Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Vihart kavart egy orvosi rendelő költözésének ötlete

Szentes - Korszerűtlen rendelőjéből egy nem túl távoli – és még mindig a körzetében lévő –, vadonatúj épületbe szeretne költözni egy szentesi háziorvos. Martinkáné dr. Bazsánt Judit egyelőre mégis maradt, ahol eddig, mert az ügyből kisebb háború lett.
Költözni készül a Klauzál utcáról a nemrég épült Rákóczi utcai egészségközpontba Martinkáné dr. Bazsánt Judit, a szentesi IV. körzet háziorvosa – terve azonban óriási vihart kavart a városban. Először a városi hetilapban jelent meg egy olvasói levél, a Klauzál utcai patika – amely a rendelővel azonos ingatlanban, a földszinten van – vezetője írta.

Az áll benne, hogy egyszer, lakossági összefogással már sikerült az épületben tartani a IV. számú háziorvosi körzetet, ezt ismét meg kellene próbálni. Szerinte a doktornő figyelmen kívül hagyja a betegei érdekeit és a körzethatárát, etikátlanul szerzett a pácienseitől a költözést támogató aláírásokat. Arra kéri a szentesieket, a polgármestert és a képviselő-testületet, hogy ne engedjék el az orvost. Azt írja, akár személyesen is felújítaná a rendelőt, a saját pénzéből, de nem szabad megengedni, hogy „a betegeknek a saját lakókörzetükből el kelljen járni a város másik végébe".

A doktornő most nem nyilatkozik

Megkérdeztük a doktornőt is, aki először nyilatkozott lapunknak, majd úgy döntött, egyelőre nem szeretné, ha álláspontját közölnénk. A hónap második felében talán tisztázódik a helyzet, az ügyre akkor visszatérünk.
Az ügyet az egyik fideszes önkormányzati képviselő, a szociális bizottság elnöke – civilben maga is háziorvos –, Chomiak Waldemar is zászlajára tűzte. Ő is levelet írt, többek között lapunkhoz is. Ebben kiemeli az egyik baloldali képviselőtársát, Krausz Jánosnét, aki „támogatja a költözést, pedig tudja, hogy a betegeknek ez kellemetlenséget okozna". Hogy milyet, az nem derül ki a levélből. Továbbá – az ő saját kezdeményezésére, írja – tavaly óta 10 millió forint vár arra a város kasszájában, hogy abból rendelőintézeteket újítsanak fel Szentesen, ezért is érthetetlen, miért hozza a város ilyen kellemetlen helyzetbe a doktornőt.

Szirbik Imre polgármester is tud a dologról, hiszen már a képviselő-testület ülésén volt szó róla. Szerinte nem egy rendelő költözéséről van már szó, hanem anyagi és politikai érdekek ütközésé-
ről. Chomiak Waldemar levelére reagálva azt mondta:

– Sok ebben a csúsztatás. Hároméves rendelőfelújítási programot fogadtunk el, ennek idén lesz a második üteme. A Klauzál utcai is beleesik, a hőszigetelés azonban nem, mert az 100 milliós tétel volna – foglalt állást Szirbik Imre. A mostani épületbe ugyanis, úgy tudjuk, befúj a szél, télen a páciensek kabátban ülnek a váróban. A történet egyébként Szirbik szerint négy éve kezdődött, akkor a Vásárhelyi úti egészségügyi központ invitálta az orvosokat, többek között Martinkánét is.

– Az messzebb van, ezért Krauszné képviselő asszonnyal közösen a lakosság érdekében meg tudtuk akadályozni, hogy a rendelő, kikerülve a körzeten kívülre, távol essen a betegektől. A patikák rendelőket akarnak szerezni maguk köré, hiszen ekkor biztosított a megélhetésük, ez áll ennek az ügynek a középpontjában. A Chomiak vezette bizottság napirendre tűzte a rendelő dolgát, végül – éppen az ő kérésére – sehogy sem döntött. A működési szabályok értelmében azonban most már valamilyen döntést hozniuk kell – magyarázta a polgármester. A képviselő-testület is boncolgatta a kérdést, egyelőre senki nem foglalt állást.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már sülnek a palacsinták Derekegyházon

Derekegyház, Szentes - – Sok jó ember kis helyen is elfér, és látom, már a munkához szükséges… Tovább olvasom