Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Európa legzöldebb fesztiváljai közé pályázik a SZIN

Idén már az egész rendezvény területén lesz re:pohár. Lesz fair trade kávézó, szelektív hulladékgyűjtés, kerékpártároló.
Európa legzöldebb fesztiváljai közé pályázik az - idén a mínusz egyedik nappal már augusztus 25-én elkezdődő - Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN), amely Magyarországon a hasonló rendezvények közt elsőként tűzte zászlajára a fenntartható fejlődés, illetve az ökotudatos életmód népszerűsítését.

Dömény Ágnes, a rendezvény sajtóreferense elmondta, a Greener Festival egy olyan nemzetközi szervezet, amelynek célja, hogy segítse a zenei és egyéb művészeti események, fesztiválok zöld törekvéseit. A Greener Festival csapata által évente meghirdetett díjra a világ bármely pontjáról pályázhat az a rendezvény, mely a különböző környezetvédelmi kritériumok többségének megfelel. így például rendelkezni kell környezetvédelmi politikával, s mérlegelik azt is, a szervezők mennyire támogatják a zöld kezdeményezéseket és milyen erőfeszítéseket tesznek az újrafelhasználás és újrahasznosítás területén.

A legnagyobb hagyományokkal rendelkező hazai fesztivál környezetvédelmi politikája a hulladékkezelés, a közlekedés, a vízgazdálkodás, az energiafelhasználás, az élővilág védelme, a zajszennyezés területére helyezi a hangsúlyt, a szervezők pedig a legfontosabb célnak a szemléletformálást tartják.

A SZIN elsőként a hazai fesztiválok közt tavaly bevezette a "re:poharat", így az újrafelhasználással jelentősen csökkentve a hulladékterhelést a fesztiválon. Idén már az egész rendezvény területén lesz re:pohár. Tavaly a szegedi Partfürdőn bulizó fiatalok hazai fesztiválon elsőként használhattak biológiailag lebomló étkészletet is.

Mindezek mellett az idén összesen ötnapos nyárzáró fesztiválon lesz fair trade kávézó, szelektív hulladékgyűjtés, kerékpártároló, s a szervezők a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében szorosan együttműködnek a MÁV-val, újraélesztették a Telekocsi intézményét és a helyi közlekedésre riksataxikat állítanak be.

A tavalyi SZIN-en részt vevő környezetvédelmi szakértő arra bíztatta a szervezőket, hogy induljanak el a Greener Festival pályázatán. A SZIN jelentkezésére nagy örömmel válaszoltak a Greener Festival munkatársai, hiszen - mint elmondták - egy angol esemény nyert a tavalyi pályázaton, a korábbi győztesek között pedig javarészt ausztrál és amerikai fesztiválok szerepelnek. Ha a SZIN megfelel a követelményeknek, akkor az első "Zöld Fesztivál" lehet a régióban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZIN 2009: a Guano Apes és Gabriella Cilmi már biztos

Szeged - Sok lehetséges fellépővel még mindig tárgyalnak, például Kelly Rowlanddel, a The Wombatsszal és Macy Grayjel. Tovább olvasom