Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Jövőre is lesz SZIN

Szeged - Szombaton éjfélkor befejeződött az idei SZIN. Idő előtt. Olvassa el Botka László polgármester kapcsolódó sajtóközleményét!
A 2003-ban újraindított Szegedi ifjúsági Napok (SZIN), ami a város rendezvénye és az önkormányzat cége szervezi, immáron 3. éve költségvetési támogatás nélkül működik és Magyarország egyik legnépszerűbb ifjúsági fesztiváljává vált.

Szeged város dinamikusan növekvő idegenforgalmában – és az ifjúsági központ Szeged életében is meghatározó.

A hangos zenét kifogásoló bejelentések után tájékoztatást, jelentést kértem a szervezőktől és a főjegyzőtől a zajszintre vonatkozó szabályok betartásáról, amelyből kiderült, hogy a hangterhelés a négy napos rendezvény során két este – szerdán és pénteken – néhány órára haladta meg az előírt értéket.

A vizsgálatból kiderült, hogy néhány koncert és néhány produkció saját hangtechnikusa időnként nem tartotta be a szabályokat, ezért nyomatékosan kértem, hogy a jövőben a produkciókkal kötött szerződésekben az előírt zajszint túllépése szigorú büntetést és kártérítést vonjon maga után.

Ezen kívül hangtechnikai szakembereket bízunk meg további zajszint-csökkentő berendezések és zajvédő falak telepítésével.

Más helyszín – így a javasolt Sziksósfürdő – több szempontból sem alkalmas. Egyrészt rendezvényszervező szakemberek szerint a látogatottság felére-harmadára csökkenne, így fenntarthatatlanná válna, másrészt a jelenleginél is nagyobb zajterhelést kapna Kiskundorozsma és a déli városrészek.

Szomorúan tapasztaltam ugyanakkor, hogy a Fidesz-Jobbik közös sajtótájékoztatón szokás szerint politikai műbalhét kreálva próbálta egymásnak ugrasztani az embereket és fokozni a feszültséget – s követelte a SZIN jelenlegi formájának betiltását.

Szeged sokszínű kulturális központ, s lakói eddig is nagy toleranciával viselték a legkülönbözőbb stílusú, értékrendű, a legkülönbözőbb rétegek érdeklődésére számot tartó rendezvényeket. Köszönöm a szegedieknek, s kérem, ez legyen ránk a jellemző a jövőben is.

Szeged, 2009. augusztus 30.

Botka László
polgármester

Olvasóink írták

139 hozzászólás
 • 139. tazsla 2009. szeptember 04. 13:44
  „Tehát ha jól értem, ha valami hangos akkor nem az a megoldás, hogy halkítunk rajta.
  Ami esetleg egy fél várost zavar az tényleg csak kis probléma ahhoz képest, hogy esetleg halkabban szól egy koncert, és esetleg a megengedett határidőig tart.
  Senkinek a fejében nem merül fel, hogy tényleg hangos volt a banzáj, amit egy mozdulattal orvosolni lehetett volna? Milyen magasszintű erkölcsi fejlettségről tanúskodik az, aki azt ajánlja az ittlakóknak, itt dolgozóknak, az adófizető polgároknak húzzanak el innen, ha nem tetszik.
  Ez azért csak az Ő városuk, és ha a város túlnyomó része, nem kér ezekből a rendezvényekből, szíve joga érvényesíteni az akaratát, mert ugye demokrácia van.
  Más egyéb szintén nagytudású egyének a füldugót ajánlgatják, kajánul félreröhögve, összekacsingatva a többiekkel, mert ugye milyen jó pén is. Ez szintén a legmagasabbszintű tolerancia megnyilvánulása csak sajnos egyirányú, mint ahogy erre az egész tisztes társaságra ez jellemző!!!!
  Nem vagytok jó arcok, és ráadásul semmiben nem vagytok zöldek!!!! Ez a Zöld Díj egy vicc!!!!”
 • 138. Törpe87 2009. szeptember 03. 13:25
  „Egyet értek az előttem szólóval hogy nem lehet el hinni hogy nem lehet ki bírni .De persze sajna ez várható volt mert a Sziget fesztivált is meg támadták csak nem jött össze nekik.Egyébként meg ha ennyire zavarja az embert hogy szól a zene a fiatalság jól érzi magát akkor az húzzon el arra az időre más városba.Én speciel Budapesti vagyok és én is le utazom erre a Fesztiválra mert akármilyen zenét is szeretsz ,vagy legyél akárki tök jól el lehet lenni akárkivel pont erről szól a fesztivál.Hogy jól érezze magát az ember és egy kicsit el felejtse a hétköznapi gondokat és ne törődjön vele.Nem hiszem el hogy Magyarországon mindig mindenhol baj vana fesztiválokkal!a Drága látom FIDESZ meg takarodjon a picsába ha a fesztiválokat akarják támadni.”
 • 137. harcsabajusz 2009. augusztus 31. 00:49
  „Hello!

  Nem igaz, hogy nem lehetett aludni a sZIN-töl. Ez hülyeség, vagy olyan emberek mániája, akik mindenbe belekötnek. Persze, lehetett hallani a városban, de éjjel ugyanígy lehet hallani a sörfesztiválok borzalmas zenebonáját, a rendszeres tüzijátékok durrogását, a tiszaparti gyorsulóversenyek motorjainak bögését, a környék kutyáinak ugatását, az autó riasztók vonyítását, és még számos zajforrást. A belvárosban lakókat nem zavarja a Klauzál téri rendszeres divatbemutatók hangos (és szörnyü) zenéje vagy a különbözö fesztiválok hacacáréja? Miért épp a SZIN az amit meg kéne b....ni? Elképesztö hogy a FIDESZ erre készül. És épp ök hívják magukat Fiatal Demokratáknak. Begyöpösödött társaság. Végre van egy esemény amire eljön pár tizezer ember, nemhogy örülnének, hát fanyalognak. Akit nem érdekel, maradjon otthon és este csukja be az ablakot. Négy napot ki tud bírni. Amúgy meg a hangerövel is lehet bánni. Éjfél után nem muszály csakazértis a maximumra tekerni a potmétert.”
 • 136. Narsil 2009. augusztus 31. 00:16
  „Szép estét mindenkinek!
  Én most fogok egyetemre menni (igen, vajh mennyit tudhatok az életről?), de máris olyanokat tudtam meg a kommentekből magamról, amit nem is gondoltam volna. Persze csak azért, mert egyetemre megyek. (gusztustalan dolog, phuj...) Tudták/tudtátok pl. hogy:
  -azért megyek egyetemre hogy ne kelljen dolgozni?
  -liberális vagyok?
  -másokon élősködök?
  -més soha nem dolgoztam és nem is vagyok tisztában a fogalommal?
  -SZIN-re járok drogozni és berúgni?
  -magasról tojok az idősebbekre?

  Hát ezúton is köszönöm a kedves illetőknek (akinek nem inge...), hogy ilyen mélyreható önismereti órát tart. Tényleg, köszönöm!”
 • 135. kiszy 2009. augusztus 30. 23:53
  „Csak egy kis ajánló:
  Botka László:
  "A polgármester és nem a jegyző adja ki az ilyen rendezvények működési engedélyét és én a törvényi előírásoknak megfelelően a szabadtéri rendezvényekre, koncertekre valamennyi napon 0 óráig adtam engedélyt. A törvény eddig az időpontig engedi a hangoskodást. Viszont a törvény szerint a sátrakban zajló események, koncertek nem számítanak szabadtérinek, így azokra nincs ráhatásom, csak annyi, hogy a jövőben jobban kell szigetelni a sátrakat. Egyébként bizonyíthatóan a SZIN duplázta meg Szeged turisztikai bevételeit, tehát a városban lakóknak is figyelembe kell venni ezt, különösen azért mert a város ezekből a bevételekből él."
  A továbbiak és a szervező és fesztiválozók reakciói az MR6-on (fm 93,1) reggel 6:20-kor és délelőtt 10 után.
  Egyébként én is kinnt voltam végig és ott dolgoztam reggel 8-tól késő estig és nem ittam és jól éreztem magam és kinnt aludtam a színpadok mellett a sátramban és még aludni is tudtam. Hogy van ez????!!!”
 • 134. MsVendetta 2009. augusztus 30. 23:24
  „Köszönet a korábbi zárásért kedves Polgármester úr. Egyéni történet: Hármunknak sikerült rohadtul megfáznunk és meghűlnünk, köszönhetően annak, hogy egy sátor, vagy zárt hely sem volt nyitva fél2 után SZIN területén. Húgomat fájós bokája miatt én cipeltem át a fesztiválon, hogy valami melegebb helyett találjunk.... Persze az nem volt, ellenben sikerült rendesen eláznunk..
  Aztán feladtuk, és kimentünk a pályaudvarra, amit alig akartak állítólag kinyitni, mondván, hogy a váróterem 4kor nyit. Szép lett volna, több mint 100gyerek a pályaudvar előtt a zuhogó esőben. Én jót röhögtem volna az biztos..
  Szóval TAPS TAPS TAPS TAPS, egy élmény volt az este.. Leginkább valami túlélős/ szenvedésős szívás volt...

  És hozzáfűzném, én minden évben végighallgatom - rengeteg emberrel együtt - SZIGET fesztivált zajait éjszakánként. Érdekes mi Pesten kibírjuk, nem jelentgetjük fel a fesztivált! Szegeden miért nem képesek az emberek toleránsabbak lenni????”
 • 133. FeketeVipera 2009. augusztus 30. 23:00
  „Érdekes, hogy Budapest, Tokaj, Sopron stbstb városok kibírják sírás-zokogás nélkül a saját fesztiváljaikkal, csak mindig nálunk ilyen beszari töketlen a lakosság egy része. Emlékszem, régen (a SZIN előtt) is ilyen "nyugdíjas" város volt, agyhalál volt itt lakni, nem szeretném , ha ez visszatérne, szeretnék még évek múlva a fiammal elmenni egy koncertre. Egyébként Tápén símán aludtam. Biztos azért, mert nappal elfáradtam a munkában :). Ergó, aki nem bír aludni, az nem pörög eleget napközben. Szóval le a nyavalyás semmittevőkkel, meg az idiótákkal! Hajrá normálisok! Ja és megint kiderült, hogy a Fidesz-Jobbik is egy nyálas társaság, kár, hogy valaha is rátok szavaztam, balfékek (a másikat se szeretem, de ez most undorító volt)”
 • 132. mgabor 2009. augusztus 30. 21:53
  „131. hozzászólás egyszegedi 2009.08.30. 21:45

  Bent lehetett maradni a fesztiválon.”
 • 131. egyszegedi 2009. augusztus 30. 21:45
  „Ez nem programváltozás, a programváltozás csak szombaton volt. A bérlet és az előre váltott jegy vasárnapi napra is szólt,ez egyfajta szerződés kötés, melyre előleget szedtek be, és jelen esetben a szerződést egyoldalúan felbontották. Kicsit utána kellene nézni és ügyvédnél érdeklődni / gazdasági jogásznál /”
 • 130. mgabor 2009. augusztus 30. 21:37
  „Egyszegedi, a jegyen rajta van, hogy "a programváltoztatás jogát fenntartjuk", tehát elég rövid per lenne...”
 • 129. kozi 2009. augusztus 30. 21:32
  „86. klj_54
  Köszönöm,ez kedves tőled.”
 • 128. egyszegedi 2009. augusztus 30. 21:29
  „Nyugodtan vissza lehet perelni a jegy árát és még nem vagyoni kártérítést is lehet kérni. Össze kell fogni, keresni egy jó ügyvédet. A sok millió bevételből telleni fog rá. Egyébként az APEH-hez is lehet fordulni, mert az IH jogtalanul olyan bevételhez is jutott, amiért nem teljesített. Az IH egyébként a bevételeit nem a városra fordítja, hanem saját intézményére. Ráadásul közhasznú, így még adót sem fizet a városnak.”
 • 127. arc112 2009. augusztus 30. 21:06
  „"Szomorúan tapasztaltam ugyanakkor, hogy a Fidesz-Jobbik közös sajtótájékoztatón szokás szerint politikai műbalhét kreálva próbálta egymásnak ugrasztani az embereket és fokozni a feszültséget - s követelte a SZIN jelenlegi formájának betiltását."

  MAGUKAT TILTSÁK BE!

  A SZIN-t nem engedjük!!!!

  Én meg követelem a hülyeségeket követelők betiltását!!”
 • 126. arc112 2009. augusztus 30. 20:45
  „Csönd? Hol van itt csönd? Talán ha minden jó szándékot, minden rendezvényt ebben az országban végre "egyesek" szánt-szándékkal nem tennék tönkre, akkor csönd lenne.”
 • 125. m.á. 2009. augusztus 30. 20:15
  „Vivát Botka! Mondom én, a szélsőjobbos.”
 • 124. mytyl13 2009. augusztus 30. 19:53
  „Aki csöndet akar, az ne lakjon városban. Én a Klauzál tér mellett lakom, van szerencsém minden évben végighallgatni a téren a divatbemutatókat, felvonulásokat, a Széchenyi téri banzájokat, a Szabadtérit... Mégse hisztizek. Becsukom az ablakot, fejemre húzom a takarót. Füldugót se bonyolult beszerezni. Pár napot mindenki teljesen nyugodtan tolerálhat.

  ÁjLávSZIN és ÁjLávSzeged, legyen akármilyen hangos is:)”
 • 123. Logaritmus 2009. augusztus 30. 19:47
  „Conquer, a SZIN pont olyan dolog, ami nem a multiknak kedvez, sot toluk csak penzt vesz el (szponzoracio) es leginkabb a magyar kisvallalkozok latjak a hasznot. Az emberek megelhetese nem penzhajszolasrol szolo szornyu valami, a munka iranti igeny sem. Ezt tisztelni kellene, nem elpusztitani.”
 • 122. rebecca 2009. augusztus 30. 19:22
  „Ugy utálom az én központú,egoista embereket akik csak a saját nyugalmukat tartják szem előtt. Jövőre ne legyen a városban semmi még szabadtéri se mert biztos az is zavar sok embert!! Ez nem pénzsóvárság hanem realitás mindent ki és megkell fizetni. Emlékszem a ,,kommunista,, időkben hálózsákos fiatalok hevertek szanaszét a városban ott végezték ilyen olyan szügségleteiket ahol tudták meg rájuk jött és zaj is volt nem is kicsi!! Ha ez a demokrácia akkor nekem borzalmasan fura!!!”
 • 121. azok 2009. augusztus 30. 19:09
  „oké de 1 évben pár napot mindenki kibír!!! vagy tévedek?;)”
 • 120. Conquer 2009. augusztus 30. 19:01
  „Annyira szeretem ezt a szöveget: Rengeteg pénzt hozott a városnak. És az emberek nyugalma, egészsége? Azt lehet pénzben mérni? Ezt a gusztustalan, pénzsóvár, individualista nézőpontot. Úgy nem lehet fesztviált csinálni hogy ne zavarjanak több ezer embert több kilométer távolságból?”
139 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három kábítószeres a SZIN utolsó napján

Szeged - Három fiatal ellen indult eljárás visszaélés kábítószerrel vétség megalapozott gyanúja… Tovább olvasom