Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

SZIN Szubjektív: első nap, a Morcsíbás

Szeged, SZIN 2008 - Anglomán fiatalok, megújuló veteránok, nagyszínpados lazulás a SZIN első napján. "Mindenki" a Morcheebát várta, kaptunk is valamit, ami hasonlított rá.
Megkésve bár, de a tegnaptól megtörten érkeztem a SZIN hivatalosan első napjára. A szegedi (most már félig pécsi) Jeffo's Dream nagyszínpados fellépésére igyekeztem, amit már elinduláskor lekéstem. Úgy tűnt, szerencsére nemcsak az én napom indult nehezen, de a nagyszínpadé is, ugyanis a Morcheeba beállása elhúzódott, újabb esély a Jeffóra, aztán mégsem, mert elkezdődött közben a Hangmás. Szinte sejtettem, ha ismerőseimet megkérem utólag, számoljanak be, be kell érnem azzal a válasszal, hogy jó volt. Maradjunk ennyiben. 20 perc jutott nekik.


A Red Lounge-ban fellépő budapesti Hangmás egyike a - nem túl szerencsés kifejezéssel élve - feltörekvő, fiatal gitárzenekaroknak. Nagy adag new wave a jelenre szabva, sok-sok jól eltalált szintimozzanattal. Tavalyi, Funeral Party Budapest című albumuk szinte összes számát eljátszották, és mivel késett a következő fellépő, még Nancy Sinatrától a These boots are made for walkin' is belefért. Egészen esti hangulatot rittyentettek a délutánból, az énekes meg is jegyezte: "Na, ilyenkor feledkezem meg arról, hogy hat óra van." Végigtáncolható, a lendületből egyszer sem kieső koncert egyre több, de még így is kevés nézővel. Kár. Megérdemelnék a tömeget.

A Hangmás a Red Loung-ban. Profi fotók képgalériáink között.
A Hangmás a Red Loung-ban. Profi fotók képgalériáink között.

Mivel a Red Lounge-ban elmaradt az olasznak meghirdetett The Room koncertje, a nagyszínpadnál sikerült belecsúszni a Kiss Erzsivel megerősített ColorStarba. Még soha nem láttam őket nappal fellépni, de örömmel tapasztaltam, hogy működik a dolog így is. Relaxáló, - még egy szerencsétlen kifejezés: - elszállás a délutáni békességben. Jól szól, közönség is van, kár, hogy annyiszor hallottuk már.

Ha valaki nem nem ismerné Barabás Lőrincet, ő az az egyik karjára sérült, meglehetősen tehetséges trombitás, aki valami egészen különös módon lenyomja a mai fiatalok torkán a jazzt. Erik Truffaz kijelölte az irányt már jó rég, a lényeg a drum&bassből, reggae-ből, egyéb popzenéből átvett ritmus, szkreccselés, így lesz mai a történet. Az énekesnők (egyikük a döbbentes hangú, sok produkcióban helytálló Sena) elviszik az előadást, szerencse, mert amúgy az energia ma nem jött át. Bólogatós, jólnevelt jazz tehát, ez egy ilyen lazulós nap a nagyszínpadon.

Ostoba kis fényképezőgépem művészi fotója a Barabás Lőrinc Eklectricen
Ostoba kis fényképezőgépem művészi fotója a Barabás Lőrinc Eklectricen

Vissza a Red Lounge-ba. A szegedi származású basszusgitárossal rendelkező Amber Smith végre igazán lelkes közönségre talált városunkban, és ez jótékonyan hatott a néha a középtempóba fulladó zenekarnak. Egészen élvezték is, talán kicsit néha el is bízva magukat, ami nem baj, csak hát, hiba keletkezik belőle. Az anglomán gitártépés folytatódott, a kiemelkedő pontok mindig a számok mélyébe vezető instrumentális részek, ezeknél érhető tetten legjobban a tudás, és a közönség is kajolja. Csöppet sok a manír, de biztos így látták a TV-ben. Magyar britek, előre!

A REd Lounge tényleg red. Amber Smith
A Red Lounge tényleg red. Amber Smith

A Kiscsillag, mint az közismert, Lovasi András és Pál Utcai Lecsó hobbizenekarának indult. A hobbiból a jókedv, a felszabadultág megmaradt, közben meg teltházasak lettek a koncertek, most is. Nekem pedig az első alkalmam élőben. Igazi veteránok örömzenéje ez, nem csak maguknak. Még a leghátsó sorokban is fújják a szöveget. Először gyanús, hogy csak a nagy nevek miatt, de aztán a játékuk meggyőz. Persze PUF-os is, Kispálos is, mégis összetéveszthetetlenül Kiscsillag frissessége, lendülete okán. Ma úgy mondanák, indie rock, ők valószínűleg röhögnének ezen. Sok mindenkire ráférne a magyar zenei életben az ilyesfajta önmegújítás.

Ennyien voltak Kiscsillagon, és még többen. Háttérben Lovasi.
Ennyien voltak Kiscsillagon, és még többen. Háttérben Lovasi.

Mindenki szereti néha a szórakoztató nyugalmat, és a Morcheeba igazán nem sok vizet zavar, elvileg ki kellene elégítenie zeneileg ezt az igényt. Voltak idők, amikor ez hiba nélkül megtörtént, csakhogy akkor rendelkeztek egy Skye nevű énekesnővel, aki egész lényével sugározta az üzenetet. Nem szeretem a zsigerből a múltra irányuló bezzegelést, de mint kiderült, a profi előadás nem egyenlő a dalok lényegének átadásával. Az énekesnő egyetlen előnye, hogy messziről dekoratív, amúgy teljesen súlytalan a produkciója, és sajnos a zenekar is az ő minőségéhez igazodik. Érdemeik elismerése mellett azt kell, hogy mondjam, rájuk férne egy baráti felrázás, hogy a fejükhöz kapjanak. A tömeg kitartó volt azért, elől biztos nem volt ez az egész ennyire feltűnő. Downtempo, rutinérzelmek, úgy, hogy a nagyit sem zavarná. Ez van, nem kell azt a főfellépőt annyira várni.

Az estének itt be kellett volna fejeződnie, de azért juttott még erő a Red Lounge house-os, electrós bulijára, ami bár nem az én műfajom, még lehetett volna szórakoztató. Ám csak a szigorú monotonitás híveinek jutott ezúttal a szórakozásból, a többiek végre beszélgethettek a barátaikkal valahol máshol.

Olvasóink írták

 • 17. Csokigyár 2008. szeptember 02. 14:43
  „Használjatok füldugót, 60 Ft. Ennyi!”
 • 16. queensiee 2008. szeptember 01. 08:37
  „azt nem értem, h akinek fogalma sincs a dolgokról, az hogy mer bármiféle kommentet hozzáfűzni a cikkekhez???? Jó lenne, ha észrevenné már a sok "idős " ember, hogy ebben a városban FIATALOK IS ÉLNEK!!! El kell költözni egy lakatlan szigetre, ha valami nem tetszik! Ezt nem hiszem el, hogy ezt a 4 napot se lehet kibírni! Ja....és jelentkezzen már az a magánember, nyugdíjas, aki bizonyítani tudja, hogy ő hozzájárult anyagilag a SZIN rendezéséhez! Ekkora f*szságot hogy lehet kitalálni????”
 • 15. Manna 2008. augusztus 31. 16:46
  „A SZIN egyikőtök pénzét se viszi. idén egy fillér támogatást nem kapott az önkormányzattól.”
 • 14. salalala 2008. augusztus 31. 13:58
  „Nem tartom valószínűnek, hogy a SZIN csak vinné a pénzt, különben nem rendeznék meg. Mellesleg megfiszettük annak az árát, hogy szórakozzunk... Nem szokásom részegeskedni, és az igazság az, hogy kint sem láttam sok részeg embert, a belvárosban is kb. 4-5 hányástócsát láttam, és azért ennél jóval többen voltunk lent a Partfürdőn, ammiatt a pár ember miatt pedig nem kellene elítélni az összes többi fiatalt.
  Arról nem is beszélve, hogy például a Szabadtéri is iszonyatosan hangos volt, meg az összes többi május elsejei, valamint aug. 20-diki rendezvények is hangosak.
  Persze megértem a betegeket, a kisgyerekeket, és az összes többi embert is, akit zavar a hangerő, de négy napot nem igaz, hogy nem lehet kibírni.

  Egyébként tudja valaki, hogy hol lehet megtalálni SZIN-en készült fotókat?”
 • 13. SZINpátia 2008. augusztus 30. 16:16
  „Mi az hogy a SZIN viszi a pénzt? Kinek a pénzét? Tán a tiédet, nyugalom???
  A 0. és az 1. napon nem voltam kint, mert dolgoznom kellett napközben....és képzeljétek el...tudtunk aludni a feleségemmel.....egész éjszaka....semmit nem hallottunk a SZINből. A sörfesztivált az hallottuk, meg a grillfesztivált is, de képzeljétek el....akkor sem panaszkodtunk...fáradtak voltunk ÍGY aludtunk...”
 • 12. Ennyi. 2008. augusztus 30. 14:26
  „Már megint csak a szokásos....!
  A mérsékelten antiszociálisak minden évben kieresztik hangjukat, úgy mint: kedves kisnyugdíjasok, kismamák, kis tűrőképességűek!
  4 nap a 356-ból....kéretik elgondolkozni, nem csak vén toprongyok és fáradt dokkmunkások élnek ebben a városban, még akkor sem ha az év nagy részében úgy néz ki. Thank you....”
 • 11. hol a folytatás? 2008. augusztus 30. 11:14
  „Hahó, várjuk a következő szin szubjektívat, a russkajást!”
 • 10. nyugalom 2008. augusztus 29. 22:04
  „Csendrendelet! teljesen egyetértek vele sokad magammal.
  Botka teljesen lezüllesztette a Belvárost,
  Aki ma megint ki szeretett vlolna ülni a Széchenyi térre , az kénytelen volt elviselni a cirkuszos kocsikat, tanácsadókkal, meg valami bődületes zajjal.A kismamák menekültek a szőkőkuttól, az idősek felálltak a padokról.Megszámoltam, 1 órán kresztül összesen 52 ember volt ott. Az elmult hetekben a HIt Gyülekezet orditozott napokon keresztül szintén a Széchenyi téren, kb. 2o-3o ember hallgattta az imát.
  Rettenetes, hogy a csodaszép burkolatra , a Klauzál t érre behozzák a hatalmas vas szinpadot. Persze nem Botka csináltatta a sétányt.A teraszokaat kellene csak megengedni, a programokat le a Tisza partra. A SZIN meg csak viszi a pénzt, meg a hirünket, ennyi részeg gyereket , fiatalt, itt az adófizetők meg türjék, hogy nem tudnak tőlük pihenni. Vigyük ki Baktóban, hátha elszégyelli magát Botka, vagy rájön ,hogy a gyerekei felriadnak, a betegekről már nem is beszélek. Ez a város kulturváros volt, sikerült lezülleszteni., Jogos a hozzászólás.”
 • 9. szegedifiú 2008. augusztus 29. 21:57
  „S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y
  10 fiatal ellen indult büntetőeljárás a SZIN első napján visszaélés kábítószerrel vétség gyanúja miatt. A rendőrök a beléptetés során valamint a rendezvény területén kívül 10 igazoltatás alá vont személynél találtak kábítószer gyanús növényi törmeléket. Az elvégzett immunkémiai gyorstesztek igazolták a bódító szerek használatát.
  12 esetben érkezett bejelentés a Szegedi Rendőrkapitányság ügyeletére csendháborítás miatt. A rendőrség a jelzésekről azonnal értesítette a szervezőket, és mérőkocsikat küldtek a megjelölt helyszínre. Néhány mérés valóban a határérték feletti zajterhelést jelzett, ott a szervezők azonnal intézkedtek a hangerő csökkentésére.
  Egy feljelentés érkezett lopás miatt. Egy sátorból vitt el ismeretlen elkövető használati cikkeket és személyes okmányokat. A rendőrség nyomoz az ügyben.

  Szeged, 2008. augusztus 29.

  Dr. Szenti Szabolcs
  sajtószóvivő”
 • 8. XYZ 2008. augusztus 29. 21:53
  „Úgy látom nem csak nekem van problémám a zajszinttel. Aki nem a SZIN-en volt és reggel korán kel és megy melózni annak kurva jó h éjszaka semmit sem alszik akkora zaj van mind a körtöltés túl oldalán mind közvetlen előtte. tegyenek már hangfogót vagy valamit a hangerőre könyörgöm!!!! Felháborító!”
 • 7. csendrendelet2008 2008. augusztus 29. 21:52
  „Csendrendelet! Röhej, Baktóban van , ahol BoTicsek lakik
  Amióta Botka i rányit, szarik a csendrendeletre mindenki. Még a SZIN 4 napja elmegy, de hogy nincs olyan hét, hogy a belváros legszebb terein ne csináljon valami gatyi, néhány száz embernek szóló cirkuszt,az felháboritó.Nincs nyugalma a nyugdijasoknak, nem tudnak a kisbabák aludni a babakocsikba, nem lehet kiülni a Széchenyi térrre.a Kaluzál tér lakói, meg az egész Kárász utca büzlik a mocsoktól, a zajtól, az állandó csindarattától.Az IKV.meg beszedi a nagy bérleti dijakat.Itt nem lehet élvezni a züldet , a padokat, Miért nem a Tisza parton csináltatja,Szarik rá.De megkapja a választáson , mert a belvárosiak ugy összefognak ellene, hogy ihaj.Botkának fogalma sincs mit jelent a szépség, a nyugalom, a zöld az itt élőknek.A belvárosi burkolat már hányás, mert a nagy szinpadok, meg a sok teherjármú szállitó már tönkre tette, a Kölcsey utca balkáni állapotokat tükröz, nem beszélve a Tisza Lajos körúti burkolatról, büzlik a galambszartól, Botkát nem érdekli, Legalább elmenne néhnyszor Prágában, hogy lássa, hogy a Puskás féle sütés főzéshez hasonlót be nem engednek a terek közelében sem. Undorító.A pihenésről meg szokjon le , akik itt lakik, vagy menjen Baktóba.”
 • 6. ANTI SZINES 2008. augusztus 29. 21:44
  „"csak 4 nap..." hát ez is sok!Nem tud senki sem aludni!”
 • 5. polgár 2008. augusztus 29. 17:56
  „A SZIN csak kemény 4 napig tart, ellenben az ablakom alatt elhúzó kamionokkal, amiktől alapból nem lehet aludni.
  Hagy bulizzanak, megérdemelnek egy kis kikapcsolódást (az már más kérdés, hogy páran "túlzásba" esnek, de még mindig nem annyian, mint pl. sörfeszt után).”
 • 4. Ukuku 2008. augusztus 29. 16:50
  „Szerintem ezt a pár napot igazán ki lehet bírni. Mellesleg az aug.20 és az összes többi rendezvény is hangos. A borfesztiválon, a sörfesztiválon még züllöttebb egyének randalíroztak esténként a BELVÁROSBAN. A hallé főző is hangos lesz; és a diszkós napokon is sok a züllött egyén; és a kocsmák környéke sem egy gyönyörű látvány nap, mint nap. Egy lakatlan szigeten talán csend van, bár manapság már ez sem olyan biztos.”
 • 3. nemmaicsirke 2008. augusztus 29. 15:58
  „Szerintem a SZIN nemcsak részeg-züllött fiatalokról szól. Általában azok mondják ezt, akik ott se voltak. Ezzel az erővel akkor ne legyen semmilyen rendezvény, ami a zenéről szól. Az igaz, hogy hangos, de csak pár nap az egész..”
 • 2. zsaki 2008. augusztus 29. 15:48
  „Azért van egy pozitívum is ! Nem kellett kiadnod tízezreket hogy hallgasd a zenét. :)
  Bár ez a program lehet hogy nem is ér annyit!
  Szerintem jövőre tervezz kirándulást a SZIN idejére.”
 • 1. szinellenes 2008. augusztus 29. 15:35
  „És a csendháborítással mi a helyzet? Ma éjszaka nem sokat aludtam sokad magammal a SZIN miatt! Mintha a tarjáni lakásomba húzták volna a nótát!?? Egy kissé durva volt a hangerő, ha én hallottam nem is beszélve azokról, akik még Északi és Makkosháza környékén laktak! De mit tudunk csinálni? Nem alszunk napokig! Valószínűleg! Röhej! Szükségünk van egyáltalán a SZIN-re? Hisz nem is hozz sok nyereséget senkinek sem! A részeg-züllött fiatalokat?? Nem gondolnám h. erre szüksége van Szegednek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZIN Szubjektív: nulladik, a nem nulladik - bemelegítés

Szeged, SZIN 2008 - A rafkósan nulladiknak nevezett első napon kiderült, az előző évek "barátságos"… Tovább olvasom