Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

SZIN 2009: Woodstockra emlékeznek

Szeged - Jimi Hendrix, Janis Joplin és a The Doors dallamai is felcsendülnek egy-egy koncert erejéig az idei – immár ötnaposra bővült - Szegedi Ifjúsági Napokon.
Hazánk legnagyobb hagyományokkal rendelkező fesztiválja a most 40 éves Woodstockra emlékezik.

Bizonyára 10-ből nyolcan egyből rávágnák, hogy a Woodstock hamarabb volt, mint a SZIN, pedig az igazság az, hogy kicsiny hazánk ifjúsága már jól ismerte a Szegedi Ifinapokat, amikor is jött a hír, hogy 1969. augusztus 15-én Bethelben megrendezésre került egy háromnapos woodstocki zenei és művészeti fesztivál. A fellépők közt pedig Janis Joplin, a The Who, Joe Cocker, a Blood, Sweat & Tears, Jimi Hendrix és sokan mások, akiket a honi zenerajongók csak az Ifjúsági Magazinból ismertek.

Woodstock, 1969
Woodstock, 1969

Azóta eltelt negyven év és most a SZIN, a „nagy testvér" emlékezik amerikai öccsére augusztus 25-én, a fesztivál mínusz egydik napján, a Woodstock Remember Stage-en. A koncertsorozaton fellép majd Jimy Hendrix és Janis Joplin korhű másolata valamint a Bluestock best of Woodstock formáció, mely a woodstocki fesztivál fellépőinek dalaiból válogat. Bár az eredeti fesztiválra nem ment el, a szegedi megemlékezésre már odaért a The Doors is, természetesen az emlékzenekar formációban. Zárásként az 1968-as musical 1979-es film változata, a Miloš Forman nevével fémjelzett Hair film kerül vászonra. A SZIN további napjain is a hippi-feeling lengi át ezt a helyszínt: kora este eredeti jelmezes (Wood)házasságok köttetnek majd szabadság és szerelem jegyében, minden nap lesz hippi divatbemutató. Késő esténként tribute zenekarok idézik meg a Woodstock nemzedék örököseit és minden nap hajnal 2-től az eredeti Woodstock film vágatlan verzióját vetítik le 4 részes folytatásban.

Még többet a SZIN-ről a delmagyar.hu-n: itt! 

Olvasóink írták

 • 10. peterslounge 2009. augusztus 24. 14:39
  „Én nagyon boldog vagyok hogy Szegednek van egy olyan fesztiválja amiről a Balatonra tartó gyorsvonaton a fősulis golyatáborba igyekvő fiatalok úgy beszélnek mint a nyár lezáró oriási happeningje!”
 • 9. EricCartmen 2009. augusztus 08. 19:53
  „Én a legtöbbet próbálom kihozni ebből a szaros nyárból, nekem nem ugathattok, ti zsíroshajú szakadt narkomán hippik! Kapjátok be gyíkok! Én leléptem!”
 • 8. dosytres 2009. július 23. 22:25
  „A Woodstock hagyományápolásának tiszteletére legalább kisorsolhatnának pár SZIN jegyet a 4o-esek között!”
 • 7. Commander-V2 2009. július 22. 20:22
  „Már nem vagyok egészen mai "gyerek", és a régi Ifjúsági Napokon mindig ott voltam, de a mostanira is lejárok. Jó ott lenni. A zene persze már nem a régi, de a hangulat klassz, és vannak olyan koncertek amit szívesen állok végig. A lányok meg... :)”
 • 6. PSissy 2009. július 22. 19:26
  „´99 Woodstock No. 2 YEAH!”
 • 5. N.P. 2009. július 22. 17:23
  „Logaritmus 2009.07.22. 16:23
  Az utolsó amin részt vettem:
  Ingyenes volt. Az utcabál a városháza előtt ( nem kellettek rendőrök), a városháza portáján unatkozott egy db.(persze tudom: ami látható volt...) A Vörös Csillag moziban Pasolini Máté evangélumát vetítették, a Múzeum nagytermében pedig az akkor fénykorát élő magyar rajzfilmek színe-javát. Itt volt Bujtor, Bessenyei, .....stb
  Ja és pár száz forintból megvolt minden.... és persze sokkal, de sokkal fiatalabb voltam......!”
 • 4. Logaritmus 2009. július 22. 16:23
  „N.P. , gondolom nálam kicsit idősebb korosztályhoz tartozol. Nekem a "régi korok" SZIN-jéből az maradt meg egyedül, hogy a Belváros tele volt punkokkal. :) Gondolod, hogy a régi típusú fesztiválra ma is volna igény, megmozgatna annyi ezer embert mint a mostani? Milyen volt amúgy a régi SZIN?”
 • 3. N.P. 2009. július 22. 15:46
  „Sajnos ahhoz a korosztályhoz tartozom aki ezt a korszakot tizenévesként élte át. Szerintem a mai SZIN-nek a régihez köze sincs. Filozófiájában, lebonyolítási rendszerében a városra gyakorolt hatásában ez már teljesen más ... a nevet átvették, mást semmit...
  Woodstock visszaidézése pedig (kiragadva az akkori társadalmi környezetéből) olyan, mintha Győzike énekelné a Hairt....”
 • 2. Logaritmus 2009. július 22. 15:41
  „Jó ötlet! Az országban járva sok korombeli (30 körüliek) emlegetik a SZIN fesztivált Szeged kapcsán, magam sem gondoltam, hogy 6-7 év alatt egy régen elfelejtett zenei fesztivál ilyen ismertséget tud hozni a városnak. Amire idén figyelni kellene: kellő számú WC, sportpályákból legyen elég.”
 • 1. Strat-n 2009. július 22. 15:27
  „Hendrix zseniális volt. Minden tisztelet neki... Kíváncsi lennék mit szólna mondjuk a Metallicahoz vagy Joe Satrianihoz. A zene is rengeteget fejlődött, mindkét irányba...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

54 forint egy koncert az ötnapos SZIN-en

A Szegedi Ifjúsági Napok még július 19-ig átvállalja az Áfa-növekedés különbségét. A fesztivál egy… Tovább olvasom