Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Kirúgták a kollégiumból a 30Y énekesét

Szentes - Egy balhéban nem árulta el a társait, ezért kirúgták a kollégiumból, és nem kívánatos személy lett a Horváth Mihály gimnáziumban a szentesi legenda szerint Beck Zoltán. A 30Y együttes énekes-gitárosa, a pécsi egyetem tanársegéde szerint izgalmasak a városi legendák. Elmondta, mi is történt 25 évvel ezelőtt.
A Szegedi Ifjúsági Napokon ismét fellép az egyik legnépszerűbb hazai rockegyüttes, a 30Y, amelynek gitáros-énekese, Beck Zoltán egy érdekes városi legenda főszereplője. A szentesi Horváth Mihály gimnázium diákjai azt beszélik, Zoli a társaival elkövetett valami stiklit – az egyik verzió szerint „kölcsönvettek" egy autót –, ő pedig nem árulta el a többieket, ezért csak őt rúgták ki.

– Jó dolog minden városi legenda, az meg nagyon mókás, ha része lehet valaki egy ilyen történetfolyamnak. Már akkor elkalandozott a történet ezerfelé, amíg ott voltam – reagált a kérdésre Zoltán. – Sokat hiányoztam. Az is igaz, hogy megfogtak a rendőrök az akkor lezárt zsinagóga vasrácsán egy december éjjel. Továbbá igaz, hogy lebuktam néhány kollégiumi illegális kalandban, és a kizárást követően voltak konfliktusaim az ellenőrzött albérlet házinénijével, persze annak is kizárás lett a vége. Fürödtem a központban a szökőkútban – nap közben – mérges rendőrök társaságában egy kedves lánnyal. Összességében: nem voltam szabálykövető. Autót sose loptam, tehát ez nem valós elem a történetben. A barátaimat tényleg nem dobtam fel a rohadás fegyelmi tárgyalásokon, ez igaz. Az enyém talán a legrövidebb drámais karrier. Első év áprilisában a magatartás-problémák miatt repültem a kollégiumból, év végén a gimiből. Azért életem meghatározó éve volt az az egy: láttam Alföldi Robi Tündérét, jártam a szolnoki Szigligetibe, meg a szegedi kamarába előadásokra, játszottam mindenféle darabokban mindenféle szerepet, tanultam meg írtam is persze jó pár dalt, hallgattam indusztriális zenét, a Hevesi tesókat akusztikus duóban, sokat tanultam lányoktól, láttam Jancsó-filmet, nagyszerű barátokat találtam.

30Y-koncert, Beck Zoltán a mikrofon mögött. Csak egy évig volt drámai tagozatos diák. Fotó: DM/DV
30Y-koncert, Beck Zoltán a mikrofon mögött. Csak egy évig volt drámai tagozatos diák.
Fotó: Gábor Zsófi

Ez az 1985–86-os tanévben történt. Zoltán egykori osztályfőnöke, Majtényi András azt mondja, hézagosan emlékszik a fiatalemberre, pedig amit tud, olykor tényleg fel kell elevenítenie. A diákok rendre megkérdezik – mint legutóbb a kapolcsi szereplésük idején, amikor a 30Y is fellépett –, hogy mi is történt Beck Zolival. Ilyenkor el lehet nekik mondani, korántsem egyedülálló történet, hogy egy öntörvényű fiatalember, aki nem tiszteli a határokat, utóbb mégis boldogul az adott keretek között – és mindez nem azt jelenti, hogy a szabályok csak arra valók, hogy gúzsba kössék a szabad szellemet.

Becket Cékának nevezték osztálytársai. Egyikük – aki a februári szentesi, Graffiti Klub-beli 30Y-koncertre a nagylányát is elvitte – azt mondta, olyan gitáros srác volt, akivel jó volt kiülni a kollégium mellett a gyepre, ő játszott, olykor már a saját dalait, a többiek énekeltek. „Az akkoriban még lezárt, azóta könyvtárnak megnyitott zsinagógába bemászni nagyon imponáló és romantikus tett volt, sokan ott randiztak" – mondta a hölgy. Aki, bár tudta, nem volt hajlandó elárulni, ki volt az a lány, aki Zolival együtt fürdött a szökőkútban a rendőrök szeme láttára.

Dr. Beck Zoltán

Zoltán Gradvolt Endrével, Sárközy Zoltánnal, Varga Ádámmal és testvérével, a dobos Beck Lászlóval tíz éve játszik együtt. A 30Y pécsi együttes, de nevüket egy szombathelyi buszjárattól vették kölcsön. Négy albumuk jelent meg eddig, dalaikat játsszák a rádiók, a Bogozd ki című számukra a youtube.com-on eddig több mint 1 millió 144 ezerszer kattintottak. Zoli dalszövegeit középiskolai magyarórákon elemzik. A zenélés mellett a pécsi egyetemen tanít, idén márciusban védte meg doktori disszertációját, amelynek címe: „A romológia írása – egy elbeszélhető romológia felé". A védést a szokásosnál tágasabb teremben kellett tartani a nagy érdeklődés miatt, és a doktoravatáson is elsősorban őt fényképezték.

Olvasóink írták

 • 7. BagatElla 2010. augusztus 29. 08:06
  „Ja, és remélem, hogy ősztől már nem tanársegéd a doktoriával, hanem adjunktus.”
 • 6. BagatElla 2010. augusztus 29. 08:04
  „Csodálkoznátok, ha tudnátok mennyi diplomás ember játszik ilyen-olyan (rock)zenét. Vegyészek, gyógyszerészek, biológusok...na és? A vízilabdások között is sok doktor van, sztem teljesen OK. Nem kell feltétlenül azt a szellemi színvonalat hozni mint a felkapott Megasztár-celebeknek.”
 • 5. joy 2010. augusztus 28. 07:59
  „Nagyarcú megjegyzőknek:
  A 8 általános összejött?”
 • 4. Pres 2010. augusztus 27. 11:48
  „Hűha micsoda tettek. Petőfi mehet a...”
 • 3. cyt 2010. augusztus 27. 11:48
  „Még egy bizonyíték számomra, hogy nagy általánosságban degradálódik az emberiség.”
 • 2. deszkás 2010. augusztus 27. 11:19
  „Még egy "nagy" név a rendszer ellen lázadókból. És ez a nivó?”
 • 1. greg 2010. augusztus 27. 10:41
  „A rohadt életbe. Igen ez kell a mai fiataloknak?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látom, mit hallgatsz - Silent disco a SZIN-en

Szeged - Sokakat érdekelt a silent disco a SZIN nulladik napján. A negatívumait és a pozitívumait… Tovább olvasom