Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Russkaja a SZIN-en: kazacsok és magyar kapcsolat

Szeged, SZIN 2008 - Kazacsok rázza meg SZIN-t, pénteken a fesztivál vendége a Russkaja. Az oroszos-balkán ska-punk-miegymás zenét játszó osztrák együttesnek angolul feltett kérdéseinkre Titus Vadon dobos tökéletes magyarsággal válaszolt.
- Nem az első magyarországi koncertetek idén a szegedi... Véletlen, hogy ennyiszer látogattok hozzánk, nagyon is tudatos stratégia az együttes ilyen mértékű promotálása hazánkban vagy csak szimplán jól érzitek magatok itt?

Titus Vadon: - Valójában most negyedszer leszünk idén Magyarországon (Február - BP / A38, Július - Balaton Sound, Augusztus - Szombathely). Egy konkrét stratégiáról nem lehet beszélni ebben a műfajban, mert mindig az számít, hogyan is fogadja el a közönség a zenekart és a zenéjét. Ezt a mi esetünkben még nehezebb volt előre látni, mert Magyarországon az oroszok régebben nem voltak annyira szívesen látva, ami természetesen érthető. Én amikor még Kecskeméten jártam a piarista gimnáziumba, egy véletlen folyamán az igazgatói szoba ablaka előtt lévő padon, az utcán két orosz tiszttel énekeltem Beatles-dal, és miután észrevettek, egy hét kimenőelvonással büntettek meg. Mindenesetre igenis nagyon jól érzi magát a zenekar Magyarországon. A közönség reakciója varázslatos, intenzívebb, mint sok más országban, pedig mi tényleg nem panaszkodhatunk. Először a PASO zenekarnak köszönhetően voltunk Magyarországon.

- Folyékonyan beszélsz magyarul koncerteken, és egyik slágeretek, a More is tartalmaz magyar sorokat. Miben is áll ez a magyar kapcsolat pontosan?
Titus Vadon: - Igen, beszélek magyarul, mert bár Bécsben születtem, a szüleim magyarok, innen keletkezik a magyar nyelvtudás. Ha már több nyelvet beszélünk a zenekarban, akkor ezt kihasználjuk, az angol már néha unalmas.

Bevetésen a Russkaja. Fotó: quart.hu
Bevetésen a Russkaja. Fotó: quart.hu

- Nem csináltok titkot abból, kik hatottak rátok. Volt már alkalmatok találkozni a Leningraddal, a Gogol Bordellóval vagy éppen a Ska-P-vel turnéitok során?
Titus Vadon: - A Gogol Bordellóval már találkoztunk kétszer is ( Ausztriában, Svájcban) fesztiválokon, meg is ismertük egymást, és örömteljesen koccintottunk... A Ska-P-vel már nem volt lehetőség a találkozásra, mivel feloszlottak (2004-ben - a szerk.), de a Locos helyett játszottunk egy fesztiválon, mert megbetegedett az énekesük.

- Annyit koncerteztek, hogy a színpad szinte már természetes élőhelyetekként határozható meg. Hogyan tudtok folyton energetikusak, viccesek és meggyőzőek lenni?
Titus Vadon: - Igen, a színpad az életünk, CD-t csak azért vettünk fel, mert nagyon sokszor rákérdeztek. Az energiát állandóan tartani tényleg nem könnyű, így most augusztusban tartottunk egy 10 napos szünetet, januárban is vissza fogunk egy kicsit venni. Örökké nem lehet az energiát tartani, főleg a kilométerek miatt.

- Feltételezem, Oroszországban is játszottatok már... Ha igen, milyen volt a fogadtatás? Melyik volt a legemlékezetesebb fellépésetek eddig?
Titus Vadon: - Oroszországban még nem jártunk, de most fogunk Bulgáriában játszani egy orosz ember születésnapján, ez biztos érdekes lesz. A legemlékezetesebb koncertet nehéz kiválasztani, főleg amikor ennyit játszunk, de elkezdünk írni egy naplót, mert vannak jópofa és érdekes jelenetek a koncertek között. Volt már olyan is, hogy idő előtt be kellett fejezni a koncertet, mert nem vol már elég levegő a klubban, és elkezdtünk ájuldozni, a közönség is már érdekesen nézett ki.Egy csipetnyi Russkaja live

- Sokat vártatok első albumotok megjelentetésével. Újabb három év, amíg hallhatjuk a következőt?
Titus Vadon: - Az elsö CD-re azért is kellett várni mert össze kellett rakni az anyagot, fel is kellett venni, és ez nem volt könnyű a sok koncert közben, de úgy érezzük hogy jól sikerült. Büszkék vagyunk arra is, hogy sikerült egy 60 perces DVD-t a CD-hez hozzárakni. A következö CD-t 2009 őszén szeretnénk megjelentetni, hátha sikerül.

- Tényleg szeretitek a vodkát vagy csak sztereotípia, hogy zenétek ennek az italnak a hangulatjavító hatásait viseli?
Titus Vadon: - Szívesen iszunk vodkát, de nem mindegyiket, az átlagos vodkák általában az öltözőben mardnak bontatlanul.

- Albumotok címe: Kasatchok Superstar. Láthatunk majd kazacsokot (a híres guggolós, lábemelgetős tánc – a szerk.) tőletek a SZIN-en? Mire számíthatnak a szegedi fesztiválozók?
Titus Vadon: - Természetesen lesz kazacsok tánc is a színpadon, és remélhetőleg a nézőtéren is. Igyekszünk megint teljes erővel megjelenni úgy, hogy egy felejthetetlen élménnyé váljon a koncert, és talán így ez lesz a legemlékezetesebb koncert számunkra is!

*

A Russkaja a augusztus 29-én, pénteken lép fel a SZIN Pepsi Színpadán 21:00-tól.

Olvasóink írták

  • 2. Nagy Zoltán 2008. augusztus 29. 10:41
    „Egyetértek. :) Hamarost.”
  • 1. goooo 2008. augusztus 29. 10:10
    „Éljen!!!! már nagyon-nagyon várom a Russkajat.
    Azért az kedves dolog a cikk írójától, hogy beismerte előzetes info hiányát, gondolok itt arra, hogy nem tudta, hogy simán lehet velük magyarul beszélni, vagyis egyikőjükkel. Ez kéne a magyar újságírásnak, a hibákat is beismerni, és inkább egy ilyen kis bakin jót nevetni, nem pedig előadni, hogy milyen rohadt nagy profik!
    Mikor lesz tegnapihoz hasonló koncert beszámoló a cikk írójától??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pol Pot megye punkjai: CPg a SZIN-en

Szeged, SZIN 2008 - Bármilyen ismert szegedi legenda is a Kádár-korszakban tiltott és üldözött CPg… Tovább olvasom