Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

Visszatértek a szentesi kórházhoz

Szentes - A Tiszazugban élő mintegy 13 ezer ember hamarosan ismét a szentesi kórház ellátási körzetéhez tartozik. A kunszentmártoniak, csépaiak, szelevényiek közül április óta eddig is sokan jöttek a közelebbi szentesi kórházba, ott el is látták őket, de a kórház ezért nem kapott finanszírozást. Hamarosan kaphat.
Az intézményt működtető megyei közgyűlés elfogadta a három önkormányzat csatlakozását. Arról is döntött, hogy sürgeti az árvízvédelmi terv végrehajtását.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunszentmárton, Szelevény és Csépa lakói 1996 óta – egészen a tavalyi egészségügyi reformig – a szentesi kórház köréhez tartoztak. Idén tavasszal azonban az egészségügyi miniszter úgy döntött, az ő ellátásukért április elsejétől a szolnoki Hetényi-kórház a felelős. Az új rend azonban nem vált be, hiszen a tiszazugi településekhez a szentesi kórház van közelebb. Április óta gyakran előfordult, hogy az ide forduló tiszazugi betegeket Szentesen látták el, ezért azonban – a törvény szerint – nem járt finanszírozás. Mind a három önkormányzat képviselő-testülete kérte, kerüljenek vissza a szentesi kórház ellátási körzetébe, ezt a törvény lehetővé is teszi, az érintett kórházak fönntartóinak erről a kérés után harminc napon belül meg kell állapodniuk. A Csongrád megyei önkormányzat igent mondott a három településnek tegnap, azt is kinyilvánította, hogy ha Tiszasas és Öcsöd is ide akar tartozni, ahhoz is hozzájárul.

Eldöntötte a megyei önkormányzat, hogy – a többi érintett Tisza menti megyével együtt – levelet ír a minisztériumokhoz annak érdekében, hogy a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztett változata 2010-ig valósuljon meg, ne halasztódjon 2013-ra. A terv az árvíz elleni védekezést szolgálja. Sándor Attila alelnök lapunknak elmondta, attól, hogy a Tisza felső folyásánál megépül két tározó, az alsó folyásnál az árvízveszély nem csökken számottevően, másrészt a Homokhátság vízutánpótlásának megoldása sem késhet sokáig. Molnár József csongrádi képviselő pedig utalt arra, fontos, hogy ne felejtődjön el a csongrádi duzzasztómű és a Duna–Tisza csatorna ügye, mindkét beruházás ügyében komoly a zöldek ellenállása, de ebben az ügyben „szembe kell menni az ellenzőkkel, a térség érdekében" – mondta a képviselő.

A megyei közgyűlés ünnepéllyel emlékezett meg az 1956-os forradalomról: kiállítás nyílt a nagyteremben, Magyar Anna elnök és Marjanucz László történész ünnepi beszédet mondott, előtte Mátó Mátyás játszott tárogatón az aulában.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a szentesi ifjúsági házat

Szentes - Május elsején nyithatja meg kapuit a felújított csongrádi ifjúsági ház, amelyben fallabda-… Tovább olvasom