Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Vincze a kormányt is ostorozta libamájügyben

Szentes - Elfogadhatatlan, hogy a kormány és a szakminisztérium nem áll a baromfiágazatban dolgozók mellé – mondta a hízottliba-májjal kapcsolatban tartott tegnapi sajtótájékoztatóján Vincze László országgyűlési képviselő. A csongrádi fideszes politikus elmondta: csak a választókerületében 200 családot érint a Négy Mancs szerinte félrevezető akciója.
A baromfiágazatban dolgozókkal közösen tartott tegnap sajtótájékoztatót Vincze László, Csongrád fideszes országgyűlési képviselője.

A honatya leszögezte, miközben a baromfi-feldolgozás Magyarország húzóágazata, és jórészt exportra termel, elfogadhatatlan az a hozzáállás, amit a kormány és a szaktárca tanúsított a Négy Mancs által kirobbantott libamájügyben. Vincze szerint egyként kellene mellé-, illetve mögéállni a takarmánytermelőknek, az állattenyésztőknek és a feldolgozóknak, mert hatalmasat veszíthet ezen az ügyön az ország.

Kétszáz családot érint hátrányosan a Négy Mancs akciója
Hozzátette, becslése szerint csak választókerületében 200 családot érint hátrányosan „a magát állatvédőnek tartó szervezet félrevezető akciója". Szabó Tamásné, a Hungerit Zrt bezárt májüzemének vezetője elmondta, most átszervezés alatt állnak, veszélyben a munkahelyük, kilátástalannak érzik helyzetüket. Mint dolgozók, sérelmezik, hogy az ország vezetői hagyták, hogy ez megtörténhessen. Cseh Istvánné – aki 14 éve dolgozik a szentesi baromfi-feldolgozó csomagolójában – nem tudja, miből fogja felnevelni és taníttatni a gyermekeit, ha elbocsátják a cégtől. Lengyel Ferenc pusztaszeri tömőanyag-előállító azzal egészítette ki az előtte szólók mondandóját, hogy őket, meg a takarmánytermelőket, meg a keltetéssel foglalkozó vállalkozásokat éppúgy hátrányosan érinti a magyar libamáj ellehetetlenítése, mint a Hungerit Zrt.-t.

Baromfi Terméktanács: Legyen hungarikum a libamáj!

Defenzívából offenzívába megy át a magyar libatermelő ágazat az osztrák Négy Mancs alapítvány fellépésével szemben, emellett kezdeményezik a parlamentnél, hogy a hízottliba-májat vegyék fel a törvényben védett hungarikumok közé – jelentette be tegnap a Baromfi Terméktanács elnöke. A sajtótájékoztatón elhangzott: a hízottliba-máj eltűnése a boltokból ötezer munkahelyet szüntetne meg, 25 milliárd forint éves exportbevételtől esne el az ország. Az érintettek szerint a libatömés nem állatkínzás, és célzott lejáratókampány folyik a magyar ágazat ellen, amely mögött nyugat-európai piaci szereplők állnak. A sajtótájékoztatón jelen lévő Szirbik Imre szentesi polgármester azt hangsúlyozta: sokatmondó, hogy a körülbelül 10 osztrák és német áruházlánc nemcsak a tömöttárut nem vásárolja a Hungerittől, hanem egyik termékét sem. Magyarország az Európai Unióban az ötödik-hatodik legnagyobb baromfi-feldolgozó tagállam – fűzte hozzá Szirbik.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. megélhetéseink 2008. szeptember 19. 14:57
  „Több mint 400 ezer ember várja a "megélhetéseit"...”
 • 29. orodán Istvánné 2008. szeptember 15. 21:31
  „Tisztelt:HUNGARIT ZRT VEZETÖK!SZENTESI POLGÁRMESTER!BAROMFI TERMÉK TANÁCS!Sok síkert és szerencsét kivánok és gratulálok az emberekkért való kiálásukért!Bizok önnökben a szakértelmükben !!!!!!!!!Köszönöm a dolgozok .a tömök és mindenki nevében, aki érintett ebben az ügyben hogy ,mindent elkövetnek annak érdekében ,hogy a megélhetéseink biztositva legyen!!!!!!!!!!!!!GRATULÁLOK!!!!!!!!!!!”
 • 28. sárdobálás 2008. szeptember 14. 21:24
  „Ki keltheti a gyülöletet? A választ ebben megtalálja!
  "a mezőgazdaságban a jelenleg működő munkaerő zömére nincs szükség, azt majd a szociálpolitika kezeli" - Szanyi Tibor egykori államtitkár (MSZP).”
 • 27. orodán Istvánné 2008. szeptember 14. 19:36
  „Tisztelt Hozzászolók!Olvastam a hozzászolásokat.képzelitek a fidesz majd,mindent rendbe tesz ,egyik ,kutya másik eb!Nekünk kénne rendben tenni ,ugy -hogy összetartani ,egymást nem hagyni ,és a felebarátainkat nem bántani!Azért csinálnak velünk amit akarnak ,mert itt Magyarországon széthuznak az emberek és ezzel élnek vissza!Végre odáig kénne mindenkinek eljutni,hogy mindenki a pénzért ,a megélhetésiért és a jövöiért él ,küzd és harcol,ha ezt tudomásul vennénk mindanyian ,és nem volnánk önzöek és irigyek akkor volna összetartás és volna változás!Ameddig egy Östermelő ,piszkáléja a Gyári dolgozott ,vagy akármilyen állású társát,oda vissza alapon addig itt nem lesz összetartás sem és rend sem.Nézétek meg mindenki mindenkit pocskondiázik ,mint hogy odafigyelnénk egymásra és mindenben kitartanánk egymásért és kinnek mikor lenne szüksége a kiállásért ,segitenni és harcolni kénne mindenkinek ,mindenkiért!de ez Magyarországon nem szokás,ott rug bele némelyik a másikba ahol tud,peddig egyszer élünk ,és senki semit nem visz el a hátán.Ezzelött 25-30-évvel ezelött nem volt ilyen ,hogy a felebarátunkat a sárba tiporjuk és ha bajba van nem segittünk ,inkább még rakunk rá egy lapáttal.Ez a tapasztalatom ,sajnos ez a valóság!"ÖSSZETARTÁS:SZERETNI ÉS TISZTELNI EGYMÁST HA BAJ VAN SEGITENNI !”
 • 26. kaciba 2008. szeptember 13. 11:38
  „22-nek: AZ.”
 • 25. HP 2008. szeptember 12. 23:17
  „A Négy Mancstól most védjék meg a Hungeritet? A PICK-et miért nem védték meg Leisztingeréktől? A PICK, a HERZ, a RINGA egyben volt, versenyképes lehetett volna az EU-ban.
  Leisztingerék eladtak, leépítettek mindent, majd a maradékot odaadták Csányinak. Azt meg nem derítették ki, hogyan jutott Leisztingerék kezébe a Pick.
  Ott hány ember károsodott /pl.: a részvényesek/ és hány ember vesztette el az állását? A teljes vágást leállították. -Akik felépítették a PICK birodalmat 1990-2000 azoknak meg menni kellett.
  Állatjóléti támogatást is kaphattak a Hungerit és az állattartók is. Azt mire költötték?”
 • 24. nem közgazdi 2008. szeptember 12. 21:52
  „A libatömés veszélybe került, pedig a libaállomány 2008. augusztus 1-jén 3,1 millió volt, 650 ezerrel több, mint tavaly augusztusban, a kacsaállomány (3,6 millió) pedig 360 ezerrel több mint tavaly. Túlkínálat van libából és kacsából.
  2003:
  ,,Már a nyáron kiderült, hogy a magyar lúddal baj lesz. A termelőket tömörítő Lúdszövetség tagjai megállapodtak, hogy ötödével csökkenteni kell az 5,9 milliós hazai állományt, ugyanis a túlkínálat miatt vészesen csökkent az ár. A húsáért tartott lúd piacát a kivitel vezérli, tavaly az első kilenc hónapban 10 520 tonna libahúst exportáltak, az idén 16 500 tonnát. (Az elmúlt két évben csak 4,6 millió pecsenye- és zabos libát vágtak le évente.) A legnagyobbnak számító német piacon tavaly még 2,8 eurót is fizettek a libahús kilójáért, az idén azonban két euró alá csökkent az ár. A piaci szereplők szerint azért, mert a magyar libások, egymással vetekedve letörték az árakat, s ezzel kezdődött a válság."

  Az európai sertéspiacot uraló túlkínálat az egész sertés ágazatunkat tönkretette.
  Magyarországon korábban rengeteg hízó sertést tartottak, volt amikor 10 millió feletti volt a sertések száma. Akkoriban tízezrével szállították el a "háztáji" hízókat. A ,,háztáji" hizlaldába a magas takarmányárak miatt nagyon sokan belebuktak. Miért?
  Intézkedések nem történtek az ágazat megmentése érdekében. A felvásárlási árak ugyanis nem érik el a sertés előállításának önköltségét. Változtatások nélkül rövid időn belül a sertéstartás is megszűnhet Magyarországon.
  3,7 millió volt augusztus 1-jén, 411 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. Az anyakocák száma (258 ezer) a megelőző négy hónap alatt 2 ezerrel, 2007 áprilisa óta 26 ezerrel csökkent.
  A versenyképességünket jól mutatja, hogy pl. 2005. évben Dánia 25 millió előállított és feldolgozott sertést exportált, Magyarország 2005-ben mindössze 1 millió sertést.
  Csak a véletlen műve lehet, éppen liba- és sertéstermelőknél fordult elő, hogy nem fizették ki őket a felvásárlók. (Hajdú-Bét Rt, Szenteshús Kft.)
  Nem csak az agrárpolitika bukott meg, de a fémes bányáinkat sem működtetjük, mert nincs iparpolitikánk.
  A gazdasági ágazatokban - a magyar tulajdonú cégekben - ma sincsen folyamatos, naprakész beszerzési és értékesítési oldalú piackutatás, piacelemzés és elemzés szerinti piacszervezés, pedig ezek nélkül versenyképesség nincs. Nincsenek megfelelően felmérve és értékelve a kiemelt jelentőségű magyar export termékeket fenyegető források.
  A kormányzat azzal, hogy mindenből kivonul tovább nehezíti ezt a helyzetet.”
 • 23. Nemzet 2008. szeptember 12. 21:43
  „Széthúz a nemzet, szándékosan, vagy ostobán. Ha ekkora lendülettel próbálnánk megoldani kisebbségi problémáinkat - legyen az etnikai, vallási, avagy "négykezi dolgozói" - , már rég visszakaphattuk volna a magyarság régi dicsőségét.”
 • 22. Nemzet 2008. szeptember 12. 21:10
  „kaciba: ugye ez csak szarkazmus?”
 • 21. kaciba 2008. szeptember 12. 19:42
  „Fidesz-kormányt akarunk! Az majd elintézi ezeket a bajkeverő Mancsokat, meg a dolgozókat elbocsátó vezérigazgatókat, sorra nyitja majd a gyárakat és rendet tesz az agrárágazatban, az egészségügyben, a sportban, az energiaellátásban, megmondja a frankót az oroszoknak, meg az amcsiknak, hogy csak úgy kapkodják majd a fejüket! A románokról meg a szlovákokról nem is beszélve. Éljen Vincze, éljen a Fidesz!”
 • 20. nem közgazdi 2008. szeptember 12. 19:35
  „Az egész ország agrárpolitikája elhibázott. Ezt a gyümölcstermelők akciói is alátámasztották. 2008-ban 9 Ft az alma kilója??????? Túl sok terhet rónak a magyar kereskedőkre, termelőkre nem védik törvények megfelelően a jogaikat, mint más országokban,mondjuk a franciáknál.
  Magyarországon csak a külföldi kereskedők élveznek előnyöket.
  Pedig Szanyi Tibi "horkantani" is szokott!

  http://www.fn.hu/hetilap/nezopont/20080902/szanyi_tibor_megegyezes_tetje/

  "FEKETELEVES. Őszödön tovább világosodtam. Ám egyszerűen nem akartam elhinni, hogy az a helyzet, ami. Közgazdászként, de különösen éppen leköszönő gazdasági államtitkárként önvizsgálatba kezdtem, hogyan lehettem annyira naiv, amennyire. Pedig korábban, a 2004-es Medgyessy-Gyurcsány váltáskor, az agrárdosszié áttekintése kapcsán még oda is horkantam az új kormányfőjelöltnek, hogy a kelleténél kicsit nagyvonalúbbak az egyes ágazatok felé tett gesztusai."

  Kár hogy ilyen közgazdászaink voltak/vannak döntési pozíciókban.”
 • 19. munkás 2008. szeptember 12. 18:51
  „Mostmár valami üzemet hozhatnának is ide, mert minden csak tönkremegy!”
 • 18. Munkanélküli 2008. szeptember 12. 18:21
  „Kedves magda! Akkor várják meg, hátha hoz nekik munkát a kormány, a Mikulás, vagy egy vadgalamb! Százezrek vannak munkanélkül és próbálkoznak is tenni ellene valamit. A sült galambra várni kell, az állást keresni kell...”
 • 17. dwzoli 2008. szeptember 12. 18:20
  „Munkanélküli!!!!


  "a libatömő meg az etetések között pihen, lesi hogy hízik a liba."

  Ezért vagy te munkanélküli mert még ehhez se értesz. A tömöt libát 3 óránként tömik. Mire végig ér az álományal az ember kezheti előről. De nézz utánna mielőtt szólsz. Jó pénz ez de nagyon kemény munka !!!”
 • 16. Tudatlan 2008. szeptember 12. 18:02
  „Szanyi Tibor MSZP-és képviselő nem munkanélküli! A kormányzat hanyagsága és Szanyi kijelentése 25 milliárdba kerülhet a magyar adófizetőknek, plusz 5000 ember munkanélküliségét jelentheti.
  Nincs magyarázat a hibás döntésekre, de a döntésképtelenségre sem!
  Szirbik is hallgat a kormányzat felelősségéről, pedig tudtak a libamáj, a libatömés fenyegetettségéről.”
 • 15. magda 2008. szeptember 12. 17:39
  „MUNKANÉLKÜLI! - Köszönjük! Majd átképezzük magunkat állatvédőnek. /üdvözlettel:LIBATÖMŐK/.”
 • 14. Munkanélküli 2008. szeptember 12. 17:05
  „A munkanélkül maradt libatömő az állatvédőktől kért állást (MR1). Nekem ötször kellett munahelyet váltanom és senki nem törődött velem. Mindig időre kellett mennem dolgozni, a libatömő meg az etetések között pihen, lesi hogy hízik a liba. Képezze át magát a libatömő is. Ha nem talál a környéken munkát menjen és keressen más megyében.
  Olvasson újságot is a libatömő a nyilvántartott munkanélküliek száma jelenleg 425 ezer, közülük több mint 140 ezren legalább egy éve nem találnak munkát. Köszönje meg a kormányzatnak, hogy megszüntették a munkanélkülieket támogató "Lépj előre!" programot és hogy magukra hagyta őket.”
 • 13. munka? kell! 2008. szeptember 12. 16:58
  „Valami gyárat hozhatnának már ide, mert itt sokezer ember munkanélküli!!”
 • 12. sárdobálás 2008. szeptember 12. 16:26
  „Igaza van Vincze képviselő úrnak!
  Ki tehet a mai munkanélküliségről?
  Ki tehet arról, hogy 100 km-es körzetben nem talál munkát a libatömő? Talán az állatvédők?

  Korábban írtam:
  "Magyar Józsefről:
  "A vezérigazgató szomorúan jegyezte meg, hogy kormányzati támogatást nem kapott, engednie kellett a zsarolásnak. Ugyanakkor a híres francia libamájat törvény védi."

  Tudatlan írta:
  ",,A budapesti agrártárca akkori államtitkára, Szanyi Tibor azonban hatásos érvelésével levette a lábukról a brüsszeli bürokratákat. Szanyi képes volt meggyőzni utóbbiakat arról, hogy a magyar liba olyannyira hozzászokott már a töméshez, hogy anélkül valósággal szenved, nem eszik rendesen, és végül elpusztul... Ezt elfogadva Brüsszel belement abba, hogy a magyar libatenyésztők az EU-belépés után is tömhessék szárnyasaikat."

  Képzelem, amint Tabajdi elvtárs reklamációjára válaszolnak az EU-ban:
  ,,Uraim! Hát tömjék azokat a libákat, nehogy elpusztuljanak! Eddig se tiltottuk meg Magyarországnak! Hol itt a probléma? Mi időben figyelmeztettük Önöket!"

  A Négy Mancs csak Magyarországon tudott érvényesülni, mert törvényeink nem védik a magyar libamájat, a magyar termékeket."”
 • 11. Kuci 2008. szeptember 12. 14:17
  „Hát igen háború nélkül lett feladva a harc . S tényleg mit tett ezért a Vincze képviselő úr . S szerintem is sántít valami mert azért ekkora piacról lemondani , keletebbre nem kellet volna ez a jó portéka . Ott már a minőséget keresik . S eltünt a Magyar piros paprika a Magyar hagyma s most ez van soron . Valakinek kell ez a hatalmas piac . S a politikusok már rég eladtak mindent , a nyugati tökének lehetőséget biztosítottak sőt még az elmaradt hasznukat is mi fizetük . Röhej kiváncsi lennék kimennék nyugatra mikor kapnám én az elmaradt hasznomat meg az államtól . ( adó fizetők pénzéből )”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztett börtön a be nem oltott gyerekek miatt

Szentes - Nyolc hónap, két évre felfüggesztett börtönt kapott az a szentesi pár, akik az elmúlt években megtagadták négy gyermekük kötelező védőoltásainak beadatását. Tovább olvasom