Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Világszínvonalú gépek, helyi élelmiszerek, főzőverseny a Kinizsi Napokon

Fábiánsebestyén - 4000-rel nőtt a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások száma, és a magyar agrárexport értéke 11 százalékkal volt több tavaly, mint tavalyelőtt – mondta a vidékfejlesztési miniszter a fábiánsebestyéni Kinizsi Napok megnyitóján. A rendezvény a magyar mezőgazdaság erősségeit mutatja be.
Világszínvonalú mezőgazdasági gépeket, különleges ételeket, hungarikumokat, kézműves termékeket kínálnak, őshonos állatokat mutatnak be a pénteken megnyílt Kinizsi Napokon, amelyet hagyományteremtő rendezvénynek szán a fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Zrt. Az agrárvállalkozás parkjában Farkas Sándor vezérigazgató köszöntője után Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyitotta meg a rendezvényt. A politikus Az erős magyar mezőgazdaságért címmel megrendezett agrárkonferencián azt mondta, Magyarországon mindenkinek megvan a véleménye arról, mikor volt a hazai mezőgazdaság virágkora, válságban van-e, vagy kilábalt belőle.

Világszínvonalú gépek, helyi élelmiszerek, főzőverseny a Kinizsi Napokon. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Mindent Szentesről
A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!
Fazekas Sándor erősödést látott az elmúlt három évben. Agrárbéke, aktív érdekképviselet, a hazai és külső piacok részbeni visszaszerzése volt jellemző ezalatt. Ahhoz képest, hogy három éve még 30 százalékkal csökkenő uniós agrártámogatást várt 2014-től az akkori kormány, sikerült elérni, hogy a Magyarországra jutó európai uniós agrártámogatás 20 százalékkal, 1,9 milliárd euróval nőni fog, összesen 12,3 milliárd euróra. Az agrártárca azon lesz, hogy ez a pénz mind el is jusson a termelőkhöz. Három év alatt 4000-rel több vállalkozás lett az agráriumban, az állattenyésztés tavalyi eredménye 11,5 százalékkal haladta meg a tavalyelőttit, és a teljes agrárexport értéke tavaly 8,1 milliárd euró volt, 11 százalékkal több 2011-hez képest. Fontos eredmény, hogy megszüntette az állam a termálkertészetek fejlődésének legnagyobb gátját, az automatikus visszasajtolási kötelezettséget, és most 24 milliárd forintos keretösszegű géppályázatot hirdet a zöldség- és gyümölcstermelőknek. A hazai kertészet most kapja meg azt a megbecsülést és figyelmet, amely teljesítménye alapján régóta járt volna neki – mondta erről a konferencián Mártonffy Béla, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács igazgatója.

A szeptemberi OMÉK fordulópont lesz, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) olyan új szolgáltatásokkal jelentkezik azon a rendezvényen, amelyek jelzik, e köztestület jobb, mint a régi – mondta a tanácskozáson Győrffy Balázs, a NAK elnöke. Az érdekképviseleti vezető a sajtótájékoztatón lapunk kérdésére válaszolva azt mondta, a NAK levelet írt a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak az e-útdíjjal kapcsolatos problémák ügyében, kérve, a gazdák összegyűjtött tapasztalatait használják fel a rendelet módosításakor. Hozzátette, a díjnak van pozitív hatása, amelyről kevés szó esik: érdemben fehéríti a gazdaságot.

Világszínvonalú gépek, helyi élelmiszerek, főzőverseny a Kinizsi Napokon. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A Kinizsi Napok nyitánya után oklevéllel ismerte el a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének elnöke, Kőrösi Zsolt a zrt. egyik tehenének teljesítményét. Az 1454-es számú, 2001. december 8- án született, egy ideje Pirók névre hallgató jószág bekerült a 100 ezer kilogrammnál több tejet adott holstein-frízek aranykönyvébe. 8 alkalommal ellett eddig, 8 laktációs időszak alatt hozta össze a most már 104 ezer kilogrammot, ami napi 57 kiló tejet jelent. Pirók tőgye tényleg hatalmas, de – mint az elnök jellemezte – „korát meghazudtoló fittséggel áll itt előttünk". Ez azt jelenti, hogy – ami ennél a fajtánál természetes – látszanak a csontjai. A holstein-fríz szervezete ugyanis minden energiát a tejtermelésre fordít. Emellett intelligens jószág, a Kinizsinél hamarosan beépítendő fejőrobotokhoz is gond nélkül be fog állni. Kőrösi megjegyezte, az ország 5 legjobban teljesítő tehenészete között szerepel a Kinizsié.

A rendezvény ma délelőtt fél kilenctől erős ételek országos versenyével, lovasfelvonulással és -bemutatókkal, lovagi tornával, családoknak szóló programokkal folytatódik Fábiánsebestyénben.

Olvasóink írták

  • 1. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 06. 17:22
    „A NAV-nak EZ EGY TERITET ASZTAL LENNE HAJRÁ KIFELE ÉS NÉZZÉK MEG MITŐL OLYAN ERÖSSEK MERT AZ ORSZÁG GYENGÜL )) EZEK MEG ERÖSSEK:))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem babra megy a Négy Mancs elleni per

42 milliárdos idei árbevétele lesz, mégis csak „pozitív nulla" eredményre számít a szentesi Hungerit Zrt. Tovább olvasom