Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Nem isznak eleget a fesztiválozók

Szeged - A legmagasabb fokozatú hőségriasztás van érvényben, melegrekord is dőlhet.
A Szegedi Ifjúsági Napok területét hűtik, naponta többször lajtos kocsik locsolják a Partfürdőt.

A kánikulában azonban a fesztiválozóknak is oda kell figyelniük. Dr. Irsai Ákostól kérdeztük, pontosan mire. – Ilyen hőségben egy felnőtt ember vízfogyasztása ideális esetben minimum fél liter óránként akkor, ha nem végez fizikai tevékenységet. Az alkohol dehidrál, kihajtja a szervezetből a vizet, ezért ha nem megfelelő a folyadékpótlás, könnyű alkoholmérgezést kapni. A sör nem alkalmas folyadékpótlásra, az is vízhajtó – magyarázta az orvos.

Ha valaki tömény alkoholt fogyaszt, óránként 1,5–2 liter vizet kellene meginnia, márpedig ilyen fesztiválozó nem nagyon van. Veszélyes a partidrogok fogyasztása is. A szer fizikai aktivitásra késztet, a pulzus és a testhő emelkedik, a folyadékvesztés emiatt is nő. A pótlásról azonban nem gondoskodik, és nem is tudna megfelelő mértékben gondoskodni a fogyasztó. Az sem mindegy, mit választunk folyadékpótlásra, a 10 literenként 10 milligrammnál kevesebb nátriumot tartalmazó vizek nagy mennyiségben hígítják a vér nátriumtartalmát, és gyengeséget okozhatnak.

A Partfürdőn 4 vizesblokk és 40 ivókút áll a fesztiválozók rendelkezésére. A SZIN-ezők a Tiszában a szabad strandon és két medencében hűthetik le magukat. Úszómester és vízirendőr vigyáz rájuk.

Fotók a SZIN első napjáról. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Melegrekordok dőltek

Az országos és a helyi melegrekord is megdőlt tegnap. 2007-ben Szegeden 37 fokot mértek – szerdán egy tizeddel melegebb volt. Az országos melegrekord Túrkeve helyett immár Bugachoz fűződik: ott 39,1 fok volt. A 2007-es rekord 39 fok. A Balaton partján viszont kifejezetten kellemes idő volt: a víz felől érkező hűs szél miatt 30 foknál nem melegedett fel jobban a levegő. A kánikula és a csapadékmentes időjárás miatt a hét eleje óta tűzgyújtási tilalom van.

Mérik a zajterhelést

Beállították a hangerőt a Szegedi Ifjúsági Napok színpadain, Lengyel György zaj- és rezgéscsökkentési szakmérnök hét helyen mérte a zajterhelést kedd este Szegeden. Az érvényes rendelet szerint reggel 6-tól este 11 óráig 65 decibeles, este 11-től reggel 6-ig 55 decibeles zaj szűrődhet ki a fesztiválról. A szakember kedden mért többek között a klinikáknál, a Stefánián és a Kállay Albert utcában. Az értékeknek nem minden pillanatban, hanem átlagban kell a határértéken belül maradniuk. A zajterhelést az átlagolás miatt az átszerelések, sőt a számok közötti szünetek is csökkentik. A fesztivált tehát hallani lehet majd a Partfürdőn kívül is, tűnhet nagyon zajosnak, de attól még lehet szabályos. – Mi csak a határértékeket tudjuk beállítani, de a lakók türelmére ugyancsak szükség van ebben a négy napban – fogalmazott Lengyel György. A méréseket a fesztivál ideje alatt is folytatják.

Olvasóink írták

 • 20. Fékentartva 2011. augusztus 27. 21:35
  „Az a baj ( illetve nem mindenkinek ), hogy egy fesztivál nem lehet halk. Szerencsére itt csak négy napos. Ahogy elnéztem, próbálják valamilyen szinten kontrollálni magukat azzal, hogy éjfél körül véget érnek a koncertek, és utána sajnos csak a dübörgő "partyzene" marad, ami viszont tényleg nagyon zavaró.
  Lelkileg viszont készülni kell, hogy hamarosan visszajönnek a dorbézolók, és persze az újak, akik kiszabadulnak otthonról és belecsapnak az éjszakába...
  Nem mellesleg én azért arra is kíváncsi lennék, hogy szombat este nyolc órakor kell a híd lábánál a betont feltörni? Mert ha annyira fontos volt feltúrni, akkor legalább tartsák tiszteletben, hogy hétvége van!!”
 • 19. partsap 2011. augusztus 27. 14:33
  „Nem a rendezvénnyel van baj, hanem azzal hogy nagyon hangos.
  Őszinte leszek: Önző módon kevés vigaszt tudok abból meríteni amikor valaki azt mondja hogy "engem nem zavar", sajnos ez egyáltalán nem érdekel, hallgassa ha jólesik neki áldásom rá, de természetes személyemet igenis zavarta a tegnapi meg a tegnapelőtti baromi hangos kakofónia ami a liget felől sodródott ide hozzánk.
  Szerencsére lassan a finisbe ér a buli és maradnak a hétköznapi átlagrészegek meg randalírozók és most jövök én: felénk annyira nem zavaró ha a vedres utcában hangosak a srácok, (egyébként fogadd részvétemet) legyünk velük toleránsak, ez volt a másik topikban is a csatakiáltás amikor felpanaszolták a ricsajt a népek:D”
 • 18. Fékentartva 2011. augusztus 27. 01:42
  „Nem hinném, hogy egy évben 4 nap akkora problémát jelent az ember életében, hogy nyavalyogni kell a hang miatt. Furcsa, én itt lakok tőle 150 méterre kb és egyáltalán nem zavaró. Kicsi gyerek nyilván megijed, természetes hiszen újdonság. Azon felül pedig, inkább legyen egyszerre négy nap zene, mint minden hétvégére kitenni valami programot szintén a Tisza Partra. Novotelnél pedig valószínűleg szintén mérnek, az pedig, hogy a víz nagyon jól viszi a hangot, arról nem a SZIN tehet. Ha tudtok olyan területet ahol meg lehet tartani, és el is lehet oda jutni ( és ez hangsúlyos ) akkor lehet beszélni a szervezőkkel, vagy éppen át lehet venni az irányítást.
  A Vedres utcánál pedig nem csak ilyenkor isznak, sőt nem csak ott isznak, hanem mindenhol. Isznak, kiabálnak, és nekem ebből van elegem. De érdekes módon a SZIN ideje alatt, kevesebben üvöltöznek az ablakom alatt, mint máskor.
  Nem kellene elvenni a lehetőséget a fiataloktól, a rendőrök jól végzik a munkájukat azon a területen ahol kell, a zene nem zavaró a közvetlen szomszédságban sem, az meg, hogy ki mennyit iszik, az mindenkinek a maga dolga. Sajnos a legtöbb fesztiválozó még nem jött rá, hogy többet ér a víz, mint az alkohol. A kedves biztonságiaknak és szervezőknek pedig jó lenne ha valaki elmagyarázná, hogy a másfél literes ásványvízzel, az ember nem fog agyonütni senkit, és picit többet ér mint a fél literes, amit az ember megiszik, mire kiér a Partfürdőre!”
 • 17. Kisg 2011. augusztus 26. 15:50
  „Egy olvasó bereagálás alapján írom, hogy a rendezvényre állítólag fejenként fél liter vizet lehet bevinni... Talán ha többet lehetne, többet innának. De a méregdrága ásványvizet meg hűtött vizet árusítóknak ez minden bizonnyal nem üzlet, így aztán a csóróbb fesztiválozó inkább kevesebb vizet iszik. Sajnos általános tapasztalat az ilyen rendezvényeken, hogy a sör olcsóbb, mint az ásványvíz :-(((”
 • 16. partsap 2011. augusztus 26. 14:13
  „Kedves W666W!

  Nem mintha sok közöd volna hozzá, de azért pár tény mielőtt így lehúzod a többieket.
  Nem múltam el 40, nem fekszek le még 8 órakor, nem jártam hangos koncertekre (nem szeretem a hangos zenét), nem gubbasztottam otthon (máshol gubbasztottam:D).
  Azért voltam fenn ilyen későn, mert a kicsi gyerekemet ötödjére kellett visszafektetnem az ágyba, mert riadtan jött át többször is az ideszűrődő hangos zene miatt.
  Bizonyára a kicsi reagálta túl a dolgot, (meg is fogom szidni érte) így utólag is elnézést kérek tőled is és a többiektől is amiért pihenni próbáltunk volna, mea culpa, remélem meg tudsz bocsátani nekem/nekünk.
  Tudod én hajnali négyre járok melózni és az a dőre gondolatom támadt, hogy de jó lenne egyet szundítani úgy különösebb zajártalom nélkül.
  Belátom ostoba voltam, hiszen a TE és a hozzád hasonlók jókedve sokkal-sokkal előrébb való, kérlek nézd el nekem gyengeségemet amiért nem tudom együtt élvezni veled/veletek ezt a rendkívül magas zenei élvezetet.
  Csak a magam nevében kérhetek elnézést, hiszen a többi (mintegy fél városnyi) kesergő ember nevében nem tehetem meg ezt, de igyekszem őket is elmozdítani az enyémhez hasonló helytelen álláspontjukról, most miután ráébresztettél tévelygésemre!
  És ahogy ígértem, a puhány, nyavajgó gyermekemet példásan meg fogom büntetni amiért sírdogálni merészelt!
  Egy álszent.”
 • 15. W666W 2011. augusztus 26. 07:11
  „14. partsap 2011.08.25. 22:55
  ÜDV
  Talán aludni kéne azt nem beirkálni...22:55 ??? Miért vagy fennt ilyenkor ??? Gondolom elmultál már 40 és azok már 8 kor legekszenek szóval máskor hamarabb kéne lefeküdni azt mélyálomban már nem hallod a zenét.
  Gondolom TE amikor Fiatal voltál Nem jártál koncertre , PLÁNE HANGOSRA nem igaz ??? hanem szépen otthon gubbasztottál a szobácskádban ????
  Ilyen álszent emberektöl falra mászok..Aki álmos az tud aludni és a zaj tuti nem akkorra hogy elviselhetetlen lenne ..”
 • 14. partsap 2011. augusztus 25. 22:55
  „Üdv!

  A zajterheléshez szeretnék elsősorban hozzászólni.
  Remélem mindenki aki szerint ez az úgynevezett "zene" és "koncertfeeling" tök jó és nem zavaró dolog, nos annak sok-sok szeretettel maradandó hallás károsodást kívánok, de olyat hogy azt se hallja két lépésről amikor azt mondja neki valaki sz@s a valaga...
  Van aki pihenni szeretne és nem ezt a rohadt kib. lármát hallgatni egész éjjel, éppen most is valami barom együttes produkálja magát lehetetlen aludni.
  Aki meg a pia és a drogok miatt szikkad ki, --jaj, mit beszélek..?-- szóval súlyosan dehidratálódik azt pedig javaslom illő tisztelettel állítsák ki a múzeumban mint neomagyar múmiát a plebsz gyönyörűségére, kőbányais meg sopronis cimkékbe fáslizva..”
 • 13. greg 2011. augusztus 25. 16:11
  „http://adatok.geo.u-szeged.hu/leghomerseklet.php”
 • 12. wargaborka 2011. augusztus 25. 14:49
  „szerintem forduljunk az AB-hoz, mert Szegeden lecsalják a hőmérsékletet!! már rég megdőlt a meleg rekord, csak senki nem mer róla beszélni! aki kinyitja a száját, betömik a melegek! :))))”
 • 11. johnconnor 2011. augusztus 25. 13:31
  „árnyékban számít a hőmérséklet...
  ...szegeden lecsalnak 1-2 fokot "trükkökkel",
  így is a legforróbb város szeged ....dög-meleg és vakító napsütés
  ja, a "szin-esek" isznak eleget csak alkoholból :O”
 • 10. emberke13 2011. augusztus 25. 13:11
  „@notebook

  A Novotelnél félig napon van, ráadásul mindig is többet mutat, mint a valós, az ilyen hőmérőknek nem szabad hinni!”
 • 9. notebook 2011. augusztus 25. 12:18
  „A Tisza túloldalán is mérjen, a Felső-tiszaparton! Ja és nem mellesleg délután 5-kor 45fok volt a Novotelnél a kijelzőn! Már rég megdőlt a melegrekord, csak nem beszélünk róla.”
 • 8. klj_54 2011. augusztus 25. 11:21
  „6500 Ft a belépő!
  Nem marad utána lóvé tütükére:(

  <moderálva>”
 • 7. papika56 2011. augusztus 25. 10:56
  „A képeket elnézve : majdd mindenki kezében pohár van. Igaz nem víz van benne , se szörpike !”
 • 6. Moon 2011. augusztus 25. 09:47
  „Mármint vizet? Mert bármi mást igen.”
 • 5. Ebgondolat 2011. augusztus 25. 09:24
  „Eddig az volt a baj, hogy sokat isznak. Most az a baj, hogy keveset isznak. Inkább a képeket nézegetem...”
 • 4. Kaccat 2011. augusztus 25. 08:52
  „szerintem meg még sokat is isznak, csak nem vizet...
  ráadásul jó lenne, ha a rendőrök kicsit aktívabban járőröznék a vedres utca környékén, mivel ott isznak, hánynak, törnek-zúznak, kiabálnak...”
 • 3. Beroesz 2011. augusztus 25. 08:40
  „Hű, Karnok Csaba itt elkészíthetné jövő februárig a "napszépe" rovat anyagát. A szöveg megírását vállalom.”
 • 2. allwin 2011. augusztus 25. 08:29
  „Nekem is valami ilyesmit mondott reggel, hogy ez a hír akkor most nem rád vonatkozik :)”
 • 1. Jozsoci 2011. augusztus 25. 07:17
  „Én ugyan nem fesztiválozok, de a feleségem szerint mégis többet iszom a kelleténél!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A delmagyar.hu és a Somogyi-könyvtár a SZIN-en

A Délmagyarország jóvoltából idén is átnézheti a közönség a friss újságot, s megint lehet könyveket kölcsönözni ingyen, „becsszóra Tovább olvasom