Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 2°C | 8°C Még több cikk.

Bemérték a hangerőt a SZIN-en - galéria az első napról

Szeged - Attól, hogy valakit zavar, még lehet szabályos a SZIN zajterhelése. Az érvényes rendelet szerint reggel 6-tól este 11 óráig 65 decibeles, este 11-től reggel 6-ig 55 decibeles zaj szűrődhet ki a fesztiválokról.
Beállították a hangerőt a Szegedi Ifjúsági Napok színpadain, Lengyel György zaj- és rezgéscsökkentési szakmérnök hét helyen mérte a zajterhelést kedden este Szegeden.

A SZIN-re a fesztiválokra érvényes szabályok vonatkoznak. A nyári 1-8 napos zenés rendezvények által kibocsátható zajszint határértékeit 2009-ben emelte meg rendeletben két minisztérium 10 decibellel a Sziget Kft. kezdeményezésére. Az érvényes jogszabály szerint reggel 6-tól este 11 óráig 65 decibeles, este 11-től reggel 6-ig 55 decibeles zaj szűrődhet ki a fesztiválokról.

Bemérték a hangerőt a SZIN-en. Fotó: delmagyar.hu
Bemérték a hangerőt a SZIN-en.
Fotó: delmagyar.hu

A szakember kedden mért többek között a klinikáknál, a Stefánián, a Kállay Albert utcában – a delmagyar.hu az utóbbi helyszínen csatlakozott. Megtudtuk: a helyszínen mért zajszintet az alapzajjal korrigálják, vagyis azt kivonják belőle. Az értékeknek nem minden pillanatban, hanem átlagban kell a határértéken belül maradni. A zajterhelést az átlagolás miatt az átszerelések, sőt a számok közötti szünetek is csökkentik. A fesztivált tehát hallani lehet majd a Partfürdőn kívül is, tűnhet nagyon zajosnak is, de attól az még lehet szabályos.

Kedden a Kállay végén néhány decibellel egyébként többet mért a műszer a megengedettnél, ezért lejjebb vették a nagyszínpad hangerejét.

Fotók a SZIN első napjáról. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Mi csak a határértékeket tudjuk beállítani, de a lakók türelmére is szükség van ebben a négy napban – fogalmazott Lengyel György. A méréseket a fesztivál ideje alatt is folytatják.

Olvasóink írták

133 hozzászólás
 • 133. lamuria 2011. augusztus 26. 12:04
  „rettenetes volt a zaj az este”
 • 132. kzk 2011. augusztus 26. 11:32
  „Veszteséges lesz a SZIN . alig vannak kint emberek nem úgy mint tavaly vagy az előtt.”
 • 131. jim67 2011. augusztus 26. 09:36
  „Apátfalvi**

  Lehet magasabb az iskolai végzettsége , de állása nincs. Ja és az iskolai végzettségét az én befizetett pénzemből végezte el, mostmár 1-2 nap és vége és a naplopók végre elhúznak innen...”
 • 130. Herli 2011. augusztus 26. 07:21
  „>>>>>>>>128. Apátfalvi** 2011.08.26. 00:00 >>Nem fogtad fel az egészet. Itt senki nem a rendezvény ellen van.
  A kifogás az, hogy az egyéni életvitelembe avatkozik be egy külső személy, birtokomat háborítja, személyi szabadságomat korlátozza azzal, hogy zajokozó szintjével átlépet egy határt, ami zavar, mely már Ptk. és Btk. §-kit MERÍTI KI. Ennyi, a többi csak stromfelka.”
 • 129. Martynko 2011. augusztus 26. 00:12
  „Nem lehet erről szavazást tartani, hogy vigyék el onnan a SZIN-t?”
 • 128. Apátfalvi** 2011. augusztus 26. 00:00
  „Milyen naplopókról hörögnek itt egyesek...??

  Képzelt riport egy szegedi prolitalálkozóról:

  Miért, a cocializmusban a fiatalok nem buliztak? De igen, válaszolná a proli, de - "mi tudtuk hol a határ, mi kulturáltabbak voltunk, stb."

  Tehát akkor ti nem rúgtatok be a bulik, fesztiválok alatt? - "de igen, de mi tudtuk hol a határ, mi kulturáltabbak voltunk"

  Miért nevezed naplopónak azokat a fiatalokat, akiket nem is ismersz, és lehetséges, hogy már magasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek, mint te? - "de igen, de mi tudtuk hol a hat... izé, halkítsad máááááááá le azt a sz*rt, kisgyermekes vagyok, meg dolgozok, meg adózok, nem tudok pihenni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

  Felfogtad-é, hogy egy városban ez teljesen megszokott dolog, hiszen a világon mindenütt így van? - " kádár idejében jobb volt, és különben is, halkítsátok le, kisgyermekes vagyok"

  állandóan szidjátok itt Botkáékat, hogy Szeged így szar, meg úgy szar, és hogy nincs munkahelyteremtés. Szerinted a SZIN mennyi vállalkozásnak teremt hasznot? - "Micsoda? Nem hallom, úgy dübörög ez a szar. ismételd mááá el még egyször !!!!!"”
 • 127. jim67 2011. augusztus 25. 22:09
  „megint dübörög ez a "jó zene" valahogy tudják... 22 után kell még hangosabban bömböltetni a zenét :F”
 • 126. jim67 2011. augusztus 25. 21:36
  „Gillingalang @ Igen a mai fiatalok úgy szeretnek bulizni ha seggrészegre itták magukat... Dehát ők teszik tönkre a jövőjüket meg a májukat :) .”
 • 125. asztenoszsz 2011. augusztus 25. 21:24
  „Sokkal hangosabb, mint tegnap, Szabályosan rezegnek a falak (Kossuth Lajoson...). Mit lehet ezen élvezni? Szerintem a sok fiatal nem is a "zene" miatt csődül ide, hanem a 4 napos lazaság miatt. Fetrengenek részegen, belőve, forgolódnak a saját piszkukban. Mindenki mindenkivel ketyereghet a tömegben...Szegény orvosi ügyeletek, van dolguk bőven...Ezektől kellene vizitdíjat szedni. Miért kötelesek a szegedi orvosok, ápolók ellátni ingyen ezt a sok naplopót?”
 • 124. kzk 2011. augusztus 25. 21:18
  „TISZTÁN HALLOTAM A VAD FRUTTIKAT .”
 • 123. Vyk 2011. augusztus 25. 21:03
  „Akárki, akármit ír, egy valamin azért el kellene gondolkodni:
  Semmi nem bosszant fel évről évre ennyi szegedi lakost mint a SZIN.
  Rossz helyen van és kész.
  Ezen kár vitatkozni.

  Az empátia szikrája se szorult be azokba az emberekbe, akik nem értik az ellenzőket.
  A klinikákon milyen király lehet betegen feküdni és közben a ricsajt hallgatni. (Mert ott nem zene hallatszik.)

  Minden a pénztől szól!
  Ennyi!”
 • 122. Gillingalang 2011. augusztus 25. 20:51
  „Én nem hiszem, hogy a fiatalok igazából jól érzik magukat ezen a rendezvényen. Csak egy példa, ma reggel a Liget sarkán a betonon feküdt 8-10 fiatal, koszosan, büdösen, kiürült borosüvegek társaságában, láthatóan rosszulléttel küszködve. Nem akarok olyan részletekre sem kitérni, hogy milyen -embertől származó- nyomokat kellett kerülgetnem a járdán, a hídon...
  Tényleg csak ilyen típusú szórakozás dobja fel a mai fiatalságot? Annyi más, tényleg léleképítő elfoglaltsággal lehetne őket lekötni. Sajnos nagyon megváltozott a világ, a tendencia egyértelműen az, hogy a következő generációk a teljes nihilben nőjenek fel, ne gondolkodjanak, ne érdeklődjenek, csak éljenek az ön-és a fajfenntartás egy alacsony szintjén. Az ilyen masszával azt lehet csinálni, ami csak tetszik.
  Ez a négy nap csak egy tünete ennek a "nagy betegségnek". És még csak nem is a "zenével" és a szórakozással van a baj, hanem hogy ezt nem lehet anélkül csinálni, hogy ne inná vagy ne drogozná magát eszméletlenre....eszméletlen...”
 • 121. egydelmagyar 2011. augusztus 25. 19:33
  „Kedves BanánosJoe!

  A füldugóval kiszűrheted a hangot 145 Ft-ért, de rezgést mivel szűröd ki?
  Mi értelme van a zenének, ha olyan hangos, hogy füldugó kell hozzá, hogy élvezhessük?
  Kár az erősítőkbe bemenő áramért.
  A probléma nem a hangerő, hanem a hangzavar.
  Szerinted van értelme ennek a hangzavarnak?”
 • 120. egydelmagyar 2011. augusztus 25. 19:25
  „Szerintem a probléma az, hogy bár mindenki nagy nyugat-európai fesztiválokhoz hasonlítja a SZIN-t, azért itt viszonylag szűk helyre sikerült beszorítani a rendezvényt. Máshol nem használt repülőtereken, elhagyott bázisokon és nem a belvárosokban rendezik a fesztiválokat. Ott aztán több százezer ember gyűlik össze.
  Itt alig vannak talán néhány tízezren, mégis négy színpadról, és kitudja még hány helyről szűrődik ki egyidejűleg a zaj, amelyek túl közel vannak egymáshoz. A Sziget fesztivál sem a belvárosban van és nem ilyen kis területen. Kár hozzá hasonlítani.

  A baj talán nem is hangerővel, hanem inkább a hangzavarral van.

  Aki nincs ott a rendezvényen az csak a 3-4 színpadról egyidőben áramló hangkavalkádot. A hangerőt meg nyilván azért kell egyre jobban növelni, hogy túlharsogják az egyes színpadok, zenekarok egymást, hiszen lehet egymást is zavarják.

  A Tisza másik oldaláról az egyidőben fellépők, a különböző ritmusok, dallamok keveredését és abból is leginkább a tompa morgó hangok hallatszanak. Ez szerintem mindenkit, még a SZIN rajongóit is zavarja, ha nincsenek ott.

  A megoldás az volna, ha már a szervezők mindenáron ragaszkodnak a belvároshoz, a lakosság és a kórházak közelségéhez, akkor csökkentsék a színpadok számát, ne akarjanak feleakkora (harmadakkora) vagy még kisebb területen versenyezni a nagy nyugati fesztiválokkal a fellépők, rendezvények, színpadok számában. Ha egyidőben csak egy koncert hangja hallatszana át, akkor nyilván toleránsabb lenne a kéretlen hallgatóság is.
  Lehet az előző rendszerben is ezért volt jobb, elfogadottabb a rendezvény.
  Mára sajnos annyira "pörgősnek" kell lenni, hogy egyszerre egy koncert az már unalmas, egyszerre 4 az már valamennyire talán leköti a fiatalságot, de lehet hogy még ezt is kell feljavítani egy kis alkohollal, cigivel, és "egyebekkel"...

  Sőt az is lehet hogy ma már nem is a zene az érdekes, hanem a különböző zenei stílusok egyidejű keveréke, hangzavara.
  Aztán a jövő héten elmondhassa a résztvevő:
  - Úúúú, tök jó volt az előző hét, a SZIN, úgy be voltam tépve, hogy nem is emlékszem semmire...
  - A zene? az is tök jó volt. Hogy kiket hallottam nem tudom, mert nem tudtam őket megkülönböztetni, de még most is alig hallok a fülemmel...”
 • 119. BanánosJoe 2011. augusztus 25. 19:22
  „145 forint az OBI-ban a füldugó. Én kipróbáltam és működik. Nem nyom, ilyen puha szivacs szerű cucc. Szerintem bőven megéri az árát.”
 • 118. nátha 2011. augusztus 25. 16:40
  „115. lamuria Te rendesen be vagy fordulva.”
 • 117. ticokh 2011. augusztus 25. 16:14
  „Közben észrevettem hogy "és hinni kimaradt a tagadás. -> "és nem hinni"
  és "hogy ott sem voltam" -> "hogy ott voltam" ez van ha az ember azután olvassa át miután elküldte (mert már siet vissza a második napra), de szerintem a gondolkodó elmék így tudták értelmezni a többiek meg nyugodtan kössenek bele.”
 • 116. ticokh 2011. augusztus 25. 15:56
  „Meg kell hogy mondjam hogy minden éveben csodálkozom az ilyenkor itt trollkodokon. Én az első szín óta ott vagyok mindegyiken, arra még kiállítóként kerültem ki az akkori munkahelyemmel. Azóta már több munkahelyet megjártam volt mikor postás voltam volt hogy irodai dolgozó, még úgy is el tudtam látnia feladatom hogy hajnali 2-3 körül még hazafele baktattam. Mindenki megkapta a levelét és a nyugdíját aznap is és az irodai feladatok se maradtak el, csak egy kicsit több kávé fogyott a két napon. Azon meg felettébb csodálkozom hogy hogy megváltozott itt és a szeged-ma-n a felállás az elmúlt évekhez képest csak azért mert átkerült a szervezés a másik oldalhoz. Ennyire POLITIKAI BÁBOK vagytok. Szánalmas! Jól fel kellene már ébredni ebben az országba mindenkinek és hinni egyik hülye nagyokat ígérő szánalomszervezetnek akik csak rajtatok élősködnek.
  Ja ha már mindenkivel ellentétben én úgy nyilatkozhatok hogy ott sem voltam:
  A hangulat most is jó, a szervezés bár egy kicsit jobban téblábol mint az előző években, de talán nem kell elásni az új vezetés. Drogosok nincsenek többen mint bármelyik Sing-Sing-es vagy úszóházas szeletelős zenés bulin, nyilván az a réteg jár ide is, de az átlag fesztiválozó közönség nem azért megy ilyen helyere hogy ott ténferegjen belőve, arra megtenné az előző intézmények bármelyike sokkal olcsóbb belépővel. Az idő idén végre iszonyat, mondhatni már túl jó, az előző évek után már ez jól jön. Nagy meleg kevesebb ruha.”
 • 115. lamuria 2011. augusztus 25. 14:11
  „A KOVETKEZO EVI SZIN-T A BACSI HAZA MELLE KEL TENNI , HAGY ELVESZE A BACSI A DROGOSOK ORDIBALAST REGGELTOL KESO ESTIG . !!!
  JA..ES TARTOSZODJON A HAZBA EGESZ IDO ALLAT ....ASZT HISZEM EZEK UTAN NEM LESZ 50 -60 DECIBEL A MEGENGEDETT ZAJ ..!”
 • 114. Evelyn_26 2011. augusztus 25. 12:52
  „Ezt a jobbikos balhét miért nem halkítja le Mózes Ervin?”
133 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drog helyett: boldognak kell lenni

A szegedi drogcentrum is készül a SZIN-re. A fesztiválokon egyre elterjedtebbek a dizájner drogok. Hosszú távú hatásukat alig ismerjük. Tovább olvasom