Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Y kanyar - csak éles forgalmi helyzetben

Szentes - 2012. január 1-jétől a B kategóriás vezetői engedély megszerzésére vonatkozó vizsgakötelezettségek közül megszűnt a járműkezelési vizsgatárgy, egyúttal a forgalmi vizsga időtartama 10 perccel növekszik. Az új módosításokról kérdeztük egy szentesi autósiskola vezetőjét.
– Most már két sikeres vizsga elég a „B" kategóriás jogosítvány megszerzéséhez: a KRESZ és a forgalmi vizsga – mondja Tóth Gábor, a szentes Profi Autósiskola vezetője, oktatója, arra a kérdésünkre válaszolva, hogy milyen változások léptek életbe 2012. január 1-jétől a jogosítvány megszerzése kapcsán.

– A kilenc óra rutin után nincs vizsga, hanem a forgalmi vizsgába épült ez a vizsgatárgy a kilenc kötelező gyakorlattal együtt, ilyen például az Y kanyar, vagy a saroktolatás. Ezt már nem a rutinpályán kell teljesíteni, hanem éles forgalmi helyzetben. Hosszabb is lett a forgalmi vizsga, 50 perc a guruló idő, és 10 perc maradt a műszaki, biztonsági berendezések ellenőrzésére. Sokkal életszerűbbnek tartom, hiszen régebben egy forgalmi vizsgán nem biztos, hogy éles közlekedési helyzetben bemutathatta az ifjú titán, a saroktolatást. Most kötelező a kilenc feladatból a vizsgakörben négyet végrehajtani, amit kihúz a tanuló – magyarázza az oktató.

Hosszabb is lett a forgalmi vizsga, 50 perc a guruló idő.
Hosszabb lett a forgalmi vizsga, 50 perc a guruló idő.

Egy másik változásra is felhívja a figyelmünket: akinek „B" kategóriás vezetői engedélye van, az nem vezethet alanyi jogon A1 kategóriás motorkerékpárt. Könnyített feltételekkel tudja megszerezni a papírt: gyorsított KRESZ, három kötelező órával, 1 óra rutin, 1 óra forgalom. Persze, az a vizsgázótól függ, hogy elég-e ennyi óraszám.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közkinccsé, láthatóvá váltak a digitalizált amatőr filmek Szentesen

Szentes történelmének különleges relikviáit adta közre interneten és DVD-ken Karikó-Tóth Tibor, összegyűjtve az egykor helyben készült amatőr filmek jelentős részét. Tovább olvasom