Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Vita a polgármester jogköréről Szentesen

Szentes - Chomiak Waldemar önkormányzati képviselő szerint törvényt sért a polgármester, amikor maga dönt a közgyógyellátási kérelmekről. A jogi bizottság elnöke azt mondja, képviselőtársa tájékozatlan.
Sajtótájékoztatót tartott múlt héten Chomiak Waldemar (Fidesz) önkormányzati képviselő. Erről lapunk is beszámolt. Elhangzott többek között, hogy Szentes szocialista polgármestere maga írja alá a méltányossági közgyógyellátási kérelmeket, holott a törvény értelmében ez a képviselő-testület joga. A kérvényezők számával kapcsolatban is félretájékoztatja a lakosokat a város vezetője. A cikk megjelenése után a kormánypárti városatya levélben fordult lapunkhoz. Ebben többek között hangsúlyozta: valótlanságot írtunk, ő szó szerint úgy fogalmazott, hogy „Szirbik Imre polgármester törvényt sért", mert a témában a polgármesternek január 1-jétől nincs joga határozni, ennek ellenére mind a 103 esetben egyénileg döntött. Hozzátette: a már megítélt kérelmeket nem kívánja felülvizsgáltatni, viszont a jogszerűtlen eljárással szemben felemeli a hangját, mert egy polgármesternek is a törvény szerint kell cselekedni. Chomiak Waldemar a kérdésben kétfelől érintett: egyrészt háziorvos, másrészt ő a szociális bizottság elnöke.

Elektronikus levélben kérdeztük az önkormányzattól, hogy történt-e törvénysértés. Válaszképpen a jogi bizottság elnöke, Demeter Attila (MSZP) tegnap sajtótájékoztatót hívott össze. Kemény dolog valakit törvénysértéssel vádolni, tájékozatlan a fideszes városatya, foglalta össze.

– Az Alaptörvény helyi önkormányzatokról szóló fejezete úgy rendelkezik, hogy helyi ügyekben az önkormányzatok alkothatnak helyi szabályokat. A szóban forgó kérdésről a törvény valóban azt mondja, hogy a képviselő-testület rendelkezik döntési hatáskörrel, de a szentesi grémium 2013 novemberében alkotott egy, a jogszabályok közé tartozó helyi rendeletet. Ebben az áll, hogy a rendeletben szabályozott pénzbeli, természetbeni támogatási kérelmek elbírálásáról átruházott hatáskörben a polgármester dönt – közölte.

Megkérdeztük Chomiak Waldemartól: jelezte-e az elmúlt hónapokban, hogy nem tetszik neki az eljárás, szerinte érte-e akár anyagi, akár egyéb kár a várost vagy a kérvényezőket, valamint hogy szerinte volt-e olyan ember, aki elesett a méltányossági közgyógyellátás lehetőségétől. Fenntartja korábbi álláspontját, de a kérdéseinkre nem válaszolt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömegkarambol a 451-esen személyi sérülés nélkül

Szentes és Csongrád között egy álló buszba ütközött egy kamion, aminek két kisteherautó is nekiment. Tovább olvasom