Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

SZIN szubjektív: lassan csak beindul...

Szeged - Lassan ocsúdó közönség, a pikula Jimi Hendrixe, befutott Vad Fruttik, lángnyelves Tankcsapda a SZIN 0. napján.
A hídon mászkáló hátizsákosokból sejteni lehetett, hogy a délutáni koncertekről elég sok mindenki lemarad, és valóban kicsit lassan indult nap. A szegedi Nyuszi! áldozatul is esett ennek, bár tudták ők ezt előre. Felsőoktatási rockzenéjükre azért összegyűlt kb. 30 érdeklődő, ők pedig nem érzékeltették esetleges csalódottságukat a kevés ember miatt, ez feltétlenül szimpatikus.

A Kerekes Band volt az első igazi koncertélmény féle nem túl nagy számú, de nagyon lelkes közönséggel. Felturbózott folkzenéjük a korai időpont (este 6 körül) ellenére ellenállhatatlanul megmozgatta a hallgatókat. Bár a főleg instrumentális számok sora egy idő után kicsit monotonná tette a produkciót, egyesek odáig ragadtatták magukat, hogy a karizmatikus frontembert a pikula Jimi Hendrixének titulálják.

Keress barátokat a SZIN-en!
Keress barátokat a SZIN-en!

A magyar könnyűzenei kultúra feletti spontánul kitörő kesergés után a Jazzekiel felé vettük az irányt. Csak egy slágerüket ismertük, az alapján valami jazzes-rapes lazulásra számítottunk, ehelyett ránézésre, de hozzáállásban és megszólalásban is egy rockbandát kaptunk. Kellemesen csalódtunk, főleg a változatosság, a zenei humor miatt, de valahogy nem szólt elég jól, és a sok tökölés is továbbhajtott minket. Legközelebb is megérnek egy próbát, az biztos.

A nulladik napon lassan ocsúdótt a közönség... Fotó: Németh Norbert (galéria)

A Belmondo felé vettük az irányt, de olyan nehezen kezdtek neki, és annyira hangulattalanul kevés ember gyűlt össze (bár állítólag később valamivel több), hogy visszafordultunk a többi helyszín felé. A Korai Örömöt ilyen korán (este nyolc körül) még nem láttam, de a kinti világos láthatóan nem zavarta az A38 sátort félig megtöltő tömeget. Itt kezdett pislákolni a remény, hogy azért csak lesz itt ma rendes koncerthangulat. A Korai ezen a napon határozottan át tudta adni a lüktetést, de mégis, akik hozzám hasonlóan már tizenpár éve figyelemmel kísérik munkásságukat, érezték, hogy ez kevés 2009-ben. Számomra bosszantó, hogy a rengeteg megújulási lehetőség helyett elavult szinti- és gitárhangzást használnak. A nosztalgia és a respekt néhány számig marasztalt, az eddig mindig valamiért elszalasztott Vad Fruttik következett.

Keress barátokat a SZIN-en!
Keress barátokat a SZIN-en!

A slágerek, a folyamatos rádióbeli és egyéb médiamegjelenés megtette hatását, egészen szép számú rajongótáborral találkozhatott a már harmadik egymás utáni nap koncertező, és ezért kicsit kimerült zenekar. A fáradtság nem látszódott: a Sárga zsiguli, az Egy kicsit minden lassabb, utolsó számként pedig a Nekem senkim sincsen ütött: vastaps a kisebb nagyszínpadnál. Azért csöppet sok a hasonló, lötyögős szám, mint a zenekarral folytatott rövid kocsmázásból kiderült: nem nagyon válogathatnak, hiszen még csak 2 albumuk jelent meg, ezért is várják annyira, hogy valami újba fogjanak. Akárhogy is, nézőként jól esett látványos sikerük. Újabb kesergés, most velük és most a szerzői jogok ilyen-olyan védelméről.

Színpadon a Tankcsapda. Fotó: Németh Norbert (galéria)

Az Amber Smith-t és a Magashegyi Undergroundot sajnos kihagyva belekukkantottunk a fiatal szegedi klezmerbanda, a Sheket koncertjébe, ahol örömmel konstatáltuk, hogy sokan táncolnak, nehéz is kibírni bármilyen testi reakció nélkül ezt a bulizenét.

Keress barátokat a SZIN-en!
Keress barátokat a SZIN-en!

Még sikerült elkapnunk a Tankcsapdát, inkább kötelességből. Annyiszor láttuk, hallottuk már, hogy inkább csak messziről figyeltünk, ahol viszont iszonyú tompán és erőtlenül szólt az egész. A látványt ismét Lukács heroikusan lobogó haja és a fel-feltörő lángnyelvek, egyéb pirotechnikai eszközök vitték el, a számokat pedig egytől egyig mindenki fújta. Nagy tömeg, a 20 éves kitartás és a megjegyezhető rockslágerek okán nem érdemtelenül. Lukács közvetlen volt, és nem bírta megállni, hogy ne tapsoltassa meg a Loki BL-sikerét. Még azt is elmesélte, hogy megkönnyezte a keddi meccset.

0. nap a SZIN-en

A nagyszínpad elcsendesedésével (éjfél) eljött a bulik ideje. Az A38-on meglepően sokan szórakoztak a kiszámíthatóan brutális zúzós dárenbézre, az Unicum Next Bootleg Bárban valóban mókás bootlegek szóltak, a Borsodi Malátabárban a Goulash dj-k balkán Intergalactic-kal és egyéb rezes muzsikákkal mókáztak – néha rázenélve a feltett számra, a Fészek medencéjében méltatlanul kevesen mozogtak a Prog Is Alive bulira, Patkós doktor pedig kedvenc atombiztos örökzöldjeiből válogatott a SZOTE sátorban.

A rengeteg fellépő ellenére azért igencsak érződött, hogy ez még csak a 0. nap, ráadásul szerda. Sokan azért szeretik ezt a fesztivált, mert kicsi, emberközeli. Mindenestre remélem, az elkövetkező napokban több fellépésre, bulira jut elég néző, táncoló, mert az a hangulatot is megdobja.

Korábban:

A -1. nap krónikája

Olvasóink írták

125 hozzászólás
 • 125. ráérő 2009. augusztus 29. 17:07
  „Amikor a Szigeten lépett föl a KORAI ÖRÖM AKKOR A Wikipédián nézett utánna a DM hogy milyen zenét is .játszanak.(Pest után Szegeden lépnek föl legtöbbször).Nem tudtam most ott lenni a koncertjükön . Nagy ur nem hiszek Önnek.Nem hagynám ott a koncertjüket egy Vad fruttiért sem.”
 • 124. szőlőfürtöcske 2009. augusztus 29. 12:36
  „123. Hú most nagyot röhögtem rajtad... ja vagy ez nem vicc volt? :D”
 • 123. Állampolgár 2009. augusztus 29. 12:01
  „Szerencsére a "szőlöfürtöcske"-félék vannak kisebbségben. Tudok egy fullos tanyát a városi lakásodért cserébe... ;)”
 • 122. szőlőfürtöcske 2009. augusztus 29. 09:43
  „Soha nem fogok oda kimenni. Tudod ki az irigy. Inkább szánalmat érzek, hogy nem lehet úgy bulizni, hogy a város ne azt hallja hajnal 4-ig. Bezzeg csütörtök este valahogy mégis sikerült...”
 • 121. nóri2008 2009. augusztus 29. 09:20
  „120-as!
  Menj ki és bulizz te is!!!-csak az irigység beszél belőled!!!!
  Hajráá SZIN!!!!”
 • 120. szőlőfürtöcske 2009. augusztus 29. 07:39
  „Na mi van csak 1 napig voltak hajlandók a köcs*g SZINesek qssba bulizni? Azért mert péntek van legyen megint hangos ez a f*s zene???? Elhányom magam!!! Be kell szüntetni az egészet! Egy nagy rakás sz*r!!!!!!!!!!!!!”
 • 119. -SZIKRA- 2009. augusztus 28. 17:47
  „A szenzáció tenyleg túlzás, de a 3D sokak számára érthetőbb, mint a vr (virtual reality) panorámaképek. :)

  Egyébként, ha jobban belegondolsz, akkor Te hány dimenziósnak neveznél, egy gömb héjat, amire képeket feszítenek? :)

  Bár a konvenció erős , A DM-esek közel sem tévedtek.

  (A GYÁRTÓK :) WWW.JOSZEGEDEN.EU”
 • 118. Celtis 2009. augusztus 28. 16:43
  „Abban mi a szenzáció, hogy a DM munkatársának láthatóan fogalma sincs, mi a különbség egy 3D és egy panorámakép között? Vagy csak elfelejtettem felvenni a piros-kék szemüveget?”
 • 117. m.á. 2009. augusztus 28. 12:12
  „54: igen flex a tankcsapda szjbkrt menő, hiába teteted itt a nagyvárosi értelmiségit, neked is bejön mikor egyedül vagy nem látják a bibsi jupi haverjaid”
 • 116. Lakos 2009. augusztus 28. 08:40
  „27-én este 9-ig szinte semmi nem hallatszott, és utána is tök normális hangerővel ment a buli. Lehet ezt így is csinálni. Kíváncsi lennék mi történt, mert az önmérséklet, és a tolerancia eddig nem működött ilyen helyen ahol ennyi bevétel van. Ha csoda történt, és belátták, akkor köszönet érte a pihenni akarók nevében. Lehet, hogy este én is kimegyek bulizni?? Most már nem hallottam otthonról mi szól :) :) ...maradjon is így. Jó bulizást mindenkinek, hajrá SZIN!!”
 • 115. cselac 2009. augusztus 28. 07:23
  „Ej, elnököm, ennek valami nagyon szúrja a szemét :)”
 • 114. Mirr-Murr 2009. augusztus 28. 07:03
  „Még egy cikk, ami az igényesség teljes hiánya nélkül van megírva! Pl.: "A hídon mászkáló hátizsákosokból... " Mi az, hogy "mászkáló"? Talán: sétáló! Azért ennyire ne nézzük le azokat a hátizsákosokat!”
 • 113. flexsnake 2009. augusztus 27. 22:30
  „57. a MONS? :D Azt lenyultad tőlem :p”
 • 112. cselac 2009. augusztus 27. 22:19
  „valóban magamra vettem, mert én beszéltem nevelésemről.

  Csókollak”
 • 111. miniszterelnok 2009. augusztus 27. 22:18
  „moderálva off”
 • 110. vmagdi 2009. augusztus 27. 22:16
  „nem neked szantam a beirast.. de hat ugy latszik azt hitted ,hogy a te inged, ez pedig nem az en hibam :))))))))”
 • 109. cselac 2009. augusztus 27. 22:11
  „magduskám: nem, csendben is alszanak, sőt, kifejezetten csendes a nagyobbik (is), sőt, már a pocakban is sok zenét hallgattunk, mi, a család...és még csak nem is üvöltenek. Nem szerencsétlen, hanem gyerek...

  JÓÓÓÓ ÉG :D

  Egyébként, hogy jössz te ahhoz, hogy kritizáld azt, vagy véleményt formálj annak a nevelési elveiről, vagy családjáról, akit nem is ismersz? Egy kérdésre adott válasz nem azonos a megmondom a frankót típussal. Csókollak. A gyerekek édesdeden alszanak én pedig Cseh Tamást hallgatok :(”
 • 108. miniszterelnok 2009. augusztus 27. 21:57
  „refrént”
 • 107. miniszterelnok 2009. augusztus 27. 21:56
  „Na látod, te még refént se tudsz.....mint anyuka.:)”
 • 106. vmagdi 2009. augusztus 27. 21:54
  „ohhh mennyi minta anyuka, vagy mintha anyuka? szoktassuk a gyereket a zajhoz, igen, ez a megoldas. Mar a terhesseg idejen rarakhatod a hangszorot a hasadra, aztan pedig ha meglett a gyerek, csak nyugodtan tegyel a fulere ket fulhallgatot es nyomasd neki ezerrel. Hadd szokja a varosi eletet. Es persze soha ne legyen csend (bar az is egy szep zene) es mar csak azert is kell hogy uvoltson, hogy nehogy meghalld a sajat gondolataid, amik ugy sincsenek, csak olyan refreneket tudsz: hogy kiskanal, kistanyer... (nem tudom tovabba szoveget), sot azert is kell ez hogy mar idoben kifejlodhessen az agresszioja annak a szerencsetlennek.”
125 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószer és súlyos testi sértés a SZIN első napján

Szeged - Övtáskájába rejtve akart bevinni a rendezvény területére egy füves cigit egy 19 nő, de a… Tovább olvasom