Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Kezdődik! A sátrazók már beköltöztek

Szeged - Új helyszínekkel, környezetvédő újításokkal készültek a SZIN-szervezők. A fesztivál ma kezdődik. A jegyeladások alapján úgy tűnik, idén is összejöhet a látogatórekord.
Kedden 17 órától költözhettek be a sátrazó bérletesek az újszegedi Partfürdőre, bár a 8. Szegedi Ifjúsági Napok programjai csak ma kezdődnek. A sajtó tegnap délelőtt bejárta a területet, a szervezők bemutatták az újdonságokat. Ilyen például a Jäger Bár, amely a stand up comedy és karaoke helyszíne lesz, kiköltözik „becsületkönyvtárral" a Somogyi-könyvtár, ami a SZIN alatt Szegeden irodalmi kocsmatúrát is rendez majd.

A tegnap még csak épülő Zöld-SZIN-Térnél Mangel Koppány szervező elmondta: a rekocsma újrahasznosított anyagokból épül, a bringaszínpadnál pedig a hangosításhoz szükséges áramot kerékpárral kell megtermelni, vagyis ha a nézőknek nem tetszik a produkció, nem tekernek, ezzel véleményt is mondhatnak.

Idén is használhatnak repoharat a fesztiválozók. Tavaly csak a félliteres söröskorsók voltak visszaválthatók, idén a borfaluban, a koktél- és fröccsházban használt poharak is. Az újításnak köszönhetően 2009-ben 2008-hoz képest 30 százalékkal kevesebb hulladék képződött a SZIN-en. A szervezők reményei szerint idén tovább csökken a fesztiválszemét. Borfalu egyébként most lesz először. Képviselteti magát többek között a Frittmann pincészet, ezen kívül hoznak például szerémi és erdélyi borokat is.

Idén több sátorhely várja a fesztiválozókat.Fotó: Karnok Csaba
Idén több sátorhely várja a fesztiválozókat.
Fotó: Karnok Csaba

Idén több sátorhely – 12 ezer négyzetméternyi terület 4 szektorra osztva – várja a fesztiválozókat. A VIP-kempingbe, ahol lehet majd internetezni, telefont tölteni, és rendelkezésre áll futárszolgálat, azok költözhetnek, akik regisztráltak és nyertek egy játékon.

Dömény Ágnes, a fesztivált szervező Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. pr- és marketingmunkatársa elmondta: a szervezők sokat várnak a silent discótól, amelyet vidéki fesztiválon először Szegeden próbálnak ki. 1500 vezeték nélküli fejhallgató áll rendelkezésre, ezt a bulizók a belépéskor kapják meg, kilépéskor le kell adniuk. Korábban megírtuk: a poén az, hogy csak a táncolók hallják a zenét, kifelé csendes a buli.
Idén nem csak a nagyszínpad előtt, de a Pepsi színpadnál és az utak mentén is porfogó granulátumot szórnak le.

Programok csak mától lesznek, de van aki már tegnap beköltözött a SZIN-re. Fotó: Karnok Csaba
Programok csak mától lesznek, de van aki már tegnap beköltözött a SZIN-re. Fotó: Karnok Csaba

A fesztivál költségvetése 220–230 millió forint. Ennek 60 százaléka jegybevételből, 40 százaléka szponzoroktól származik. A SZIN hatvanegynéhány ezer vendéggel rentábilis lesz – mondta Boros Gyula főszervező. A bérletek elővételben a tavalyihoz hasonlóan fogytak, az elővételes napijegyek viszont kelendőbbek voltak, mint egy éve. Ha a helyszíni jegyeladás a 2009-eshez hasonlóan alakul, várhatóan 65 ezer vendége lesz a SZIN-nek. Ez a minden évben egyre népszerűbb fesztivál életében is rekordnak számítana.

Ma, a fesztivál nulladik napján többek között Parov Stelar. Frenk, Beardyman, a Fabula Rasa, a Csík zenekar, Presser Gábor, a Russkaja, a Vad Fruttik koncertezik.

SZINes beköltözés. Fotó: Németh Norbert (galéria)

Helikopter, mozgó ügyelet, ápolók

A SZIN-en 350 ember dolgozott azon, hogy a programhelyszínek időre felépüljenek. 1500 négyzetméter színpad és 2930 négyzetméter sátor épült 3 nap alatt. A fesztiválon 1200 ember dolgozik a Partfürdőn. A látogatók biztonságára naponta 300 biztonsági őr ügyel, a légtérben egy helikopter, továbbá a vízen 2 motorcsónak és rendőrségi hajó teljesít szolgálatot. Egy műszakban délelőtt 2 orvos, 4 ápoló, este 6 orvos, 8 szakápoló dolgozik, a rendezvény nyitásától zárásig 1 rohamkocsi és 1 eset terepjáró autó ad ügyeletet. Továbbá délelőtt 1 orvosból és 2 ápolóból álló mozgó ügyelet, este 3 ilyen mozgó ügyelet teljesít szolgálatot. A rendezvény területén 140 mobil vécé, további 50 állandó vécé, ezenkívül 5 kerekes székes látogatók számára felállított speciális vécé található. 100 tusoló áll a vendégek rendelkezésére. 45 vendéglátóegység várja idén a látogatókat.

Olvasóink írták

 • 13. xXZoleekaXx 2010. augusztus 25. 21:25
  „Reméljük a "titkárnőd" jobban tud írni, mint Te.:_)

  Amúgy 190 WC nem kevés egy kicsit 65.000 emberre, akiknek tele a "tartály" ????”
 • 12. valoperes_zugugyved 2010. augusztus 25. 19:24
  „NOCSAK
  140 MOBILWC !
  EBBÖL CSAK 1O KELLENE SZEGEDEN A 7KÖZNAPOKON-MONDJUK TURISTA SZEZONBAN!
  !
  UGYE MIYLEN HUJE ÖTLET??

  DE NEM TELLIK RÉÁ -SAJNALJAK RÁ A PÉNZT.”
 • 11. valoperes_zugugyved 2010. augusztus 25. 19:22
  „IDE JUTOTTUNK A SZIVARVANYOS LIBERALIS GONDOLKOZASMOD MIATT...”
 • 10. valoperes_zugugyved 2010. augusztus 25. 19:21
  „ENNYI LUZERBALEKOT
  RÉG LÁTTAM EGY KÉPEN XD”
 • 9. valoperes_zugugyved 2010. augusztus 25. 19:20
  „Miért kell a fiataloknak elhagyni szegedet, hogy munkát találjanak?
  hadörüljön a liberalis nemü :D”
 • 8. valoperes_zugugyved 2010. augusztus 25. 19:19
  „FALUSI GYEREKEK BEJÖTTEK A VÁROSBA
  UGY TÜNIK.”
 • 7. Cukorfalat2 2010. augusztus 25. 15:46
  „magyarock1
  Ha nem tetszenek, ne nézd! :D”
 • 6. magyarock1 2010. augusztus 25. 14:09
  „A képeken csak kiskorúak láthatóak, lehet hogy kihagyom.”
 • 5. rézike 2010. augusztus 25. 12:49
  „eső ellen nagyon hatásos a sör, több sör, pálinka kombinációi.:D”
 • 4. THE 2010. augusztus 25. 10:56
  „Az rossz lenne, mert esernyőt is tilos bevinni.”
 • 3. greg 2010. augusztus 25. 10:03
  „Gedeon hol látsz te itt esőt? :D”
 • 2. gedeon 2010. augusztus 25. 09:49
  „Fiatalok, jön az eső!!!”
 • 1. greg 2010. augusztus 25. 09:45
  „Most óránként lesz egy cikk? Jók a képek. Elején csak kiskorúak vannak. :D Meg lehet nézni a földet micsoda szemét tengert hagynak maguk után. Verik a román-török hordákat. 17-es képnél megtaláltak a dugi metil-alkoholt. :D Insure asdf...:D Van egy-két ismerős arc. :D Gonda összefuthatnánk a héten a szinen? :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beköltözés, szerdán volt a nulladik nap

Sátrat vertek az első fesztiválozók az újszegedi partfürdő területén kedd délután; szerdán 14 órakor kezdődnek a koncertek. Augusztus 25., a SZIN nulladik napja. Videó és képgaléria! Tovább olvasom