Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Államalapítók és királynő a SZIN-en

Szeged - Olajozottan működött a fesztiválgépezet: idén nem volt késés, sem tumultus a bejáratnál a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) nulladiknak nevezett napján.
A Délmagyarország már délután kiköltözött, találkoztunk a 2008-as év mézkirálynőjével és államalapítókkal is. A nap ásza a Tankcsapda volt.

Még minden tiszta – ez volt az első benyomásom a SZIN nulladiknak nevezett első napján, tegnap délután a Partfürdőn. A második, hogy a fesztiválozók tavaly óta sokat felejtettek. Többen állították: az ötös troli megállója egy éve közelebb volt a rendezvény bejáratához. Innen üzenem: nem. Feltűnt az is, hogy néhányan a 2007-es karszalagot viselik. Talán abban reménykedtek, hogy elfogadják idén is? Vagy ez lenne a divat? Remélem, nem.

A sátrak között államalapítókkal találkoztunk, a Szegedről elszármazottak társasága minden évben a fesztivál idejére időzíti a szabadságát. Most úgy tervezik: sátras kolóniát hoznak létre a SZIN idejére. Hogy miattuk-e, nem tudom, de az itt lakók számára elkülönített, 6500 négyzetméteres kemping már tegnap betelt, ezért a szervezők újabb területeket nyitottak meg. A tény azért is figyelemreméltó, mert előző évben összesen nagyjából ötszáz sátrat vertek fel, idén ennek a duplája fér el a kempingben.

Az idei SZIN-en nem volt tumultus a bejáratnál – a nulladik napon olajozottan működött a fesztiválgépezet. Fotó: Schmidt Andrea
Az idei SZIN-en nem volt tumultus a bejáratnál – a nulladik napon olajozottan
működött a fesztiválgépezet. Fotó: Schmidt Andrea

A jóslat, miszerint a fesztivál idén befogadóképességének – napi 12 ezer 500 fő – határához ér, beteljesülni látszik. Az ÁNTSZ-től jöttél? Engem kell ellenőrizni – hallottuk az új ismerkedős szöveget, máshol egyetlen szál cigarettáért energiaitalt vagy kisrádiót kínáltak. Ha már rádió: a szegedi közösségi rádió, a Rádió MI élőben közvetített a fesztiválról. Amikor rájöttek, hogy nem bírják a versenyt a nagyszínpad hangerejével, másnapig felfüggesztették a műsort.

Italok

A Partfürdőn a leggyakoribb ital a sör: egy korsó háromszáz forint. Egy fél liter ásványvíz 150 forint, négy cent vodka 260, négy cent Unicum 390 forint.

Igazi királynőhöz is volt szerencsénk: a húszéves Szabó Zsuzsa 2008 hivatalosan megválasztott mézkirálynője. Jövőre Párizsban képvisel bennünket. A királynő speciálisan a SZIN-re nem tervezett mézpromóciót, de külön kérésre adott tanácsot: mézet lehetőleg őstermelőktől vásároljunk. Aki pedig le akar szokni a dohányzásról, próbálja ki a dohánymézet.

A fesztiválgépezet tegnap olajozottan működött. Tavaly Ákos fellépése előtt órákig álltak sorba a fesztiválozók, a koncertről többen lemaradtak volna, ha az énekes felszerelése nem romlik el, és nem késik emiatt a műsor. A fesztiválozók beengedését akkor csak délután háromkor kezdték. Idén a sátrazókat már egy nappal a rendezvény kezdete előtt, tehát kedden délután ötkor beengedték, a szerdai napijeggyel tegnap reggel kilenckor már be lehetett lépni a Partfürdőre. Sorban állás miatt tehát senki nem maradt le semmiről. Tegnap – többek között – az E.Z. Basic, a Backyard Babies zenélt.

A szerdai ász, a Tankcsapda pontosan, este fél tízkor kezdett. Órisái tömeg csápolt a színpadnál. A SZIN színvonalasnak ígérkezik.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. ANTI SZINES 2008. augusztus 29. 22:06
  „13-askának: Szerintem nem attól vén valaki,hogy hajnali 3-kor aludni szeretne!Amúgy kussoljál te,és te vegyél be inkább altatót, mert gondolom te kimész a szinre,reggelig tombolsz,aztán egész nap alszol,amíg nem kezdődik egy újabb koncert!Szóval te is alszol vmikor..csak te aludhatsz napközben,mert egy lógos strici vagy!”
 • 23. Fleur 2008. augusztus 29. 08:53
  „Mellesleg aki a Dóm tér környékén lakik, az egész nyáron nem alszik a próbák és az előadások miatt. De nyilván, mivel az "kultúrprogram", ezért senki sem szól...no comment.”
 • 22. Manna 2008. augusztus 29. 02:13
  „Tény, hogy van, aki dolgozik, és nem csak lopja a napot, meg a fesztivált, de 4 napot azért el lehet viselni egy évben. Mellesleg a Szillérin tényleg nem lehet hallani semmit, tavaly még azt is hallottuk tisztán, ami sátorban volt, most pedig teljesen normális. Aludni tudok tőle, az biztos.”
 • 21. Fleur 2008. augusztus 29. 00:42
  „Hallottam/hallom a zenét meg a dübörgést én is, de nem zavar, pedig nem lakom messze. Én is dolgozom, és mégsem siránkozok, mint egyesek.”
 • 20. ráérő 2008. augusztus 28. 22:16
  „9-10-nek jo amit irtok csak hogy valaki ki nyitotta mar a szemét. a harom zenekar nagyjábol meg egyezik és jo kapcsolat van koztűk.ők a magyar zene igazi képviselője.korai gitáros a colorstárral is fellép.....”
 • 19. Neurotoxin 2008. augusztus 28. 18:53
  „Szerintem igen is rendezzék csak meg a Partfürdőn, ennél jobb helyet nemigen tudok Szegeden fesztiválozásra.(mellesleg a VOLT Sopronban is kemping területen kerül megrendezésre). A választás azért esik erre, mert könnyű tömegközlekedéssel megközelíteni. (5ös troli,2es, 60as busz, bicikli, őrzött parkoló stb). Kb 3 éve voltam kint utoljára, de idén van 1-2 meghallgatásra érdemesebb külföldi előadó is. Sajnos ma nem lehetek kint, de tegnap voltam és pénteken is kint leszek. A zene pedig tényleg nem hangos, sőt szerintem az MTV színpada lehetne kicsit hangosabb is, mert nem volt az igazi a tegnapi Tankcsapda hangosítása. A hangulat jó, kell ennél több?”
 • 18. Szahmet 2008. augusztus 28. 17:44
  „Tisztelt Alfadog:

  1. Nagyon örülök ,hogy a koramat becsmérelted éppen mert ebben a hónapban töltöttem a 20-adik életévemet,úgyhogy ha az én korommal vén vagyok akkor téged csak sajnálni tudlak.

  2.Attól ,hogy fiatal vagyok,nem gondolom azt ,hogy ez a nagy zaj helyes mert nem mindenki dögölhet a munkahelyén tudod..és bizony dolgoznia kell,és ha este nem tud aludni akkor ez mindennek a hátrányára megy.

  3.A másik meg te ne oszd itt a tippeket ,hogy ki mit csináljon meg ,hogy altatót szedjen.

  4.Ez a hangnem egy képet állít rólad,hogy kb. mennyi eszed is lehet meg ,hogy gondolkodásilag milyen szinten állhatsz!
  Kérj meg valakit szánjon meg ezzel téged!

  5.Egy városban nem azért laksz ,hogy bírd a zajt,meg ha te azt akarod akkor elégítsd ki magad,aztán mnidennap üvöltsön nálad éjjelnappal a zene.De attól más erre nem kíváncsi..”
 • 17. ALFADOG 2008. augusztus 28. 16:43
  „CR

  akkor a sziksóson élők vernék a nyálukat, meg a dorozsmaiak. miért nem az költözik ki a városból, aki nem bírja a zajt?? ha csak a madárcsicsergés tetszik, költözz erdőbe! vagy a harkályok miatt is hívnátok a csörögöt???”
 • 16. Fuleee 2008. augusztus 28. 15:07
  „Sajnos a Szikin is elég sokan alszanak kinn. Tök mindegy hova tennék, valakinek úgy is piszkálnál a csőrét! Tessék ezt a 4 napot elviselni. Hagy bulizzanak a fiatalok! Különben még hasznos is a városnak!”
 • 15. CR 2008. augusztus 28. 14:40
  „ALFADOGNAK

  Azért, mert te szereted a hangoskodást, nem biztos, hogy másnak is tetszik.
  Meg kell érteni, hogy aki dolgozik, az szeretne pihenni. Ez természetes.
  Egyébként símán meg lehetne rendezni a SZIN-t a Szikin.
  Ott alig zavarna valakit. :)”
 • 14. honda 2008. augusztus 28. 13:07
  „Szervezőknek:Jövőre meg lehetne hívni a 80-as évek sztárjait,pl. Soft Cell,Bronski Beat,Dead or Alive stb., ők már nem kérhetnek túl sok lét.”
 • 13. kuss a vénségeknek - ALFADOG 2008. augusztus 28. 11:50
  „SZAHMET meg a többi

  100 hogy 2 hétig olvashatjuk a felháborodott betelefonálásokat a csörögben. "legyen mulatság, csak ne itt, meg ne ott" - valahol úgyis fog valakit zavarni, mindig lesznek olyanok akik napközben kipihenik magukat a munkahelyen és éjszaka nem tudnak aludni, de kényszer gyötri őket, hogy pofázzanak a hangoskodók miatt. én azt javaslom, toljatok valami lájtos altatót, vagy fussatok 2 kört és elfáradtok, tudtok majd aludni. ja és KUSS A VÉNSÉGEKNEK!!!”
 • 12. Szahmet 2008. augusztus 28. 10:38
  „Engem csak az zavart,hogy éjfél előtt semmit sem lehetett hallani.De bezzeg utána..és hajnali 3-ig nem is lehetett elaludni sem.Ez egyszerűen azért felháborító ,hogy az ember nem tud aludni tőlük.
  Persze leszögezném ,hogy mi nem is lakunk olyan közel mindehhez a Rózsa utca sarkán lakunk,és hallottam mindent.
  Legyen rendezvény persze,meg minden de nem a --Partfürdőn kellene csinálni,mert az ember aludna ,vagyis van aki aludna már éjfél után.”
 • 11. bosh 2008. augusztus 28. 09:37
  „Sziasztok!

  Én kint voltam, és a ,,Tanksapka" relatíve halk volt, szerintem nagyon erősen minimumra tekerték a hangerőt! És ha ez kell, hogy sokan nyugodtabban tudjanak aludni akkor ez kell, részemről nem csorbította a koncert hangulatát, élményét!”
 • 10. fractal 2008. augusztus 28. 09:00
  „ha már minőségi magyar zenét szeretnél, akkor a Másfélnek is nézz utána, csöppet hasonló, mint a Korai, ma meg Colorstar!

  a szinnek meg üzenem, h a 80as évek underground zenekarait is tessék meghívni jövőre, mert persze tankcsapdákban van a pénz, de igény másra is van. a mai morchebara meg nagyon kíváncsi vagyok...csókolom.”
 • 9. Boing Boom 2008. augusztus 28. 08:50
  „Mi Újszegeden lakunk és bár lehetett hallani a zenét az olyan halk volt, hogy egyáltalán nem volt zavaró. Igaz, én hajnal 1 órakor értem haza, nem tudom hogy előtte mi volt a helyzet de a jelek szerint idén jó a hangfalak beállítása.

  A Korai Örömöt nem ismertem, tegnap hallottam életemben először. Nem is tudtam, hogy ilyen minőségi magyar zene is létezik...eddig abban a hitben voltam, hogy a Korai Öröm valamilyen idétlen egyetemi rock zene. NAGYON NEM.”
 • 8. epityu 2008. augusztus 28. 08:33
  „Mi Újszegeden az Alsó kikötő soron lakunk .Hallottuk a zenét , de nem zavart . Inkább aludtunk .Legalább van valami bevétele Szegednek .”
 • 7. GAgyi 2008. augusztus 28. 08:25
  „Szillérin sem hallatszott semmi, pedig erkélyről (arra néz) akartam hallgatni......”
 • 6. kis_vakond 2008. augusztus 28. 08:25
  „Aki a Tiszához közelebb lakik, pl Alsóváros ne csodálkozzon, hogy hallja, tudják a víz is viszi a hangot. Persze erre majd jönnek az okosok akik úgyis elmondják, hogy miért meg hogy, én kb ennyit sejtek.
  Nekem pont az tűnt fel, hogy halkabb tavalyhoz képest, az erkélyen ülve nem értettem jól a szöveget, pedig milyen jó is lenne ha otthonról hallhatnám a koncerteket, persze nem ugyanolyan minőségben, de igy léegalább akkor fekszem le amikor akarok, és becsukom az ajtót ha valami nem tetszik, nincs tömeg.
  Szóval lehetne egy kis kakaót kérni a hangerőre??”
 • 5. Horton 2008. augusztus 28. 07:38
  „Mi a csongi közepén lakunk, és én például egyátalán nem hallottam semmit, pedig nyitott ablaknál alszunk.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szegedi Ifjúsági Napok a számok tükrében

Szeged - Ezerötszáz fős személyzet, mozgó ügyelet, ötven tusoló, egy helikopter, kétszáz biztonsági… Tovább olvasom