Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

SZIN-sztorik sztároktól és vendégektől

Szeged - A jó fesztivál kritériumaira kérdeztünk rá fellépők és – mezei – SZIN-látogatók körében a Szegedi Ifjúsági Napokon. Zene, hangulat, jó idő – ezek a legfontosabbak. Hallottunk egy összeesküvés-elméletet, és találkoztunk valakivel, aki a nyár legjobb koncertjének nevezte a Russkaja fellépését.
A legmeghatározóbb szerintem a műsor. Az emberek legnagyobbrészt a koncertekre mennek. Ezentúl ott van az a bizonyos fesztiválhangulat, ami a koncertek közötti időt tölti ki. Azok a kaják, azok a tömegek, azok a toitoiok... – válaszolta Barabás Lőrinc, a Barabás Lőrinc Eklektrick trombitása, vezetője lapunk kérdésére: mitől jó egy fesztivál? Az együttes a SZIN nagyszínpadának egyik csütörtöki fellépője volt. A lényeg, hogy jó hangulat legyen – ez már Kowalsky Balázs Gyula, a Kowalsky meg a Vega frontemberének véleménye. A zenekar idén szinte minden fontosabb fesztiválon ott volt – természetesen a Szegedi Ifjúsági Napokon is –, önállóan is sokat koncerteznek, hetente 3-4 fellépésük van.

– Akkora a tempó, rengeteget kell pihenni. A koncertek után ezért nem csapunk bele a lecsóba. Nagyon szeretünk szórakozni, de muszáj visszavennünk ahhoz, hogy bírjuk – fogalmazott Kowalsky.

A négynapos evés-ivás legalább 30 ezer forint – Kezd szigetesedni a rendezvény. Fotó: Karnok Csaba
A négynapos evés-ivás legalább 30 ezer forint – Kezd szigetesedni a rendezvény.
Fotó: Karnok Csaba

– Sok fesztiválra járok, úgyhogy van viszonyítási alapom. Azért szeretem igazán a SZINt, mert a Szigethez képest kisebb, bejárhatóbb, az emberek barátságosabbak, udvariasak – ez igaz a biztonsági őrökre is. Fontos, hogy legalább naponta két -három olyan zenekar fellépjen, ami érdekel. És a jó idő is számít. Az árak sajnos magasak, de ez minden fesztiválra igaz. Négyszáz forint egy lángos. Aki bérletet vesz, itt van négy napig, az harmincezer forint alatt nem ússza meg az evés-ivást – összegzett Polyák Anita budapesti egyetemista, majd elmesélte kedvenc idei SZIN-sztoriját: Tiétek ez a labda? – szólította meg őt és barátját egy fiatalember a Partfürdőn. Nem, vidd el nyugodtan! – válaszolták, mire a fiú kissé elszomorodott, majd gyorsan felvázolt egy összeesküvéselméletet: – Ha ennyire könynyen ment, nem is kell. Azt hittem, kiosztok pár pofont, én is kapok néhányat, de így könnyű. Vajon miért nem megy minden ilyen egyszerűen a világban? Lehet, hogy minden csak George W. Bush miatt bonyolult? Mindenért ő a hibás!

Nem csak határt szab a kerítés. Néha jól jön a segítség a felálláshoz. Fotó: Karnok Csaba
Nem csak határt szab a kerítés. Néha jól jön a segítség a felálláshoz.
Fotó: Karnok Csaba

Értékelte a fesztivált a 25 éves Róbert is, aki ma még elégedett, de szomorú jövőt sejt: – A SZIN idén sokkal jobb, mint tavaly vagy azelőtt. Színesebb a program: a Russkaja volt az idei nyár legjobb koncertje. Profibb az infrastruktúra, szervezettebb a fesztivál. De nekem túl sok az ember. Kezd egy kicsit szigetesedni. Azt meg nem akarom! – magyarázta.

Ökotudatos fesztivál

A repohár csak egy a fesztivál környezetvédő újításai közül. A brit Mattafix erről is beszélt:

– Nagyon várjuk már a magyarországi koncertünket – nyilatkozta az énekes, Marlon Roudette még a fellépés előtt. Második alkalommal jártak hazánkban, és Marlon Roudette megtisztelőnek nevezte, hogy olyan rendezvényre hívták őket, ahol kiemelt szerepet kap a környezetvédelem.

Erő kell a fesztiválozáshoz. Sült kolbász és sült krumpli is megteszi. Fotó: Karnok Csaba
Erő kell a fesztiválozáshoz. Sült kolbász és sült krumpli is megteszi.
Fotó: Karnok Csaba

– Az ökoprojekteket mi is támogatjuk, a világ természeti értékeinek megmentéséért sokat harcolunk. A SZIN szervezői szerencsére felismerték, hogy egy zenei fesztivál is lehet ökotudatos, és ezzel nagyon sok fiatal koncertlátogatót lehet meggyőzni a tudatosabb életvitelről. Mindnyájunk jövője szempontjából remélem, hogy sikeres lesz a rendezvény. Az ökotudatos fesztiválok tényleg sokat segíthetnek abban, hogy bolygónk tisztább maradjon. Főleg a nyári koncertsorozatok termelnek hihetetlen mennyiségű szemetet. Így aztán a SZIN lehet az egyik olyan rendezvény, ahol megmutathatjuk: nem kell fölöslegesen többtonnányi hulladékot magunk után hagyni. Londonban, ahol lakunk, mi is szelektíven gyűjtjük a szemetet, tehát a Mattafix tagjaiként a magánéletben mi is próbálunk tenni a környezet megóvásáért – mondta Marlon Roudette.

Első a szépség. Aztán jöhetnek a pasik. Fotó: Karnok Csaba
Első a szépség. Aztán jöhetnek a pasik...
Fotó: Karnok Csaba

Nem csak koncert

Nemcsak a színpadok programjaira volt érdemes figyelni a Szegedi Ifjúsági Napokon, voltak vizesjátékok, táncház is, de akit az tesz boldoggá, hogy időre cseréli ki egy autó kerekét, az is megtalálta ehhez a megfelelő helyszínt. Az esélyegyenlőségi parkban a sérült emberek életébe képzelhette bele magát kicsit a fesztiválozó. Volt kerekes székes akadálypálya, sötét szobában lehetett kipróbálni, milyen látás nélkül tájékozódni, és tesztelhették saját ügyességüket a fiatalok ülőröplabdában is. Mi az utóbbit választottuk kikaptunk.

Olvasóink írták

 • 17. érdekes 2008. szeptember 01. 02:59
  „mnx--

  A másik fórumon azt írod hogy német honban vagy.Akkor most,hogy van ez?????

  Egyébként a krumpli ára a normális boltokban 65 Ft.Erre nem panaszkodhatnak.

  Nem kell mindent fikázni!!!!!”
 • 16. mnx Zsuzsikanak" 2008. szeptember 01. 00:58
  „Kedves Zszzsika!

  Igazad van,es megertelek!
  Tudod, en akkor vagyok merges,ha valakit "enekes"-nek, stb.-nek szolitanak!
  Az az erzesem,mintha a a "müveszet" szo -val visszaelnenek!!!
  Aki szaval,enekel,tancol, nem feltetlenül "müveszek"!!

  Elnezest a nyelvtanert, 26 eve USA-ban elek,ugye meg erteszt?”
 • 15. zsuzsi21 2008. szeptember 01. 00:34
  „Javítom: minőségibb zenét játszanak”
 • 14. zsuzsi21 2008. szeptember 01. 00:31
  „Mnx-nek: annyira nem kedvelem az ilyen külföldről a magyarokat lesajnáló "magyar" hozzászólásokat. Lehet a "mi" sztárjaink minőségibb zenét játszik pl. Barabás Lőrincék, mint az USAban oly közkedvelt zenekarok..”
 • 13. mnx (meg egyszer,utoljara) 2008. szeptember 01. 00:05
  „Ezeke a Ti " SZTARJAI"-tokat senki,sehol,semmikor nem ismeri!!!!”
 • 12. mnx 2008. augusztus 31. 22:07
  „Tisztelt Szegediek! (Szülövarosom).
  (Külföldrö,USA-bol irok röviden,ezert ekezeteim nincsenek).
  Szoval: Ti csinaltok : borfesztivalt,sörfesztivalt, szepsegkiralynö-valasztast, SZIN-t, grill-fesztivalt,es a halaszle-fesztivalt!!!

  Amikor en otthon Szegedet felhivom, mindenki panaszkodik,hogy: "draga a krumpli!"!!!!!

  Nem ertem teljesen!”
 • 11. dova 2008. augusztus 31. 22:06
  „Gratulálok a szervezőknek!

  Biztosan, a jót is lehet még jobban csinálni, de szerintem tökéletes produkciót élvezhettek a résztvevők.

  Köszönjük”
 • 10. queensiee 2008. augusztus 31. 20:01
  „Mil!
  Gondolom te nem sok SZINen voltál életedben...nem hiszem, h bölcs dolog itt olyan embereknek megszólalni, akik soha nem voltak a SZINen. Fogalmatok sincs róla, milyen élmény...de egyet jó lenne megjegyezni. ISMERETLENÜL NE ALKOSSUNK VÉLEMÉNYT!!!”
 • 9. Sheket 2008. augusztus 31. 18:38
  „Szerintem a színvonallal nem volt gond. Kíváncsi vagyok, mi volt a bajod az előadókkal, vagy hogy neked ez miért nem felelt meg.
  Ja, és amit elfelejtettem: a Sheket koncert meg oltáááááááááári volt :D Csak így zárójelben :P”
 • 8. muzsikus 2008. augusztus 31. 15:56
  „Tisztelt Huha! Ha ez a színvonal megfelel...

  Tisztelt Sheket!
  Remélni lehet, de jövőre tuti drágább lesz minden s (sajnos) egyre alacsonyabb színvonalú az egész produkció. Egy pozítívum az egészben : legalább van.”
 • 7. Agika88 2008. augusztus 31. 14:11
  „Igen, a Mattafix szerintem is nagyon jó volt! :)”
 • 6. Sheket 2008. augusztus 31. 13:37
  „Nem fértünk be Belgára, meg szar volt a hangosítás is a Jate-ban, gondoltunk átmegyünk Péterfyre, ott is telt ház, na jó, maradt a Matafix :D
  Szenzációs volt az egész, jó előadók, kevés hely a Jate-ban (dumaszínházat sem hallottuk, pedig próbálkoztunk), és jó hangulat, kicsi hideg, de ennyi kell :D
  Nekem is elment 9000HUF (belépővel együtt), de remélem ez már a felső határ és jövőre nem lesz még több...”
 • 5. TANK CSAP DA 2008. augusztus 31. 13:25
  „én elvesztettem a bérletemet, úgyhogy vettem egy másikat is, és mindennap bejártam 50 km-ről, de ha csak a RUSSKAJA-t meg a KISPÁLT látom (hallom) akkor is megérte!!!”
 • 4. Huha 2008. augusztus 31. 12:06
  „Én meg voltam a Dolomitokban és a SZIN-en is, és a SZIN 4.000 Ft-ba került (belépőjegy) és bőven megérte. Harmadrendű produkció??! Melyikre gondolsz? Zagar? Világszinvonal. Korai Öröm szintén. Within Temptation és főleg a Morcheeba meg pláne.

  Az a baj, hogy depressziós vagy. Tényleg mássz fel a Dolomitokba.”
 • 3. muzsikus 2008. augusztus 31. 10:36
  „SZIN! Újra kéne színezni valóban! Egyre butább lesz az egész! Ennyi harmadrendű produkciót, nahát!?
  Az első volt a legjobb!!!”
 • 2. drbubu 2008. augusztus 31. 09:28
  „Abban meg mi a jó? Én nem mentem sem szin-re sem a Dolomitokba és maradt 50-60 ezer forintom..
  Éééérted.. kinek mi a jó. :)”
 • 1. Mil 2008. augusztus 31. 09:13
  „Mi a jó ebben? Fel nem tudom fogni. Én inkább hozzácsaptam a 30-hoz még ennyit, és bejártam a fél Dolomitokat :) Bár ott is sokan voltak..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZIN Szubjektív: második nap, tömegelés

Szeged, SZIN 2008 - Vastapsos Dumaszínház, történelmi punkok, ál-Jamaika, orosz uralom, magyar ska a… Tovább olvasom