Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

SZIN-útikalauz fesztiválozóknak

Szeged - Néhány nap múlva kezdődik a SZIN, a látogatóknak nem árt felkészülni a fesztiválra. Mindenkinek vannak bevált szokásai, mégsem árt tervezni, hogy semmi ne rontsa el a felhőtlen szórakozást.
Kezdjük az elején. Egy igazi fesztiválozó idejében beszerzi a bérletet a SZIN-re, mert elővételben olcsóbban hozzájut, és természetesen biztosra megy, nehogy elfogyjanak a karszalagok. (Érdemes sietni, elővételben még augusztus 20-áig, péntekig lehet bérletet venni! 20-án a Belvárosi mozi és az IH is nyitva van. Még bérletek és napijegyek is vannak!)

Aztán vár. Figyelemmel követi a SZIN-nel kapcsolatos tudnivalókat, híreket: kik lesznek a fellépők, milyen újdonságok várják, melyik nap lesz telt ház. A Facebookon csatlakozik és lájkol, vásárol néhány új pólót, olvas (például ezt a cikket is), zenét hallgat, tanácsokkal, információkkal látja el az ismerőseit, és egyre izgatottabb.

Russkaja - 0. nap, 22 óra Pepsi Színpad. Forrás: YouTube

(Amennyiben a fesztiválozó nem szegedi – mondani sem kell –, előre lecsekkolja, mivel érdemes Szegedre jönni. Tömegközlekedést választ, vonatot vagy buszt, mert környezettudatos, mint a SZIN; kiszámolja, hogy hány órára érdemes megérkezni. A szegedi városi közlekedést már ismeri, hiszen évek óta az egyes villamosra száll fel a nagyállomáson és a postánál száll le. Ki nem hagyná, hogy hatalmas táskákkal megrakodva átsétáljon a Belvárosi hídon - ez már olyan "fesztiválfílinges".)

Kiscsillag - 1. nap, 21.30 Pepsi Színpad. Forrás: YouTube

És elérkezik a hét, a SZIN hete. Visszaszámol, hétfő neki már a mínusz kettedik, kedd – mínusz egy, és augusztus 25-ére ébred. A nulladik napra, amit annyira várt. Már 9 órától beléphetne az újszegedi partfürdő területére, de mégsem akar első lenni. Reggelire sokat eszik, akkurátusan öltözködik, csak a kényelemre koncentrál. Farmer, póló, tornacipő és hátizsák. (A bakancs is szóba jöhet, bár napközben meglehetősen meleg lehet; a papucsnál pedig csak a magassarkú tűnik rosszabb választásnak.)

Scooter - 2. nap, 21 óra Nagyszínpad. Forrás: YouTube

A táska – mérettől függően – tartalmaz: pénzt, igazolványt, mobiltelefont, lakáskulcsot, papírzsepit és programfüzetet. Ezek az alapdolgok. Ehhez jönnek a személyes szükségletek, mint például rágó, ajakápoló, szemcsepp, esőkabát, óvszer, fogkefe, pulcsi (ha lehűlne a levegő) stb. Esetleg elég egy törülköző, ami – mint tudjuk – a lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos vagy a mindenre felkészült fesztiválozó.

The Rasmus - 3. nap, 23 óra Nagyszínpad. Forrás: YouTube

Szerda délben már a bejáratnál várja, hogy felrakják a csuklójára a karszalagot (ami legalább szeptember végéig ott is marad!). Nyújtja a táskáját a biztonsági őr felé. Amíg a fiatalember belenéz, hősünknek eszébe jut, amit olvasott, hogy a látogatók biztonságára naponta 300 biztonsági őr ügyel. A légtérben egy helikopter, a vízen pedig két motorcsónak és rendőrségi hajó teljesít szolgálatot. Visszakapja a táskát, mehet. Tudja a szabályokat, nincs nála sem kés, sem esernyő, sem üveg, nem hozott gázspray-t, alkoholt, vízipipát, semmit, ami tilos. Eszébe sem jutott!

Sugarbabes - 1. nap, 23 óra Nagyszínpad. Forrás: YouTube

Végre bent, szétnéz. A legtöbben még építik a sátrukat a kijelölt helyen (lehetőleg úgy, hogy délelőtt még árnyékban legyen). A sátorban hagyott értékekért a szervezők nem vállalnak felelősséget, de vannak ingyenes csomagmegőrzők (ezek helyéről a rendezvényen felállított információs térképeken lehet tájékozódni). Ha mégis elveszne valami, azt az Info Pontoknál érdemes keresni, a talált tárgyakat oda viszi mindenki.

Irie Maffia - 1. nap, 23.30 Pepsi Színpad. Forrás: YouTube

140 darab mobil és további 50 állandó vécé, valamint még 5 darab, a kerekesszékes látogatók számára felállított, speciális vécé szolgálja a kényelmet. 100 tusoló áll a látogatók rendelkezésére. A sátorozó fesztiválozók sosem hoznak elegendő élelmiszert magukkal, még ha azt is hiszik, hogy igen. Az egy kiló kenyér, tíz májkrém, öt tálca szalámi, paradicsom és erős paprika normális esetben elég lehet 4-5 napra, de ez a SZIN. Itt mindenki kér egy szeletet, vagy csak egy felet, egy falat kolbászt, egy kicsi májkrémet – tehát tényleg nem elég!

N.O.H.A. - 3. nap, 22.30 Party Aréna. Forrás: YouTube

Két órakor kezdődik az első koncert, addig még van idő egy sörre (370 forint). Belekortyol, nagyot sóhajt. Igen, ez az, amiért megvette a bérletet. Elégedetten indul a Pepsi színpad felé. 150 ember építette fel a színpadokat, sátrakat; a fesztivál négy napja alatt pedig közel 1500 ember dolgozik azon, hogy minden jól működjön. A biztonsági őrök mellett a rendezvény terültén egy műszakban délelőttönként két orvos és négy ápoló, esténként hat orvos és nyolc szakápoló vigyáz a fesztiválozók egészségére. Mellettük a rendezvény nyitásától egészen a zárásig egy rohamkocsi és egy esetterepjáró autó ad ügyeletet, továbbá délelőttönként egy orvosból és két ápolóból álló mozgó ügyelet, este pedig három ilyen mozgó ügyelet teljesít szolgálatot.

Honeybeast - 1. nap, 17.30 Party Aréna. Forrás: YouTube

Emberünk megérkezik a színpadhoz, leírhatatlan boldogságot érez. Nem érdekli már, hogy mit hagyott otthon, vagy hogy lesz-e elég pénze sörre – csak az a fontos, hogy végre megkezdődött a SZIN. Csupa nagy betűvel.

Olvasóink írták

 • 8. Alsóváros 2010. augusztus 19. 12:19
  „Valahogy így kell(ett volna) SZIN beharangozót írni:

  http://index.hu/kultur/zene/fesztival/2010/08/19/egy_het_mulva_szin/”
 • 7. Stn 2010. augusztus 19. 10:07
  „4: Nem... igazából irigylem, mert nekem már elmúlt :)”
 • 6. pt 2010. augusztus 19. 10:00
  „Nekem úgy rémlik, hogy a csapolt sör 300 Ft (+ rePohár 200 Ft).

  Rosszul emlékszem?”
 • 5. 1131 2010. augusztus 19. 09:54
  „Nincs itt olyan valaki, aki sajnálatos módon teszem azt eltörte a lábát és nem tud menni a SZIN-re, ezért szívesen eladná a bérletét ???”
 • 4. Dodo 2010. augusztus 19. 09:21
  „2. hozzászólás Stn 2010.08.19. 08:23

  Az legyen az Ő baja! Téged ez mit zavar? Vagy te is az a "Szegedre tanyasi csöndet" vagy "utáljunk minden fiatalt aki jól érzi magát" típusú ember vagy? Ne legyél! :)
  Szép napot!”
 • 3. valoperes_zugugyved 2010. augusztus 19. 08:39
  „ejtöernyös :)”
 • 2. Stn 2010. augusztus 19. 08:23
  „...aztán a 4. nap végén kijózanodik. Nem tudja hol volt az elmúlt 4 napban... és hogy van -e barátnője. De hiányzik a tárcájából 40 ezer forint... akkor biztos jó buli volt :)”
 • 1. mufurcka 2010. augusztus 19. 07:29
  „...ottlevés!!!....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bringaszínpad és klímakapszula a SZIN-en

A nyár utolsó nagy bulija, a Szegedi Ifjúsági Napok, ahol a fenntarthatóság jegyében, a fesztivál ideje alatt kerékpárral hajtott öko-színpad is üzemel. A legnagyobb hazai ökorandin lesz klímakapszula is. Tovább olvasom