Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

A forgalomnak örülnek, a zajnak nem a SZIN mellett

Szeged - A környékbeli boltosok és kocsmárosok örülnek a Szegedi Ifjúsági Napokkal járó forgalomnövekedésnek. A lakókról ugyanez már nem mondható el.
Öt fiatal – Bella, Orsi, Anna, Bianka és Bence – reggelizett tegnap kora délután az egyik Vedres utcai pékség teraszán. Joghurtot, kakaót, kiflit, kakaós csigát, almás pitét és kávét vásároltak. Mindannyiuk csuklóján színes szalag. A fiatalok a Partfürdőről, a Szegedi Ifjúsági Napokról jöttek ki enni. – A benti árak szerintem iszonyúak, és a víz is drága – mondta egyikük. A Favorit Pékségben Szúnyog Gabriella azt mondta, örülnek a forgalomnak, de még sokkal többen jöhetnének. A pékségben szendvicsekkel készülnek a fesztiválozók rohamára.

– Velük nincs semmi gond – mutatott a fiatalokra a másik asztalnál kávézó Fóhsz Edit.

A fesztiválkapukon kívül olcsóbb az élet. A fiatalok napközben szívesen látogatják a környékbeli boltokat, vendéglőket. Fotó: Schmidt Andrea
A fesztiválkapukon kívül olcsóbb az élet. A fiatalok napközben szívesen látogatják a környékbeli boltokat, vendéglőket.
Fotó: Schmidt Andrea

– A hét lépcsőházas első épületben lakom. Éjjel az épület mögé piszkítanak a fiatalok. A sarki boltban megveszik a piát, és reggelig osztják a műsort, hogy nem lehet tőlük pihenni – panaszolta. – Erőlködnek, ki akarják tépni a fákat – csatlakozott Kovács László a Vedres utca 10.-ből. – Ez az otthonom, szeretnék pihenni. Háromkor még ment a tuc-tuc. Ötkor járok dolgozni – mondta. Azt mindketten hangsúlyozták, hogy nem a rendezvénnyel vagy a szórakozó fiatalokkal van problémájuk, hanem a nem megfelelő viselkedéssel.

Fogadóóra Ujhelyivel

Rövidgatyás fogadóórát tartott tegnap az újszegedi Partfürdőn, a Szegedi Ifjúsági Napok Civil Falujában Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. – Az MSZP és a Societas az EFOTT-on is jelen volt. Úgy érezzük, itt a helyünk a SZIN-en is, hogy megszólítsunk
fiatalokat – mondta Ujhelyi István, aki azért viselt rövidnadrágot, mert hétköznapi körülmények közötti találkozót akart. A sajtómunkásoknak elmondta, a kormány becsukta a szemét és a fülét. – Azt kommunikálja, hogy sokkal kevesebb fiatal keres munkát. Persze, mert már 600 ezer magyar fiatal külföldön dolgozik – mondta.

– Azt mondják, régen a lányok úgy főztek, mint az anyjuk. Szerintem most meg úgy isznak, mint az apjuk – tette hozzá Fóhsz Edit.

A szemközti sarkon lévő kisbolt több hűtővel települt ki az utcára, de az egyik eladó szerint hiába, a forgalom meg sem közelíti a két-három évvel ezelőttit. – Inkább elmennek a Sparig, ott veszik meg az olcsó kannás bort – mondta. Az egyik közeli nemzeti dohánybolt ügyesen, az egész hidat végig kiplakátolva reklámozza alacsony árait. „SZIN-es akció-
jukban" olcsó sört, bort és vodkát hirdetnek. A Belvárosi híd szegedi lábánál lévő vendéglátósok is jól járnak. A Vár sörözőbe főleg délután mennek alapozni a fiatalok, akik az olcsó italokat keresik. Sokan a közeli Tündérkonyhába járnak enni, és onnan visznek ételt a Partfürdőn fesztiválozó társaiknak.

– Kötelességünk, hogy zajvédelmi szempontból az előírásoknak megfeleljünk – mondta Kurucsai János, a SZIN sajtósa. A zajvédelmi korlátozások értelmében 23 óráig 65 decibel a megengedett érték, 23 órától reggel 6 óráig 55 decibel. – A különböző helyszínek hangértékeit számítógép-hálózat továbbítja a központi megfigyelőknek, akik éjjel-nappal nyomon követik a hangosítás állapotát, és ha szükséges, beavatkoznak – tette hozzá Kurucsai.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiscsillag, Magna Cum Laude és Fish!, majd Alvinnal zártuk az estét

Lovasi András vendégszereplésével a Csík zenekar nyitotta az estét a nagyszínpadon, aztán jött a Kiscsillag. A Fish! kirúgta a sátor oldalát, az Alvin pedig szülinapozott. Barbival. Tovább olvasom