fenntartónak, a tanároknak.

Olvasóink írták

  • 1. glitterberry 2008. június 15. 13:59
    „Körzetzesítés? És hol marad akkor a szabad iskolaválasztás? Ha valaki egy kisebb városban lakik ahol egy gimnázium van, akkor muszáj oda mennie? Általános iskoláknál még megérteném (bár azok között is jókora különbségek vannak), de a gimnáziumok között még nagyobbak, van ahonnan 100-ból 95-öt felvesznek az egyetemre, de van olyan is ahol ez az arány 100-ból mondjuk csak 40. Ez a színvonalon is múlik, és ha nem lehet megválasztani a gimnáziumot még tovább mélyülnek a tereületi egyenlőtlenségek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Manapság már a baglyokat is csempészik

Határon, vámvizsgálat közben megtalált és elkobzott védett állatokból, és a belőlük készült… Tovább olvasom