Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Virágkötő verseny a Kertmagyarország kiállításon Szentesen

A Kertmagyarország kiállítás egyik legizgalmasabb programja volt a középiskolások számára rendezett virágkötő verseny, amelyen külföldi testvérintézmények tanulói is megmérették magukat. A legjobbnak a müncheni Leigh Smith bizonyult.
Leigh Smithnek Csikai Miklósné gratulált. Fotó: Vidovics Ferenc
A kertészeti szakképzésben kétségkívül az egyik legörömtelibb tanóra lehet a dísznövénykertészet rejtelmeibe bevezető foglalkozás. A szentesi Bartha János szakközépiskolában rendszeresen rendeznek virágkötő versenyeket, a Kertmagyarország kiállításon újra alkalmuk nyílt a diákoknak bizonyságot tenni fantáziájukról. A hétvégi találkozón külföldi testvériskolák diákjai is megmérették magukat, itt voltak a bécsi és müncheni tanulók mellett a budapestiek és természetesen a szentesi versenyzők.

A diákok kötöttek csokrot, készíteniük kellett úgynevezett tűzöttág-összeállítást, és szárnyalhatott a képzeletük a szabad kompozíció kategóriában. Az összpontszám alapján a müncheni Leigh Smith végzett az első helyen, aki azt mondta, meglepetés volt ez számára. A siker félreérthetetlen jeleivel az arcán kijelentette, hogy amint elvégzi otthon az iskolát, virágkötőként fog dolgozni, hiszen ez a legszebb pálya.

A kiállításon bemutatót tartott Gera Attila virágkötőmester, aki valaha a szentesi Barthában tanulta meg a szakmát, s ma Szegeden űzi. A fiatalember nem tartja lányos elfoglaltságnak a virágkötészetet, hiszen, mint mondta, ebben kiélheti a kreativitását. Úgy véli, hogy az ősz számtalan gyűjthető anyagot kínál, a vegetatív stílus kiválóan kibontakozhat a szüret idején. Az általa alkotott terméstálban csipkebogyó, napraforgó, gesztenyefalevél kapott helyet. A kukoricacsöveket egymástól eltérő hosszúságban kettétörve adott a szerkesztésnek egy izgalmas keretet, a szalagokat pedig nem csomókra kötve, rusztikusan kötötte fel. Mint mondta, az a legfontosabb, hogy vonala legyen a munkának, amely vezeti a tekintetet.

A virágkötő versenyt nyílt találkozóként hirdette meg az iskola, így indulhattak a megmérettetésen olyanok is, akik nem tanulták kötni, csak szeretik a virágokat.

Olvasóink írták

 • 1. Acsai Anett 2008. augusztus 12. 12:21
  „Sziasztok!

  Én ezzel a versennyel kapcsolatban szeretnék kérdezni!
  Ezt minden évben megrendezik?
  Ha igen mikor?
  Hol lehet erre jelentkezni?
  Mennyi a jelentkezési díj?
  Hány éves kortól lehet ezen a versenyen indulni?
  ...

  Előre is köszönöm!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kertmagyarország Szentesen

A tizenharmadik Kertmagyarország kiállítás nyílt meg tegnap a szentesi szakközépiskolában. A… Tovább olvasom