Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

SZIN-képek egykor és 2010-ben

Szeged - A SZIN-en a 70-es, 80-as években nem voltak külföldi fellépők és mobil vécék, olcsó volt viszont a Kőbányai. Szurdi Zsolt szerint a fiatalok a legtöbb dolgot ma is ugyanúgy élik meg. A szegedi zenész valamennyi ifjúsági napokon részt vett.
- A fiatalok ugyanúgy élik meg a szabadság érzését, a zenét, kultúrát, egymást, mint a régebbi SZIN-eken. Ajánlom a fesztivált idősebb szegedi polgároknak, mert általa közelebb kerülhetnek a gyerekeikhez is – fogalmazott Szurdi Zsolt, a Rock Klub vezetője tegnap az újszegedi Partfürdőn.

A zenész 1968 óta minden SZIN-en részt vesz. Miben hasonlít a 8 éves, már nem is annyira „új" SZIN elődjéhez? Nevében semmiképp: 1968-ban karneválnak hívták, és a városháza előtt rendezték a koncerteket. A karneváli menet az egész városon végigvonult, a sorban ott voltak a helyi cégek is, termékeiket reklámozták. A rendezvény részben a politika karikírozását is szolgálta. A 80-as évek elején a klubok is bekapcsolódtak – több mint 30 klub működött akkor Szegeden, köztük rádiós összeköttetéssel vetélkedőt rendeztek.

Szurdi Zsolt zenész, tanár már 1968 óta a szinezők táborához tartozik.Fotó: Schmidt Andrea
Szurdi Zsolt zenész, tanár már 1968 óta a szinezők táborához tartozik.
Fotó: Schmidt Andrea

A SZIN fejlődésében a következő lépcső az volt, amikor 3 színpadon zajlott a fesztivál: a Móra parkban, a Dugonics téren és a Tisza-parton. Külföldi fellépők maximum a dzsesszszekcióban, az újszegedi szabadtéri színpadon fordultak elő, egyébként „a magyar lemeztársaságok által kiszorított nagyszerű zenekaroké volt a terep", mint például a Liversing, a P. Mobil, a Beatrice – utóbbi idén is fellép.

Presser Gáborral és a Csík zenekarral nyitott a fesztivál. Fotó: Schmidt Andrea
Presser Gáborral és a Csík zenekarral nyitott a fesztivál.
Fotó: Schmidt Andrea

1989-ben a Szeol-stadionba száműzték a fesztivált, majd a Rock Klub próbálta – ahogy Szurdi fogalmazott – őrizni a lángot. Egy-egy színpadon, különböző helyszíneken rendezték meg 2003-ig – addig, amíg a SZIN mostani formájában újjá nem született. Mosdók nem nagyon voltak az őshelyszíneken, a fiatalok a városi infrastruktúrát és az éttermeket használták, illetve feltalálták magukat. A vendéglátósok azonban már akkor is felismerték a lehetőséget: büfék nyíltak, a Somogyi-könyvtár előtti sörsoron olcsó Kőbányait lehetett kapni.

Több ezren a SZIN 0. napján. Fotó: Schmidt Andrea
Több ezren a SZIN 0. napján.
Fotó: Schmidt Andrea

– Minden SZIN-en ott voltam, de nem láttam semmilyen balhét – mondta Szurdi, akitől azt is megkérdeztük, hol a rock and roll az ifjúsági napokon, ahol ma már koktélozni lehet, és ahol alapkérdés, hogy hol lehet telefont tölteni, és van-e wifi. A zenész szerint, aki a rock and rollt keresi, megtalálja – ő például a borfalus fellépőket, a Rock Klub-os zenekarokat nézi meg, koktélozni pedig nem akar.

Presserrel, Csíkkal nyitott a SZIN

Mindenki az eget kémlelte a SZIN nulladik napjának első nagyszínpadi koncertje előtt – de nem jött az eső. A Fabula Rasa viszont megérkezett, Falusi Mariannal kiegészülve. Az est moderátora, Szirtes Edina Mókus kisvártatva a színpadra invitálta Presser Gábort, aki a Dunántúli slágert énekelte el. Kezdetben szellős volt a nézőtér, de este hétre, a Csík zenekar koncertjére megtelt a nagyszínpad előtti terület. Csík Jánosék a népzenei dallamok mellett a Quimby és a Kispál számait is prezentálták – Pici bácsi pedig a Te majd kézen fogsz, és hazavezetsz című dalt hozta el.

Olvasóink írták

 • 11. silent.disco 2010. augusztus 29. 15:49
  „Sziasztok! Van egy srác, akit keresek SZIN-ről. :)
  0. napon BRAINS és PAROV STELAR-on volt.Plusz minden este ott
  volt a SILENT DISCO-ban (kivéve persze utolsó nap, mert elmaradt, akkor
  Party Arénában láttam.) Ahogy észrevettem mindig két alacsonyabb lánnyal volt. Nagyon magas, kb. 184 cm magas, kopasz, vékony. Ha olvasod, akkor légy szíves írj ide: silent.disco@freemail.hu Köszi”
 • 10. Elendur 2010. augusztus 27. 03:39
  „Zsuzsi DMonlány! Ezt benézte,....”
 • 9. tituska07 2010. augusztus 26. 20:00
  „HANGOS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 8. zetor 2010. augusztus 26. 17:21
  „7. hozzászólás koxos 2010.08.26. 16:12

  Nálad a pont!!!
  :)”
 • 7. koxos 2010. augusztus 26. 16:12
  „ez nem gond a zsuzsának”
 • 6. zetor 2010. augusztus 26. 15:11
  „Nos, a képek (Gonda Zsuzsanna) lemaradtak, de ez nem szokatlan a déemnél, viszont a Szurdi, aki egyébként egy nagyon jó fej, hogy lehetett 1968-ban ott, amikor szerintem a 60-as években született, de lehet, hogy tévedek?
  Ja, és soha nem hívták karneválnak, hanem inkább fesztiválnak”
 • 5. szatyi 2010. augusztus 26. 10:18
  „Nem látom az "egykori SZIN -képeket"!”
 • 4. tótottó 2010. augusztus 26. 09:30
  „2. lila-nak
  Anno a KISZ-esek nyomultak, hogy adjon pénzt a rezsim a német kölcsönökből erre is. Azért volt ingyenes. Végül aztán Komócsin elvtárs véget vetett a vigasságnak pár évre.”
 • 3. greg 2010. augusztus 26. 09:05
  „Bezzeg az én időmben. :D Még tudtuk jól érezni magunkat. Jelentem Szegeden megemelkedet a cannabis porkoncentrátum a levegőben. :D”
 • 2. lila 2010. augusztus 26. 08:56
  „Régen nem volt belépő és olcsó volt a sör,mégis megérte.”
 • 1. tótottó 2010. augusztus 26. 08:21
  „Szurdi Zsolti már 68 óta tudja, hogy miként kell hülyének nézni és levenni lóvéval az amatőr zenészeket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik! A sátrazók már beköltöztek

Új helyszínekkel, környezetvédő újításokkal készültek a SZIN-szervezők. A fesztivál ma kezdődik. Tovább olvasom