Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Visszakéri a forintjait a szentesi önkormányzat

Szentes - Új tulajdonosa lett a korábban veszteségesen működő Rehab Kht.-nak, amelyet a szentesi önkormányzat alapított még 2005-ben. Az eladásról zárt ülésen döntött a képviselő-testület, ezért arra sem kaphattunk választ, hogy ki vette meg a többségében csökkent munkaképességű embereket foglalkoztató üzemet. A grémium következő ülésén ellenben beszámoló várható arról, mi történt a kht. értékesítése óta.
Úgy tűnik, hogy megoldódik 80-90 csökkent munkaképességű dolgozó sorsa a szentesi Rehab Kht.-nál. Lapunkban beszámoltunk arról, hogy a 2005 őszén 3 millió forintos törzstőkével alapított önkormányzati cég a kezdetektől veszteségesen működött, valójában felélte a vagyonát. A város többször kisegítette anyagiakkal az inkubátorházban lévő üzemet annak érdekében, hogy a tartozásait kiegyenlítse, és a dolgozók is megkapják a munkabérüket. Adódott azonban a kérdés: felszámolják-e a kht.-t, amely csak nyelte a város pénzét, vagy esetleg értékesítsék azt. Az utóbbi mellett döntött a testület, hogy az egyébként is nehéz sorsú emberek megélhetése ne kerüljön veszélybe.

Az új tulajdonos munkát ígért a dolgozóknak Illusztráció: Tésik Attila
Az új tulajdonos munkát ígért a dolgozóknak
Illusztráció: Tésik Attila

Még februárban arról tájékoztatta lapunkat Demeter Attila, a jogi és ügyrendi bizottság szocialista elnöke: két vevőjelölt jelentkezett, hogy vállalkozna a Rehab további működtetésére. Érdeklődésünkre tegnap annyit közölt, mindkét gazdasági társaság meggondolta magát, és visszalépett a vételtől. Ezután megkereste az önkormányzatot egy magánszemély vásárlási szándékkal. Az illető célja megegyezik a városéval, miszerint a jövőben is foglalkoztatni kívánja a varrodában és szereldében a dolgozókat. Az eladásról zárt ülésen döntött a képviselő-testület, ezért Demeter Attila nem kívánt arra a kérdésünkre válaszolni, hogy ki az új tulajdonos, és szentesi-e az illető. Annyit ellenben megtudtunk: a vevő szerződésben vállalta, hogy visszafizeti a helyhatóságnak azt az összeget, amelyet idén februárig működési kölcsönként utalt a kht.-nak a város. A megállapodás szerint a várost illeti majd 38 millió forint, amelyet 6 év alatt köteles az új tulajdonos megtéríteni az önkormányzatnak. Ezt a pénzt egyébként az Országos Foglalkoztatási Alaptól nyerte pályázaton a Rehab. – Még vannak egyeztetésre váró témák, de mi azt szeretnénk, ha megnyugtatóan rendeződne a társaság sorsa – fogalmazott a bizottsági elnök, aki tagja volt annak az ad hoc grémiumnak, amely előkészítette az értékesítést.

A pénzügyi bizottság fideszes elnöke, Kozák János is részt vett ebben a munkában. Megkeresésünkre tegnap azt mondta: a zárt ülésen elhangzottakról nem adhat információt. Arról viszont tájékoztatta lapunkat, hogy az ő indítványára beszámoló készül a képviselő-testület júniusi ülésére arról, mi történt a Rehabnál az adásvételi szerződés aláírása óta. Megkérdeztük Szirbik Imre polgármestert, hogy szerinte az értékesítéssel milyen helyzetbe kerülhet a társaság. Úgy nyilatkozott: ez a végén derül majd ki. Hozzátette, hogy az önkormányzat mindenesetre olyan megoldást választott, amely a dolgozók érdekeit hosszú távon figyelembe veszi. Azt még elárulta, hogy nem szentesi magánszemély vette meg a céget.

Olvasóink írták

 • 2. kismalac 2008. május 27. 16:08
  „1,Mi lett az előző ügyvezető igazgató jutalma,amiért nemegészen tisztességes eszközökkel sikeresen csődbevitte aKHT-ét?
  2,ha már akövetkező vezetés pénzügyileg rendbetette aKHT-ét,miért kellett eladni bármi áron bártkinek?
  3,ha már mindenképpen meg kellett válni tőle,nem lett volna humánusabb felszámolni mint kitenni az ott dolgozó leszázalékolt embereket az elkövetkezett létbizonytalanságnak megaláztatásnak?
  4,szabályos-e csökkent munkaképességű embereket három műszakban dolgoztatni?”
 • 1. Sz_Pálné 2008. május 27. 09:46
  „Rendkívül érdekes, hogy milyen információk terjednek az önkormányzatnál?!

  Hát akkor, probáljunk meg tiszta vizet önteni abba a bizonyos pohárba.

  A Tisztelt városvezetés olyan jó munkát végzett, hogy a már említett 80-90 fő csökkent munkaképességű dolgozóból mára már csak kb. 1/3-duk dolgozik a Rehab Kht-nál. Igen, jól elértük a célunkat.

  Csak azt nem értem, hogy az önkormányzat miért hazudik??? Vagy finomabban úgy is mondhatnám, hogy bizonyos részleteket elhallgat... Miért is kellett ehhez zárt ülés?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírásgyűjtő szentesi uszodavendégek

Szentes - Az éves bérletért egy évre szóló korlátlan uszodahasználatot kérnek egy új aláírásgyűjtési akció kezdeményezői Szentesen. Tovább olvasom