Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Boros: A SZIN nem volt hangosabb

Szeged - A zajszintmérő szakemberek szerint nem volt hangosabb az idei Szegedi Ifjúsági Napok, mint a korábbi hat – mondta a szervező Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. igazgatója, Boros Gyula. A programváltozás miatt az utolsó napon 1500 napijeggyel kevesebb fogyott.
– A zajszintmérő szakember jelentésében az áll: nem volt hangosabb az idei Szegedi Ifjúsági Napok a korábbiaknál, nem kapott nagyobb zajterhelést a város, mint az elmúlt hat évben. A rendőrség szerint nem volt több bejelentés, mint korábban – mondta Boros Gyula, a Szegedi Ifjúsági Napokat szervező Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. igazgatója. Közölte: csináltak előzetes hangbemérést, és folyamatos volt a hangkontroll. Próbálták betartani a törvényben meghatározott, nyári fesztiválokra vonatkozó decibelhatárokat, amikor kellett, halkítottak.

– A SZIN ilyen hangos. Biztosan van, akit zavar, az emberek toleranciaküszöbén múlik, hogy elfogadják-e – tette hozzá.

Néhány héten belül elkészülnek azok az elemzések, amelyekből kiderül, hogy marketing-, turisztikai és gazdasági szempontból milyen a fesztivál mérlege. De Boros szerint nemcsak az számít, amit a város nyer a SZIN-nel, mert a fesztiválozók nemcsak a Partfürdőn ettek, ittak, vásároltak, hanem a szegedi élelmiszerüzletekben, kocsmákban, cukrászdákban, éttermekben is, azaz bevételt generáltak a helyi kis- és középvállalkozásoknak.

A SZIN-en próbálták betartani a decibelhatárokat, amikor jelezték, hogy probléma van, hangosabb a zene a kelleténél, akkor halkítottak...
A SZIN-en próbálták betartani a decibelhatárokat, amikor jelezték, hogy probléma van, hangosabb a zene a kelleténél, akkor halkítottak... Fotó: Schmidt Andrea

Az alternatív fesztiválhelyszínekkel a szervező nemcsak azért nem ért egyet, mert a SZIN hangulatához a folyópart és a belvárosi jelleg is hozzátartozik, hanem azért sem, mert szerinte bárhol rendeznék meg, mindig lenne olyan, akit zavar. A repülőtéren a hattyasiakat, a szentmihályiakat, a lakóparkban élőket bosszantaná (az egyetlenegyszer, a jégpályán megrendezett SZIN ICE kapcsán is voltak panaszok). Ha Sziksósfürdőre vinnék, az a dorozsmaiak egy részének és az üdülőterület lakóinak nem tetszene.

... mondta Boros Gyula főszervező. Fotók: Schmidt Andrea, Segesvári Csaba
... mondta Boros Gyula főszervező.
Fotó: Segesvári Csaba

A szombati kényszerű programváltozás aznap délután derült ki. Emiatt nagyjából 1500 napijeggyel kevesebbet adtak el – volt, aki a pénztártól fordult vissza. Feltételezve, hogy egy jegyárnyi pénzt a fesztiválozó el is költött volna, nagyjából 21 millió forinttal kevesebb a SZIN – így a város – bevétele.

Ami bejött

A SZIN nagyszínpada előtt idén porfogó granulátumot terítettek le, ami bevált, így elképzelhető, hogy jövőre több helyszínen használják majd. A repohár is bejött a fesztiválozóknak, volt, aki dedikáltatta is, és hazavitte.

Olvasóink írták

 • 16. tazsla 2009. szeptember 04. 14:53
  „"Én viszont figyelek másokra, és nem csak egy emberrel foglalkozom, azaz nem csak magammal."

  Te még a saját meséidet is elhiszed? :)) A beírásaid azért eléggé egyoldalra húznak, de tényleg zárjuk le ezt a témát!”
 • 15. kittykutty 2009. szeptember 04. 10:35
  „Igen? Ezt akkor majd beleírom az önéletrajzomba. :D
  Én viszont figyelek másokra, és nem csak egy emberrel foglalkozom, azaz nem csak magammal. Sajnos sokan nem érdemlik meg.

  Mivel kezdem unni ezt a témát, meg az egymásra mutogatást, és mivel ennek a vitának sosem lenne vége, így ez az utolsó hozzászólásom.
  Akik még mindig azon vannak leakadva, hogy volt a múlt héten 4 nap amikor nem tudtak annyit aludni, azok csak főjenek tovább a levükben :) Engem már nem érdekel a sztori, a SZIN és a szombat esti Guano Apes koncert úgyis sokkal több szót érdemelne mint ez, mert az év legjobb koncertje volt. Sőt talán több év egyik legjobb koncertje. :) Persze kinek hogy...nekem biztosan. Remélem sok hasonló lesz még Szegeden.

  Hajrá SZIN. Jövőre találkozunk :D
  Üdv mindenkinek.”
 • 14. tazsla 2009. szeptember 04. 09:47
  „Úgy látom Te még a mesék világában, és nem ebben a világban élsz!”
 • 13. kittykutty 2009. szeptember 03. 22:48
  „Szerintem nem lett volna veszett fejsze nyele, mert ha minden jól megy, akkor jövőre is lesz SZIN. Így ahhoz kellenének a hasznos, ésszerű és okos tanácsok, hogy akkor hogyan telhetne jobban a városlakó, nem SZINező emberek számára is az a 4 nap. És ha a rendezvény után telefonáltak volna a betelefonálók, akkor nem lett volna botrány; nem késték volna le az emberek azokat a koncerteket, amiért ideutaztak és pénzt adtak; egyes fellépők koncertjei - amikre a zenészek sokat készültek és próbáltak - nem maradtak volna el; kiváló, amúgy népszerű zenekarok nem néhány 10 fős közönség előtt játszottak volna; nem égett volna be a rendezvény és vele együtt Szeged is országos szinten, illetve pár külföldi előtt.”
 • 12. tazsla 2009. szeptember 03. 15:32
  „Nézd, a SZIN után panaszkodni a hangerőre, az már nyilván "veszett fejsze nyele", és itt most nem a védőoltásos veszettségre gondolok. :))”
 • 11. kittykutty 2009. szeptember 03. 14:45
  „Én foglalkozom az ő örömükkel is. Pl. az időseknek átadom a helyem a buszon, nem szemetelek az utcán, ha megtalálom valakinek az értéktárgyát az az első gondolatom, hogy hogyan juttathatnám vissza a tulajdonosnak, stb. Mindezt nem azért, mert bármit várok cserébe, de egy kicsit lehetnének toleránsabbak, azok akik nem bírták ki, hogy ne telefonáljanak. Nem arról van szó, hogy nem kell szólni, ha valami nem tetszik, mert ugye "néma gyereknek anyja sem érti a szavát", de SZIN után is lehetett volna. Bár intézkedéseket is lehetett volna hozni utána, ami már ugye más hatáskörbe tartozik... És mint mondtam, én hálás vagyok mindenkinek, aki elviselte, eltűrte a 4 napot. Ezt nem csak úgy mondtam, komolyan is gondoltam.

  Egyébként tazsla, ahogy olvastam itt a cikkeket, jövőre telepítenek hangfogófalat, emellett büntetést rónak ki arra, aki önkényesen felcsavarja a hangerőt a megengedett fölé. Remélem, hogy így majd a SZINezők ugyanúgy élvezhetik a bulit, nem lesz botrány, az aludni vágyók pedig kevesebb zajt kapnak.”
 • 10. tazsla 2009. szeptember 03. 13:18
  „"Lehet zavarni zavarna engem is, és bosszankodnék miatta, de semmi esetre sem próbálnám meg tönkretenni más örömét."

  Kb. a fél város örömét lelte volna abban, ha rendesen kipihenheti magát. Az Ő örömükkel ki foglalkozik.
  Nem tudom idén meddig üvöltött a zene, de pl. múlt évben, reggel hatkor még a Boszorkány szigeten elviselhetetlen volt a hangerő. Azért kétlem, hogy arra volt engedély! Azért halkabban és a szabályok betartásával is lehet bulizni! Így nem csoda, hogy kicsit elegük van az embereknek! És ez csak egy a sok hangos rendezvény közül. Én speciel sokkal többre értékelem a SZIN-t, a többi gagyi fesztiváltól, amikből majdnem minden hétre jut.”
 • 9. kittykutty 2009. szeptember 03. 10:29
  „"Feltételezve, hogy egy jegyárnyi pénzt a fesztiválozó el is költött volna, nagyjából 21 millió forinttal kevesebb a SZIN - így a város - bevétele."

  Nem tudom, de ez azért egy kicsit erősnek tűnik. Egy napra 5 ezer forint? Biztos van aki elkölt ennyit, vagy még többet is, de átlagnak azért túlzás szerintem. Vagy nem? Nem arról van szó, én is úgy gondolom, hogy nagyon nagy érvágás volt, amit a szombati nappal tettek. Sajnálom, akik szenvedésként élték meg azt a pár napot, komolyan. Akik tolerálták, azoknak nagyon köszönöm. Akik telefonáltak, "azoknak is köszönöm".... Nekem is van ismerősöm, akit zavart a zaj, de azt is hozzátette, hogy eszébe se jutott telefonálni.
  Számomra a szombati nap nagyon fontos volt, kb. fél éve minden nap azt vártam, hogy eljöjjön, mert egészen idáig álmodni sem mertem, hogy a Guano Apes Szegeden lép fel, és most mégis. (Ezért a szervezőknek külön köszönetet mondanék, ha tudnám hol kell :)
  Persze vannak, akiknek a zene csak arra való, hogy szóljon valami, de nekem jelent annyit, vagy talán még sokkal többet is, mint másoknak a foci, a forma 1, a gasztronómia, stb. Meg lehetne próbálni elfogadni, hogy mindenkinek más a fontos, és ha éppen olyan esemény van, ami engem nem érdekel, netán zavar is, de más boldogabb tőle, mint valaha, akkor hagyom örülni azon az 1-2, jelen esetben 4 napon. Lehet zavarni zavarna engem is, és bosszankodnék miatta, de semmi esetre sem próbálnám meg tönkretenni más örömét.”
 • 8. tazsla 2009. szeptember 02. 15:21
  „Szerintem meg nem!:)
  Kevés embernek, nagyon sok pénze!!!”
 • 7. ditta79 2009. szeptember 02. 15:15
  „még mindig az a véleményem-hogy sok embernek van munkája pénze a fiatalok,rendezvények turisták miatt.a szegedieket ez tartja el...”
 • 6. tazsla 2009. szeptember 02. 15:08
  „Phoenix!

  Mindjárt elsírom magam! Érdekel Téged azoknak az embereknek a "pokolbéli" 4 napja akik a SZIN miatt szenvedtek? Te az utolsó 4 órát siratod? Az előtte levő pár nap az semmi sem volt, akkor nem volt semmi szórakozás, ettől tönkre lett téve minden? Akkor minek dübörgött minden ezerrel, ha addig senki sem szórakozott?

  "Megkérdezném Tőletek,hogy akkor is ilyen kitörő lelkesedéssel jelentitek fel a szervezőket,amikor Borfesztivál,Sörfesztivál,Hungarikum fesztivál,Grillfesztivál és Szabadtéri Játékok van?????"

  Erről beszélek! Szeged úgymond "kutúrális" élete csak zajból áll!!”
 • 5. tazsla 2009. szeptember 02. 14:57
  „"pár napot meg ki lehet bírni"

  Pár napot igen, de itt Szegeden már jópár hétről van szó! Mindenki csak pár napig nem hagy pihenni!!! Itt már egy optikai szalon, valami akcióján is kint állnak a hangdobozok az utcán, és üvölt az ordenáré, senkit nem érdeklő (de mindenkit zavaró!!!) zene!!! Mindenhol a zaj ömlik az emberre!
  Miért gondolják egyesek, hogy állandóan zajt kell kelteniük, és ezt állandóan büntetlenül meg is tehetik? Ráadásul már nincsenek időbeli korlátok sem, hiszen ez egy "mediterrán város", itt mindenkinek jól kell éreznie magát, csak az itt lakóknak nem!
  Ebben az országban ha hajnalig akarnak dáridózni megtehetik, senki nem vonja őket felelősségre!
  Csak egy finom kis "mellévágást" kívánok az ilyeneknek egy tőlük kialvatlan sebésztől, vagy esetleg egy kialvatlan, bosszús teherautósofőrt aki nem veszi észre őket a zebrán.... Mert ez benne van a pakliban!”
 • 4. Phoenix 2009. szeptember 02. 14:55
  „Kedves Tazsla és egyesek,akik feljelentése miatt hamarabb be kellett zárni a fesztivált!!!! Megkérdezném Tőletek,hogy akkor is ilyen kitörő lelkesedéssel jelentitek fel a szervezőket,amikor Borfesztivál,Sörfesztivál,Hungarikum fesztivál,Grillfesztivál és Szabadtéri Játékok van????? Nem igaz,hogy 1 rohadt napot,de még inkább 4(!!!) kib....ott órát nem bírtatok volna ki!!!! De most örülhettek,mert elértétek,amit akartatok, csak utána meg ne sírjatok azon,hogy erre meg arra nem ad pénzt az önkormányzat. Tönkretették 62 ezer ember programját,szépek vagytok! (akinek nem inge,ne vegye magára!)”
 • 3. ditta79 2009. szeptember 02. 14:06
  „akkor minden városi rendezvény zavaró...tavasztól őszig+szilveszter és a tűzijátékok.szóval mindet hagyjuk el
  és alhat mindenki...
  viccet félretéve az a sok fiatal szórakozni jött, pár napot meg ki lehet bírni.és közben költik a városban a pénzt-boltban,fagyizóban, kávézóban,taxira és még sorolhatnám-ezeken a helyeken meg szegedi emberek dolgoznak és kapnak fizetést.szóval lehet háborogni és örülni is ha még pár tízezer emberrel többen vannak a városban és költenek-ezzel másnak munkát adnak és fizetést!”
 • 2. tazsla 2009. szeptember 02. 13:15
  „"Az alternatív fesztiválhelyszínekkel a szervező nemcsak azért nem ért egyet, mert a SZIN hangulatához a folyópart és a belvárosi jelleg is hozzátartozik, hanem azért sem, mert szerinte bárhol rendeznék meg, mindig lenne olyan, akit zavar. A repülőtéren a hattyasiakat, a szentmihályiakat, a lakóparkban élőket bosszantaná (az egyetlenegyszer, a jégpályán megrendezett SZIN ICE kapcsán is voltak panaszok). Ha Sziksósfürdőre vinnék, az a dorozsmaiak egy részének és az üdülőterület lakóinak nem tetszene."

  Ez igazán jó, és valószínűleg egy "szakértő" által megfogalmazott magyarázat. Most már tényleg érthető, hogy reggel fél hatkor a Boszorkány szigeten, miért nem lehet beszékgetni a mellettünk sétálóval, annyira üvölt a zene. Ez tényleg nagyon jó.
  Miért is olyan környezetbarát ez a SZIN? Mert nem dobják el a poharakat, hiszen ez volna a természetes. A környékről minden normális élőlény messzire elmenekült, tényleg környezetbarát!!! És még ezt a maszlagot is lenyomják a torkunkon, díjat adnak! Közben 1000 doboz számra füstölik el a cigarettákat, környezetbarát, ezt a baromságot!”
 • 1. tazsla 2009. szeptember 02. 13:02
  „"Feltételezve, hogy egy jegyárnyi pénzt a fesztiválozó el is költött volna, nagyjából 21 millió forinttal kevesebb a SZIN - így a város - bevétele."

  Ó milyen megható ez az aggódás!!! Aranyos, hogy maga a város lett, az a néhány válalkozó aki az ilyen rendezvényekből jelentős hasznot húz. De ugye, ez azért még egyáltalán nem biztos, hogy így lett volna!
  No akkor viszont nézzük a valósághoz közelítőbb képet:
  Feltételezzük, hogy a város lakosságának egy jelentős része, a bosszankodás és a zaj miatti kialvatlanság miatt szarul végfezte a munkáját, hibázott, stb., az hány millió forint kárt okozhatott!!!! Milyen szívderítő is lenne, ha ezek a hibák, (esetleg orvosi műhibák) az ebből hasznot húzó hiénáknál jelentkeznének csak!!!
  Tetszik, hogy állandóan visszatérő téma a zajmérés esetén, hogy minden a határértéken belül van, csak éppen az emberek majd megbolondulnak a zajtól.
  Talán felül kellene vizsgálni ezeket a határértékeket vagy a mérési módszereket, mert úgy tűnik nem alkalmasak a valós helyzet megitélésére!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy óriáspolip jön fel a Tiszán?

Szeged - Fesztivállátogatók találgatják a korai SZIN-zárás okait, van, aki el sem hiszi. Videó az… Tovább olvasom