Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Visszasírják az államkincstárt Szentesen

Szentes - Nem tudnak belenyugodni az ügyfelek, hogy novembertől bezárták a Magyar Államkincstár szentesi kirendeltségét. A kormánypárti országgyűlési képviselő sem ért egyet az intézkedéssel. A városházán segítenek ugyan az érdeklődőknek, de az adatlapok kitöltéséért nem vállalnak felelősséget. A város azt szeretné elérni, hogy az állami szervek közös irodát működtessenek Szentesen.


Sokan bosszankodnak azért, mert a Magyar Államkincstár november 1-jétől bezárta a szentesi kirendeltségét. Mint arról beszámoltunk, az ügyfeleknek azóta a megyeszékhelyre kell utazniuk, ami jelentős pluszkiadással jár. Sok embert érint e változás, mivel a szentesi irodában szociális és családtámogatási ügyeket lehetett intézni. Lapunk értesülése szerint napi átlagban mintegy százan keresték fel az Ady Endre utcai kirendeltséget. Lapunknak november elején azt nyilatkozta Varga Zsuzsa, a Magyar Államkincstár kommunikációs tanácsadója, hogy a szentesi iroda forgalma nagyon alacsony volt, ezért született döntés a megszüntetéséről. Hozzátette: „Mindez azonban az ott lakókat nem érinti hátrányosan."

Rendkívüli ügyfélszolgálat

A Magyar Államkincstár kommunikációs tanácsadójának a véleményét is megkérdeztük a lakossági panaszokkal kapcsolatban. Varga Zsuzsa lapunkkal azt közölte, hogy december 6-án Szentesen és Hódmezővásárhelyen, a polgármesteri hivatal helyiségeiben előre meghirdetett módon rendkívüli ügyfélszolgálatot tartottak, ahol valamennyi család-, fogyatékossági- és energia-támogatási nyomtatványt rendelkezésre bocsátottak, és megadták a tájékoztatást azok felhasználásával kapcsolatban. Szentesen 44, Hódmezővásárhelyen 84 ügyfél jelent meg. A kommunikációs tanácsadó hozzátette: „Mindez a régióigazgató asszony megítélése szerint igazolja, hogy a forgalom alacsony." Egyébként pedig úgy vélik, hogy az ügyfeleknek máskor sem kell Szegedre utazniuk, mert a szükséges űrlapok folyamatosan rendelkezésre állnak a helyi ügyfélszolgálati irodákban.

A nagymágocsi Tábiné Magony Erzsébet lapunknak azt panaszolta többek nevében: az ügyek jó részét csak Szegeden lehet elintézni. Ám az államkincstár területi igazgatóságán olyan sokan várakoznak, hogy a kisgyermekes anyukák, s mások is nem mernek beállni a sorba. Az útiköltség 2-3 ezer forintba is belekerül, az elvesztegetett időt nem is említve. Felháborítónak tartja az asszony, hogy telefonon is nehéz az államkincstár igazgatóságát elérni: távbeszélő számlájuk megugrott vagy hétezer forinttal a próbálkozások miatt. Erzsébet szerint aláírásgyűjtést is indíthatnának Szentesen annak érdekében, hogy adják vissza a szolgáltatást.

Sztantics Csaba szentesi jegyző is alapvető problémának említette érdeklődésünkre, hogy a kincstár által megadott telefonszámot nem tudják elérni az érdeklődők. A nyomtatványok egy részét nem lehet elérni a Magyar Államkincstár honlapján. A jegyző hozzátette: korábban megállapodtak abban, hogy ha az önkormányzat biztosít helyiséget, akkor a kincstár munkatársai eljönnek a gázár-támogatási igényeket felvenni. Mindeddig csak a múlt pénteken éltek a lehetőséggel. A polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályán viszont – a jegyző tájékoztatása szerint – nem szívesen segítenek kitölteni az ügyfeleknek a kérelmeket, mert azok „bemondás alapján" készülnek. Ha téves adatok kerülnek a lapra, akkor a városháza munkatársait tehetik felelőssé.

Várják a választ

Szentes polgármestere, a térség MSZP-s országgyűlési képviselője nem hagyta annyiban a dolgot. Szirbik Imre lapunknak elmondta: nem fogadta el az államkincstár területi vezetőjének a válaszát a kirendeltség megszüntetéséről. Két illetékes minisztériumba is írt, azt javasolva, hogy az állami szervek – kincstár, APEH stb. – egy helyen tartsanak fenn közös ügyfélszolgálati irodát Szentesen. A leveleire eddig nem kapott választ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven gyermeknek szerzett örömet a szentesi Magyar házaspár

Szentes - A szentesi Hungerit Zrt. vezérigazgatója, Magyar József és a felesége, Baranyi Erzsébet belgyógyász főorvos tizenöt nehéz sorsú, sokgyermekes családnak szerzett örömet a karácsonyi ünnepek alkalmából. Tovább olvasom