Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Szájbergyerek SZINesen

A Szájbergyerek is eljön a Szegedi Ifjúsági Napokra a hétvégén a Kistehénnek köszönhetően. A „minden nőbe szerelmes" zenekar sokSZINűsége miatt kedveli a Tisza-parti fesztivált, ahova titokban egy mesefigura szintén elkíséri őket.
„Ééén vagyok a kis tehééén, ülök a fa tetejééén" – emlékszünk még a Sziget Fesztivál 2002-ben „született" citromsárga fesztivállatára és egyben reklámarcára, amely egy népszerű zenekar névadójává is vált. A Kistehén gondtalan figurájának Kollár-Klemencz László adta a hangját, és az azonos nevű együttes alapító-énekese is lett. Csapata azóta olyan slágereket jegyez, mint a Szájbergyerek, a Szerelmes vagyok minden nőbe, vagy az Elviszi a szél. Ők játszanak ugyan, de mi vegyük komolyan: legutóbbi, Elviszlek magammal című albumukon Erdős Virág megzenésített versei (Pápá, nyugodj békében vagy az Ezt is el...) szintén szerepelnek, júniusban pedig megjelent Kollár-Klemencz szólólemezeként a megzenésített Erdős-versekből álló Legesleges című album. A költőnőt kritikus, szókimondó magyarságáról és a társadalmi problémákat szívügyének tartó szerzőnek ismerjük. Együttműködésüket ugyan a szakírók „közéleti hangulatjelentésnek és mélyfúrásnak" nevezik, Kollár-Klemencz és a Kistehén fesztálokon is sikerrel adja elő.

Bujdosó János (balról jobbra),  Jancsovics Máté, Kollár-Klemencz László és Vajdovich Árpád, azaz a Kistehén zenekar.  FOTÓ: DM
Bujdosó János (balról jobbra), Jancsovics Máté, Kollár-Klemencz László és Vajdovich Árpád, azaz a Kistehén zenekar.
FOTÓ: DM

– Nem vonz a tömeg, de egy-egy különleges fellépőt meg-megnézek ezeken a rendezvényeken – vallja az énekes-gitáros, aki a Tisza-parti színpadra nem tömeggel, hanem három zenésztársával, Bujdosó Jánossal, Vajdovich Árpáddal és Jancsovics Mátéval áll ki. Négyes fogatuk, a Kistehén zenekar A Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) augusztus 30-i zárónapjára érkezik a szegedi Partfürdő nagyszínpa-
dára, előtte Erdélyben koncerteznek, rutinos fesztiválzenekarnak számítanak. De miért szeretik Szegedet?

– Ma különválik a szórakoztató és az üzenetátadást megcélzó zene. Megszakadt a kapcsolat a kettő között, különösen a pop-rock zenében, napjainkban kevés az olyan formáció, amely önmagában nemcsak szórakoztat, hanem mást is hordoz. Megszűnt a 90-es évekre még jellemző underground, és minden, ami számomra izgalmas volt a szövegekben, zenében, kísérletezésben. A mai „alternatív" magyar dalok megint a szerelemről szólnak, másról nem is nagyon tudnak – kezdett rövid zenetörténeti és egyben szórakoztatóipari elemzésbe. – A csoportfesztiválok a szórakoztató zenéket válogatják ki, ma szinte egy kategóriába kerül a Hooligans az Európa Kiadóval, ami olyan, mintha egy amerikai karácsonyi vígjátékot próbálnánk összehasonlítani egy dán művészfilmmel. De vannak fesztiválok, ilyen többek között a most zajló SZIN mellett a Fishing On Orfű vagy a Bánkitó is, amelyek önállóak és függetlenek, így nem ugyanazt a fajta kikapcsolódást kínálják minden programjukkal. Hasonlít a helyzet arra, mint amikor bejöttek a gyorsétteremláncok, mindenki oda járt, és azt hitte, az a hamburger. Azóta rájöttünk, hogy a kis, alternatív hamburgereseknél sokkal jobb ételeket kapni – fogalmazott.

Így bár folyamatosan változik, de szerencsére nem növekszik a zenekar arca, Kollár-Klemencz elárulta: repertoárjukban Az elviszlek magammal című, 2012-es lemez anyaga erős, de a korábbi kedvenceket sem feledték, sőt az ősszel megjelenő új albumukról is játszanak Szegeden. – Erre az energiafolyamra lehet számítani – foglalta össze, hogyan szeretne a Kistehén szórakoztatni és komolyan vehetőnek maradni.

Felhős, de nem a kedvük

A Kistehén-figurát Igor Lazin grafikus tervezte. Vele döntött úgy Kollár-Klemencz László, hogy készüljön a sárga kis alakról egy mesekönyvsorozat, amelyből a Felhős című kötet már megjelent. – Kicsit összemosták a zenekart és a Kistehén-figurát. Persze aki ismeri a zenekar munkáját, annak az eszébe fog jutni a könyvet lapozgatva – mondta, elvégre a Kistehén-dalszövegeket és a mesefigura kalandjait is maga írja. – Kicsit félek, hogy miközben a koncerteken torkunk szakadtából üvöltjük: „szerelmes vagyok minden nőbe", a könyv miatt gyerekeket hoznak el, akik a Tetemacit akarják látni – tette hozzá Kollár-Klemencz, aki biztosított: csak névazonosságról van szó, a zenekart és a könyvet külön kell választani.

A Felhős és a további könyvek oldalain ugyanis Senkiföldjén a Kistehén mellett Vadásszal (aki úgy le tud úgy lőni valamit, hogy annak utána jobb lesz), Tetemacival, (aki képes a legváratlanabb pillanatban és helyen elaludni), és a (legnagyobb rokon) Nyúllal találkozhatunk, a koncerteken viszont együtt üvölthetjük a zenekarral: Jó csávó a Márkó!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van olyan jó, mint a játszótér - a SZIN-en egy másfél évessel

Cicák, kutya, hintaágy, aszfaltkréta, ajándék strandlabda az adóhatóságtól. Ezekről nem egyenesen a SZIN jutna az ember eszébe - élménybeszámoló. Tovább olvasom