Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Vészhelyzetben a szentesi kórház

Vészhelyzetbe került a szentesi Dr. Bugyi István Kórház-Rendelőintézet főigazgatója dr. Várkonyi Katalin. Azt mondja, 700 millió forintos adósságállomány pontos nagyságával akkor szembesült, amikor május elején elfoglalta a székét.
Vészhelyzetbe került a szentesi Dr. Bugyi István Kórház-Rendelőintézet főigazgatója dr. Várkonyi Katalin. Azt mondja, 700 millió forintos adósságállomány pontos nagyságával akkor szembesült, amikor május elején elfoglalta a székét. Szerinte másfél-két év alatt rendbe lehet tenni a súlyponti Kórház ügyeit. A korábbi főigazgató, Fenyves Ernő sem maradt munka nélkül: most ő a pécsi Kórház önkormányzati biztosa.

Fenyves a pécsi Kórház biztosa

Megkerestük Fenyves Ernő korábbi főigazgatót is, aki elmondta: köszöni szépen, jól van, de sajnálja, hogy a szentesi Kórházban nem tudta folytatni munkáját. Az átadás-átvétellel kapcsolatban azt közölte, hogy neki május 1-jén lejárt a megbízatása. Az ünnepi munkarend miatt az utolsó munkanapja április 27-én volt, és addigra elkészítette a jegyzőkönyvet az átadásról. A megyei önkormányzat azonban nem intézkedett idejében az átvételről. A Szentesről való távozása után több munkaajánlatot kapott Fenyves Ernő. Jelenleg ő a pécsi megyei Kórház önkormányzati biztosa.

Várakozással és érdeklődéssel lépte át május elején a szentesi Dr. Bugyi István Kórház kapuját a szegedi dr. Várkonyi Katalin, akit négy pályázó közül választott főigazgatónak az egészségügyi intézményt fenntartó megyei közgyűlés. Lapunk érdeklődésére elmondta: korábban csak nagyságrendileg volt tisztában a Kórház súlyos anyagi helyzetével, a 700 millió forintos adósságállománnyal valójában akkor szembesült, amikor elfoglalta a székét. Az intézmény működtetője éppen a pénzügyi gondok megoldására nevezte ki önkormányzati biztosnak Weisz Pétert, a Jupet Family Bt. szakemberét.

A főigazgató vele karöltve dolgozik a vészhelyzet elhárításán. Azt akarják elérni, hogy ne növekedjen tovább az adósságállomány, és csökkenteni akarják a tartozást. Nehezíti a munkát, hogy mindeddig nem történt meg a szabályos átadás-átvétel az előző és a mostani főigazgató között. Ennek ellenére úgy látja Várkonyi Katalin, hogy másfél-két év alatt rendeződhet a Kórház anyagi helyzete, ha központilag nem hoznak számukra további kedvezőtlen intézkedéseket.

Arra a kérdésére, hogy miként fogadták új munkahelyén, azt válaszolta: egyelőre várakozással tekintenek rá, az osztályvezető főorvosok sem viszonyulnak hozzá ellenségesen. – Jó orvosok és szakdolgozók nélkül nincs Kórház, velük együtt kívánok munkálkodni – tette hozzá.

Lemondott az orvosigazgató

A korábbi főigazgató, Fenyves Ernő távozásával egyidejűleg lemondott az orvosigazgatói státusáról a belgyógyász-diabetológus főorvos, dr. Földesi Irén. Érdeklődésünkre elmondta: a régebben leváltott orvosigazgatót, dr. Tóth Editet vissza kell helyezni, mert a munkaügyi bíróságon okafogyottá vált a fellebbezési eljárás, amelyet főigazgatóként még Fenyves indított. Földesi azért sem vállalja tovább a feladatot, mert államvizsgára készül a menedzserképző egyetemen, és szeretne végre az orvosi hivatásának is élni.

Természetesen tisztában van azzal, hogy feszült a légkör, érdekcsoportok is kialakultak korábban. Az új vezető azonban azt vallja: a Kórház érdekében álljanak be az emberek a sorba. A bizalmukat úgy próbálja megnyerni, hogy a helyzet részletes felmérése után tájékoztatást ad a tapasztalatokról. Az elbocsátásokkal kapcsolatos híresztelésekre azt mondta: erről még nem tud nyilatkozni. Ugyanakkor a vezetői programjában jelezte, hogy valószínűsíthető a létszámcsökkentés. – Nem az a cél, hogy sok embertől megváljunk, hanem a gazdálkodás rendbetétele a feladatunk – állította Várkonyi Katalin. Megkérdeztük tőle, hogy szándékozik-e a Kórház humánumáról közismert névadójának, Bugyi István sebészprofesszornak a szellemiségét megőrizni. A főigazgató szerint a tanár úr olyan értékes örökséget hagyott hátra, aminek megőrzésére a mai világban is törekedni kell. Annál is inkább, mivel Csongrád megyében Szeged mellett a szentesi Kórház jelenti – mint fogalmazott – a szakma csúcsát.

A főigazgató szerint nem alakult ki ellenséges viszony az intézmény két főorvosával, dr. Papp Zoltánnal és dr. Tóth Edittel, akik szintén pályáztak a vezetői állásra. Úgy véli: ha megosztják vele a pályamunkájukban felvázolt elképzeléseiket, sok hasznos információval szolgálhatnak. Az eddigi orvosigazgató, dr. Földesi Irén lemondását Várkonyi Katalin elfogadta, mert az ő megbízása eleve addig szólt, amíg Fenyves Ernő volt a főigazgató. Az új orvosigazgató személyéről pedig az átadás-átvétel befejezése után döntenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesre tart az Aldi, tervet kell módosítani

Újabb multinacionális cég telepedhet le Szentesen. A német Aldi a Tesco közelében szeretne… Tovább olvasom