Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Elstartolt a SZIN a Partfürdőn

Szeged - A Woodstocknak ajánlott mínusz egyedik nappal tegnap elindult a SZIN a Partfürdőn. Békejel, Lennon-szemüveg kipipálva. De hol vannak a batikolt ruhák? Ma, a nulladik napon a Tankcsapda, a Vad Fruttik és az Anima Sound System is fellép.
A woodstocki „ősfesztiválnak" ajánlott mínusz egyedik nappal tegnap délután elkezdődött az idei Szegedi Ifjúsági Napok. A Jimi Hendrix és a Doors emlékzenekar koncertjén batikolt ruhákat nem láttunk, de volt, aki békejelet rajzolt magára, Almási Attila pedig Lennon-szemüvegben, kockás ingben, fejpántban jelent meg. Hétköznapi ruházat, vagy az alkalomnak szól? – kérdeztük a békéscsabai fiút, aki közölte: az utóbbi. Rajong a 60-as, 70-es évek zenéjéért, szereti Hendrixet és a Led Zeppelint. Sokan csak magukban hippiskedtek, kiderült: néhányan direkt a Doors emlékzenekar miatt érkeztek – állítólag remek.

A Woodstock-mánia azért nem volt elsöprő, a legtöbb fiatal inkább a sátorállítást, nézelődést tartotta elsődlegesnek, nem az emlékezést. Sok szegedi is kiköltözött.

Épül a sátorváros. Ki-ki sajátos módszereket alkalmazott lakhelye felállításához. Fotó: Karnok Csaba
Épül a sátorváros. Ki-ki sajátos módszereket alkalmazott lakhelye felállításához.
Fotó: Karnok Csaba

Tegnap délután öt órakor engedték be a fesztiválozókat a Partfürdőre, de – ahogy minden évben – voltak, akik órákkal a nyitás előtt megkezdték a sorban állást. Kovács Márton Rabánnal és Bózsing Györggyel kedd délután egy órakor találkoztunk. Egyikük fonyódi, másikuk balatonfenyvesi. Sohasem voltak ezelőtt Szegeden – a két fiút a nemrég újra összeállt Guano Apesnek köszönhetjük.

– Régi kedvencünk az együttes, a feloszlásuk után nem gondoltuk, hogy az életben még látjuk őket. Ráadásul Magyarországon! – lelkendeztek. A német zenekar ugyan csak szombaton lép fel, de a fiúk addig sem fognak unatkozni, délelőttönként felfedezik Szegedet, a SZIN koncertek közül pedig például a Mystery Ganget ajánlották.

Sör és békejel - elmaradhatatlan kellékek a Woodstock-napon. Fotó: Karnok Csaba
Sör és békejel - elmaradhatatlan kellékek a Woodstock-napon.
Fotó: Karnok Csaba

Márton Rabán és mindenki más csak repohárból tud inni csapolt sört a SZIN-en. Ebből 27 ezer van a fesztiválon, és mind a 36 vendéglátóhelyen ilyet adnak. A tisztítandó poharakat riksások szedik össze, a fertőtlenítés is a fesztiválon történik. 80–90 poharat intéznek el 3 perc alatt, egy pohár 30 percig tisztul, szárad. Egy korsó sör 300 forint, a pohárért egyszer kell fizetni, 200 forintot – az a végén visszajár. A visszaváltás, csere, újratöltés procedúrája nem túl bonyolult, minden fesztiválozó érteni fogja. A komposztálható tányért, villát pedig nem is kell érteni, csak a szelektív gyűjtőbe dobni.

A nagyszínpad előtt idén kipróbálnak valamit, amit ebben az évben a Sziget is tesztelt: pormegkötő granulátumot. Ha beválik, jövőre több helyszínen is használják.

Tegnap délután ezrek vártak arra, hogy beengedjék őket az újszegedi Partfürdőre. Fotó: Karnok Csaba
Tegnap délután ezrek vártak arra, hogy beengedjék őket az újszegedi Partfürdőre.
Fotó: Karnok Csaba

A zöld-SZIN-tér nagyon ökotudatos: a puffokat régi molinókból készítették, a Partfürdő avarját töltötték bele. Az itt készülő sörösdoboz alapanyagú napkollektor pedig később a fürdő egyik tusolójában melegíti majd a vizet.

Köszönjük szépen, hogy itt voltatok! – mondta az Őrtorony (Hendrix emlékzenekar) énekese a koncert végén. És még meddig itt leszünk! – válaszolt mellettem egy fesztiválozó. Vasárnapig biztosan, addig tart a SZIN.

Biztonság

A fesztiválon 300 biztonsági őr dolgozik, a légtérben egy helikopter, a vízen két motorcsónak és rendőrségi hajó teljesít szolgálatot. A rendőrség Újszegeden és a Belvárosban is megerősített szolgálatot lát el. A Szegedi Rendőrkapitányság ügyelete folyamatosan kapcsolatban lesz a szervezőkkel, így ha csendháborításról érkezne bejelentés – a tavalyi évhez hasonlóan –, intézkednek. A rendezvényre történő beléptetés során az egyenruhások kiemelt figyelmet fordítanak a kábítószer és a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök kiszűrésére – ezért kábítószer-kereső kutyákat is bevetnek. A Szegedi Rendőrkapitányság egy önálló bűnmegelőzési sátorral is készül a SZIN-re.
Dokik. Egy műszakban délelőtt két orvos, 4 ápoló, este 6 orvos, 8 szakápoló, a rendezvény nyitásától zárásig egy rohamkocsi, egy esetterepjáró ad ügyeletet. Továbbá délelőtt 1 orvosból és 2 ápolóból álló mozgó ügyelet, este 3 ilyen mozgó ügyelet teljesít szolgálatot.

Olvasóink írták

 • 12. burkazoltan 2009. augusztus 30. 15:51
  „tök durca! első képen mi állítjuk a sátrat:D:D:D

  isteni volt a SZIN, kárhogy azok az emberek akik a környéken laknak, nem bírták ki ezt a pár napot!
  Tudják miről szól a fesztivál, és ha jól vagyok informálva, már 41 éve ez van minden évben, szerintem egy évben ezt a 6 napot ellehetne viselni, és nem azokkal ki**ni akik kifizették a sok pénzt h bejussanak, arról nem is beszélve h az egész tegnapunkat el**ták ezzel! A műsorok csúsztak, a koncertek hangulata nemvolt az igazi..
  tehát kívánom h a Jóisten adjon az életükhöz még néhány éjszakát h kipihenjék magukat!

  Örültem hogy ott lehettem, és jövőre is ott fogok HANGOSKODNI!

  béke veletek”
 • 11. Laucica0 2009. augusztus 27. 21:43
  „10. Ajánlom figyelmedbe azokat az embereket akik a 43-as mellett laknak banderas. Szerintem is ki lehet bírni egy-két napot, ennyi szórakozás mindenkinek jár. Lehet, hogy te eítéled, hogy a fiatalok egy része örül annak, hogy egyszer egy évben jól kibulizhatja magát. És attól mert neked ´zaj´, másnak még lehet akár a kedvenc együttese is. És ha érdekel, nem csak ´zajzene´ volt, mi leglaább 5-6 féle stílussal találkoztunk, beleértve a népzenét is. Jól éreztük magunkat, mért nem tudtok ti is örülni annak, hogy Szegeden legalább van ilyesfajta program, ami sokak véleményével ellentétben nem csak a piáról meg a drogokról szól, és például egyiknek sem vagyok híve, mégis feledhetetlen élmény volt számomra a tegnapi nap. Neked a kertipartyk nekünk a SZIN. :D”
 • 10. banderas 2009. augusztus 27. 10:57
  „1 évben egyszer is sok az időseknek, meg azoknak, akik 2-kor bírnak elaludni, 5-kor kelni kell. és csak a zajt, a zuhogást lehet hallani, mert ez nem zene, ami tegnap volt...”
 • 9. L3oN1o7 2009. augusztus 27. 09:51
  „1 évben 1szer van ilyen rendezvény Szegeden az is csak 5 éjszakát jelent. Aki nem bírja az menjen el nyaralni. Sírtok itt össze vissza. Én is Újszegeden lakom kb. 500 méterre a buli helyszínétől de engem nem érdekel. Aludni kell, nem hallgatózni. A tömegközlekedés meg a gépkocsik zaja sokkal hangosabb mint a bulié. Szóval kitartás zúgolódók.”
 • 8. IVY 2009. augusztus 27. 08:49
  „Füldugóval aludtam az éjjel.
  De azon keresztül is hallottam.
  Az ablakot a meleg miatt viszont muszáj nyitva hagyni.
  Még ha valami kellemesebb zene lett volna, de a gitártépés szólt, ki tudja meddig.....?
  (közben bealudtam)”
 • 7. poor2 2009. augusztus 27. 08:16
  „Csatlakoznék az előttem szólókhoz. Qrva hangos!!!!
  Én nem vagyok semmi jónak az elrontója, de az mégiscsak idegesítő, hogy a másfél éves gyerekemet nyáron, amikor a szobában is 27 fok van, csukott ablaknál kell altatnom... Pedig nem is lakunk annyira közel.”
 • 6. flexsnake 2009. augusztus 26. 22:12
  „Szote sátorban éjféltől pati :D”
 • 5. flexsnake 2009. augusztus 26. 22:11
  „HA túl hangos akkor leveszik a hangerőt. A SZIN összeköttetésben van a kapitánysággal, ha a decibel meghaladná a megengedettet akkor azonnal leszedik. Hívd a 107et :D
  Bulizzatok állatok! :D”
 • 4. hamvas 2009. augusztus 26. 21:36
  „Rohadt hangos az még Felsővároson is! A SZIN-en miért nincs válság?!”
 • 3. kozi 2009. augusztus 26. 20:22
  „hogy miért nem fulladnak bele a szervezők a saját xarukba?
  ha?
  AZOKKAL AZ EMBEREKKEL MI LESZ AKIK ERRE FELE LAKNAK ÉS SZERETNÉNEK PIHENNI???MERT MÁSNAP DOLGOZNI KELL NEM CSAK LUMPENKEDNI A PARTFÜRDŐN SŐRTŐL ÉS FŰTŐL ELKÁBULVA!!!!!!!!!!
  NEM GONDOLJÁK HOGY EGY KICSIT K. HANGOS???HA?????”
 • 2. hehe 2009. augusztus 26. 20:08
  „lehet itthon is hallani a bulit .”
 • 1. IVY 2009. augusztus 26. 13:09
  „Nnnaaa....a sok szittyós!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Woodstock-érzés a SZIN-en

Szeged - Kedden délután öt órakor engedték be a fesztiválozókat a Partfürdőre, de – ahogy… Tovább olvasom