Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

SZIN Szubjektív: második nap, tömegelés

Szeged, SZIN 2008 - Vastapsos Dumaszínház, történelmi punkok, ál-Jamaika, orosz uralom, magyar ska a SZIN második napján. És Jacko is előkerül.
Azt tudtam, hogy egész nyáron lelkes tömegek előtt léptek fel fesztiválokon a Dumaszínház humoristái, de arra nem számítottam, hogy konkrétan szinte be sem lehet jutni. Kőhalmi Zoltán és Badár Sándor tökéletesen kiegészítették egymást: míg előbbi inkább az értelmiségi humor oldaláról stand-up comedyzett, utóbbi a nép gyermekeként adta elő vastapsokkal megszakított sztorijait. Szóba került a szentesi panelélet, utazások, építőtábori emlékek, felkavaró vezetési szokások különös tekintettel Szőke Andrásra. Mindkettő ütött, igazolták a népszerűséget, pedig a nevettetés köztudottan egy nagyon nehéz műfaj, főleg ebben a formában.

Tömeg a Dumaszínházon. Profi fotók a SZIN-ről képgalériáink között találhatók.
Tömeg a Dumaszínházon. Profi fotók a SZIN-ről képgalériáink között találhatók.

Történelmi pillanat érkezett el: a CPg először lépett fel a SZIN-en. Bár, mint megtudtam, nem sokat próbáltak erre az alkalomra, a gyorsan kialakuló tarajospogó őket is belendítette. Harcos punk néhány lötyögős vidámsággal kiegészítve. Haska Béla énekes a szőke Charlie szerepében, az egyik gitáros pedig olyan ruhában, mintha egy apuka ugrott volna csak el jégkrémért a családnak a strandbüfébe. Tesznek ők a dress code-ra. Kár, hogy rövid volt, de hát egy punkkoncert ne is legyen hosszú.

CPg, már sötétedésben
CPg, már sötétedésben


Russkajára várva belekukkantottunk a Riddim Colony reggae-danchall-ragga parádéjába. Babylon, Zion, satöbbi, az unásig ismert panelek meglehetősen nagyszámú közönség előtt. Jól is csinálták a műfaji korlátokon belül, az meg az én bajom, hogy kiráz a hideg, amikor fehér középosztálybeli, európai gyerekek adják elő a jamaikai prolirasztát. Mindegy. Egybeérő dreadlockok, legalize it és világbéke.

A koncertek közötti összekötő zene a Pepsi színpadon: Michael Jackson. Döbbenet.

A Russkaja-koncerten "szabadult el a pokol" először a SZIN-en (bár később úgy hallottam, hogy nem sokkal korábban a Besh O Drom is hasonlóan meggyőző hatást váltott ki.) Nehéz szavakat találni a hangulatra. Mintha mindenki egész évben direkt azért gyűjtötte volna a feszültséget, hogy itt felszabadult tánc formájában eressze ki a világűrbe. Az orosz népi dallamokkal operáló őrületes skába belefért a Pink Floyd "Another Brick In The Wall"-ja, a Boney M "Daddy Cool"-ja, amikor pedig a dobos, Titus Vadon a "Ringasd el magad"-ot is bedobta a mixtúrába (ezt a szót előszeretettel használta az énekes), a közönség már a tenyerükből evett. És akkor nem beszéltem még a ZSENIÁLIS összekötő szövegekről. Az énekes eleve lehengerlő akcentussal előadott angolja, na meg az ízes orosz azonnali druzsbát okozott, Titus Vadon pedig magyarul, a cirkuszi porondmester stílusában nyomta a jól felépített, bődületes poénokat. Katartikus energiaáramlás, elsőrangú zenei és verbális humor. Valószínűleg a 2008-as SZIN legjobb koncertje.

Russkaja messziről. Nem a kezem, a Föld rengett.
Russkaja messziről. Nem a kezem, a Föld remegett.

A porfelhőből aztán lassan a Pannonia Allstars Ska Orchestra tűnt elő, nem túl hálás feladat mindezek után szórakoztatni. Szerencsére a PASO tényleg van annyira népszerű és profi hangulatteremtő, hogy sikerült visszatérésre bírnia a szétszéledt embermasszát. A skaklisék talán többször köszönnek vissza, mint kéne, és talán régen egy picit több szusz volt ebben a produkcióban, de azért végső soron nincs panasz. Az énekes fehér öltönye és kalapja márkavédjegy, ahogy a tánca is. A végén a Russkajának dedikált Gagarin azért még mindig hat, az utolsó nagy tánc méltó befejezése a mai koncerttúrának. Nincs kétség, ők Magyarország elsőszámú skazenekara.

Sajnos amilyen szórakoztató dolgokat láttam eddig, annyira esélytelen volt bármilyen buliban is megmaradnom ezek után. Ízlésterrorizálhatnék itt hosszan, de minek, maradjunk annyiban, hogy többféle stílus is megfért volna egymás mellett a SZIN-en. Talán majd jövőre. Mindenhol tömeg, érezhetően hétvége van. És szeptemberi hideg.

Az előző napok SZIN-krónikája:
- nulladik nap
- első nap

Olvasóink írták

 • 6. Angel of sun 2008. augusztus 31. 20:37
  „Hali,
  jó volt a péntek, de azért örültem volna, ha a biztonsági őrök nem vezetnek félre, avval kapcsolatban, hogy a Within Temptation tagjai dedikálnak-e.
  Azt állították hogy a csapat tagjai nem fognak dedikálást tartani, ennek ellenére a képeken úgy láttam, hogy mégis tartottak...
  Csalódott vagyok...
  de nagyon. esetleg ha valaki tudja, honnan lehet dedikát szerezni, annak örülnék :)

  üdv”
 • 5. szinező 2008. augusztus 31. 09:09
  „az egyik éjszaka én is láttam a Székely soron végig a lerugdosott kukákat, és SZIN-mániásként mondom, hogy az ilyen állatnak a fejét kéne lerúgni a helyéről. akartam hívni rendőröket, de valaki már megelőzött. a fesztivál hírének ez tényleg nem tesz jót, de ez mondjuk tíz-húsz vadbarom a több ezer látogatóból, attól függetlenül erre is ki lehetne találni valamit, hogy ez ne forduljon elő megint.”
 • 4. egy naív szegedi lakos 2008. augusztus 31. 06:07
  „Nagyon jó dolog a "SZIN" , csak ne lenne minden reggel utána csatatér az egész környék. Felborogatott, letörött szemeteskukák, telepiszkított liget, tönkretett műtárgyak. Gondolom ezt majd utána a fiatalok rendbe teszik maguk után.”
 • 3. Ness 2008. augusztus 30. 23:11
  „A Russkaja tényleg nagyon jó volt, szállt a por rendesen. :D Mondjuk ez inkább az mtv színpad előtt volt zavaró, most Kispál közben. Igazán lehetehettek volna néhány nyolcszögletű műanyagcuccot.”
 • 2. slava rusa 2008. augusztus 30. 20:46
  „Mi van ? mi ez a sok baromság ?”
 • 1. rus-ska-ja 2008. augusztus 30. 12:53
  „A Russkaja szerintem is fantasztikus volt! Ha a várva várt sztárfellépők néha csalódást is okoznak, ezek miatt a frissen felfedezett kincsek miatt megéri a SZIN!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A SZIN-színpadok programjai

Tovább olvasom