Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Ybl-ünnep Nagymágocson

Nagymágocs - Ybl Miklós, a neves építész születésének 200. évfordulója alkalmából az Ybl Egyesület műemlék-látogató túrákkal egybekötött programokat szervez szerte az országban. Szeptember 19-én Nagymágocs volt a célállomásuk.
Budapestről busszal érkeztek Nagymágocsra az Ybl munkássága iránt érdeklődők. Útközben Albertirsán megtekintették az 1860-ban épített Szapáry-síremléket. A nagymágocsi ünnepséget a helytörténeti gyűjteménynek helyet adó, egykori Károlyi uradalmi irodaházban rendezték meg, amelyet szintén Ybl Miklós tervezett. A rendezvényen a helyiek és a környéken élők közül is sokan részt vettek.

A vendégeket az Ybl Miklós tervezte uradalmi irodaházban korhű ruhákba öltözött fiatalok fogadták. Fotó: Kovács Erika
A vendégeket az Ybl Miklós tervezte uradalmi irodaházban korhű ruhákba öltözött fiatalok fogadták. Fotó: Kovács Erika

Nagymágocs történelme 1722-ben fonódott össze a Ká-
rolyi családdal. Gróf Károlyi Lajos, Klauzál Imre és Szendrey Ignác (Szendrey Júlia édesapja) jószágkormányzók munkája révén az 1850-es évek elejére Mágocs országos hírű mintagazdasággá vált. Gróf Károlyi Lajos a fiatal Ybl Miklóst kérte fel, hogy tervezze meg az uradalmi irodaházat, amely a település első jelentős épülete lett. Ugyancsak a neves építész munkája a számtartói lak, a későbbi plébánia, 1856-ban pedig felépült a híres, ötszintes zabsilós magtár.

A nagymágocsi Ybl-rendezvényen Wittek Krisztina főépítész elmondta, sokan úgy tudják, hogy a neobarokk kastélyt is Ybl tervezte. Ez azonban nem igaz, mert amikor Károlyi Zsófia és távoli unokatestvére, Károlyi Imre a kastélyt építtették, Ybl Miklós már nem élt. A Károlyi-kastélyt egy osztrák építész tervezte.

A látogatók az előadások után megtekintették a jelenleg használaton kívüli magtárépületet, a kastély parkjában pedig Sprok Antal nagymágocsi születésű bútorszobrász alkotásait nézték meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a szegvári zsarolót

Zsarolás és csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználása vétségének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás egy szegvári férfi ellen. Tovább olvasom