Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Xénia az izlandi fjordoknál járt

Szentes - A 9-es középiskolások már csak úgy érettségizhetnek, ha előírt, 50 órás közösségi szolgálatot végeznek tanulmányaik során. Azonban az iskolai kötelezettségen kívül is vannak lehetőségek, sőt egyre több. Ráadásul, aki önkéntesként kezdi, azon túl, hogy kiteljesedik és hasznos tapasztalatokra is szert tesz általa, nem várt lehetőségekhez is juthat.
Tóth Xénia a szegedi Talentum Alapítvány az Önkéntesek Támogatásáért elnevezésű szervezet munkatársaként jött Szentesre, a fiatal önkéntesek napja alkalmából szervezett előadásra, ahol kolláganőjével, Sipos Csillával beszéltek az ebben rejlő lehetőségekről. Xénia esete azért különösen érdekes, mert a huszonéves nő egy évet Izlandon töltött önkéntesként, saját tapasztalatait megosztotta Szentesen is.

Xénia az izlandi fjordoknál is járt.
Xénia (jobbról az alsó sor szélén guggol) Izlandon is járt.

Toboroznak

Ez év januárja óta Szentesen is működik Önkéntes Pont a Dózsa-házban található Közösségi térben. Kozma Edit szakmai vezető irányításával részben koordinálják, segítik a szakközépiskolai közösségi munka szervezését, de igazi feladatuk az önkéntesek toborzása a legkülönfélébb tevékenységekre és a legkülönbözőbb célcsoportokban. Azt szeretnék, ha minél több intézmény, szervezet válna nyitottá önkéntesek befogadására, s a diákoknak is belső igényévé válna, vagyis, hogy meglássák ennek pozitív hozadékát. 
 
Elmesélte, a nyelvtanulást és a tapasztalatszerzést akarta ötvözni, ezért gondolkozott külföldben, és minél távolabbi országban. Pályázott a Fiatalok lendületben-programban (www.yia.hu), végül Izland és Görögország közül választhatott, utóbbin madarak vártak rá, míg Izlandon fiatalok, így emellett döntött. Összesen másfél évet töltött a távoli országban, ebből egy évet önkéntesként, majd munkát is talált. Feladata volt a sok országból érkező fiatal önkénteseket koordinálni, hétvégi programokat szervezni számukra. A legkülönbözőbb helyeken és munkaterületeken tevékenykedtek, két-két hetes váltásokban: volt, hogy egy szálloda úszómedencéjét készítették elő festésre, és ki kellett porszívózniuk, máskor a fjordoknál egy új turistútvonalon cölöpöt vertek. Afrika-napot is szerveztek, egzotikus táncmozdulatokat tanultak és doboltak. Béketáborban és nemzetközi filmfesztivál szervezésében is részt vett a szegedi lány, aki igazán jól érezte magát a messzi északon, jóllehet, nem luxuskörülmények közé csöppent, ami a szállást illeti. Azonban a sokszor festői környezet, s a soknemzetiségű csapat feledtette ezt. A Fiatalok lendületben nevű programban lehet pályázni a küldő, illetve a fogadó szervezetekre, hosszú távú önkéntesként 2-12 hónapra. A legközelebbi határidő május 1., s három hónapra rá indulhat a fiatal nem csak uniós országokba, sőt nem is csak a kontinensre. A következő jelentkezési határidő október 1-je lesz. Az önkéntesek útiköltségeinek 90 százalékát állják, valamint a napi költségeit, ecsetelte a program előnyeit Xénia.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!
 
Eredetileg geográfus szakon végzett, de most főállásban a civil szférában dolgozik: kollégáival közvetítő szerepet vállalnak az önkéntesek és a fogadószervezetek között, jelenleg 800 regisztráltjuk van, és 50-60 szervezettel állnak kapcsolatban.

A Közösségi térben folyamatosan adódik lehetőség önkéntes tevékenységek végzésére, s amint Sebők Tamás példája bizonyítja, nagyon jól is elsülhet a dolog. A szentesi fiatalember ugyanis a főiskola után – ahol egyébként média-tanulmányokat folytatott – nem kapott állást, de ragaszkodott hozzá, hogy a lakhelyén maradjon.

Attila segítségével a gyerekek belekóstolhattak a rádiózás világába.
Tamás segítségével a gyerekek belekóstolhattak a rádiózás világába.

Középiskolai osztályfőnőke, Kozma Edit önkéntesnek hívta a fiút a Közösségi térbe, amelynek ő már munkatársa volt. Tamás így vetődött két évvel ezelőtt az intézménybe, ahol először egy médiaklub vezetését bízták rá, idővel pedig részt vett egy kiadvány elkészítésében, mely a közterületen csellengő fiatalokról szólt. Attól fogva itt ragadt, majd jöttek szépen sorban a programok és a feladatok: egy kalandtáborban annak volt a legnagyobb sikere, hogy segítségével a gyerekek belekóstolhattak a rádiózás világába, de Tamás a Felhőcsikó-ökoprogram-sorozatban is közreműködött, valamint a fogyatékkal élőknek szervezett A szeretet mindent elfogad című rendezvény kapcsán ő is bepillantást nyerhetett az addig nem ismert élethelyzetekbe. Túraversenyeket és szemétszedési akciót is említett, amelyekben önkéntesként tette hasznossá magát. Emellett a weboldal-fejlesztés, az adminisztráció is az ő területe, sőt, ha szükséges, seprűt is ragad. Többszörösen is beérett a munkájának gyümölcse, hiszen már ifjúsági önkéntes koordinátorként tevékenykedik az intézményben, sőt egy zenekart is ennek köszönhet. A tavalyi, első cserebere vásáron önkénteskedett, ott jött az ötlet utcazenélésre, s a napokban rendezett újabb vásáron már két fiatallal közös zenekart alkotva lépett fel a gitáron is játszó Tamás, aminek különösen örült. - Nem biztos, hogy így alakult volna, ha nem megyek el önkéntesnek – vallja a fiatalember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szentesi cégnek sem érdeke a visszasajtolás

Ha a parlamentben nem születik kedvező döntés, és visszasajtoló kutakat kell építeni Szentesen, ki ad arra garanciát, hogy azok majd működnek is? Tovább olvasom