Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Parkolópályán az Amber Smith, itt a Twist

Szeged - Az országszerte ismert, Fonogram-díjas Amber Smith bizonytalan időre leáll. Az együttes szegedi származású tagját, Ács Oszkárt kérdeztük az okokról és a HS7 tagjaival megalakított új együtteséről.

- Az Amber Smith ősztől határozatlan időre visszavonul a koncertezéstől és egyéb aktivitástól – áll az együttes honlapján. Poniklo Imre énekes szólólemezt jelentet meg, te a The Twist nevű új együttesben folytatod zenei munkásságod. Mi áll a háttérben? Megmagyaráznád kicsit jobban ezt a szűkszavú tényközlést?

Ács Oszkár: - Amikor februárban az Amber Smith megkapta a Fonogram-díjat, azt képzeltem, ezután még többet fogunk koncertezni, és egyre jobban révbe ér a zenekar. Nem így lett. Nem sokkal ezután a gitáros, Kőváry Zoli kilépett, majd a menedzser is távozott - mindketten elsősorban emberi okok miatt döntöttek így. Ettől kezdve úgy érzem, megbomlott az amúgy is kényes egyensúly. Zoli másképp gondolkodik a zenekarosdi mibenlétéről, és ez előbb-utóbb feszültségekhez vezetett. A helyzet az, hogy hozzám az ő álláspontja áll közelebb… Mindenesetre az biztos, hogy az októberben, a Művészetek Palotájában megrendezett Amber Smith-koncerttel lezárul egy korszak.

- Hogyan gondolsz vissza az eltelt, mondhatjuk, sikeres évekre? Nyilván értékelted magadban a múltat most, hogy új dologba kezdesz...

Ács Oszkár: - Sokat köszönhetek Imrének, rengeteg élményt, külföldi fellépést. Hét év sok idő, én próbálok csak a szépre emlékezni. Az Amber Smith-ben tanultam meg a lazaságot, korábban sokkal zárkózottabb voltam, és a rutin sem elhanyagolható. Sajnálom, hogy leáll az Amber, szeretek benne játszani, viszont - ambivalens módon – kicsit örülök is a szünetnek.

The Twist - Ács Oszkár (jobb szélen) hatalma lehetőségeket lát az új együttesben
The Twist - Ács Oszkár (jobb szélen) hatalmas lehetőségeket lát az új együttesben

- Új együttesedben, a The Twistben újra összeállsz a szegedi Időrablókban már zenésztársaddá vált Ábrahám Zsolttal, aki magával hozta jelenlegi bandája, a Heaven Street Seven énekesét, Szűcs Krisztiánt is. Pusztán barátságból jött az ötlet, hogy így közösen alapítsatok zenekart vagy közös zenei elképzelések „kényszerítették“ ki ezt a lépést?

Ács Oszkár: - Valamikor tavaly egy Ezeknek (Joy Division-tribute) koncert után odaléptem Krisztiánhoz azzal a felkiáltással, hogy milyen jó lenne együtt énekelni valami duettet, mire azt válaszolta, már gondolt is rám, mert szeretne egy feldolgozásbandát, ahol Szőcs Gergő lenne a dobos, és kellene egy basszusgitáros... Aztán elkezdtünk próbálni számokat Peter Gabrieltől a Depeche Mode-on át a Pixies-ig, majd Krisztián hozott néhány új dalt, és hamar kiderült, hogy saját számokat jobban szeretünk játszani, így mára ezek lettek többségben, mindannyiunk legnagyobb örömére. Egyébként azóta elmesélték a srácok, hogy annak idején egy Yonderboi-turnén pattant ki a fejükből a nagy ötlet: blues-zenekart kéne alapítani! De aztán rádöbbentek, hogy igazából nem is szeretnének blues-t játszani...

- Nem tartasz attól, hogy a Heaven Street Seven mellett a többieknek ez csak egy hobbizenekar lesz? Vagy neked is az?

Ács Oszkár: - Valóban hobbizenekarnak indult, de időközben változott a helyzet és nyilvánvalóvá vált számomra, ez azért több lesz annál.

Fellépés a SZIN 2009-en

Az Amber Smith idén a nulladik napon, szerdán a SZOTE Klub sátorban lép fel 22:00-tól.

- Bár a tagok nevéből sejthető, de le tudnád mégis írni, milyen stílusú zenét várhatunk tőletek?


Ács Oszkár: - Folyamatosan próbáljuk meghatározni, milyen is a zene amit játszunk, de belülről hallgatva ez nehéz dolog... egy alkalommal Krisztián vicces hasonlattal állt elő: - Mi olyan zenét játszunk, amilyet a Kasabian szeretne, de nem tud!

- Mikor mutatkozik be ez az új formáció a közönség előtt a felvett számokkal, illetve élőben?

Ács Oszkár: - A napokban indul be a www.myspace.com/thetwistband oldal, ahová 2-3 dalt és egy klipet is felteszünk, az első koncertekre pedig valamikor ősszel kerül sor.

- Nem szeretsz a múlton rágódni, most is legszívesebben csak előre tekintesz. Milyen reményekkel vágsz bele az új kalandba?

Ács Oszkár: - Úgy érzem, hatalmas lehetőségek állnak előttünk!

- Kevesen tudják, hogy forgatásokon szoktál statisztálni. Most épp miben veszel részt? Tervezed, hogy komolyabban is színészkedj?

Ács Oszkár: - - Super 8-as amatőrfilmes múltam a gyerekkoromig visz vissza, a filmes érdeklődés mindig is megmaradt. Örülök, hogy néha – még ha csak háttérszereplőként is - belecsöppenhetek ebbe a világba. Bár már mondatokat is osztottak rám magyar filmben, most meg éppen fényképészt játszom egy angol sorozatban, a színészetre szerintem születni kell, én csak örülök, ha valamilyen jó kis karaktert meglátnak bennem.

Olvasóink írták

  • 1. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2009. augusztus 27. 10:53
    „Mondjuk ki..... nagy vicc volt, hogy alig lézengtek az emberek Amberen, miközben a Tankcsapda a nagyszínpadon idétlenkedett négyezer <moderálva>.

    Normális országban ez fordítva lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elstartolt a SZIN a Partfürdőn

Szeged - A Woodstocknak ajánlott mínusz egyedik nappal tegnap elindult a SZIN a Partfürdőn. Békejel,… Tovább olvasom