Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

SZIN szubjektív: régi kedvencek újrahasznosítása

Szeged - Lecsücsültetett tömeg, agyonfogdosott frontember, népünnepély és álmos tinilány a SZIN 1. napján.
A Nagyszínpad csütörtöki programját a Jurij kezdte kb. 40 fokban, alig pár ember előtt. A kicsit megúszós, de szimpatikus magyar gitárpopot a szűk árnyékból figyelte az a pár elvetemült, aki vagy ismerte őket vagy most akarta megismerni. „Kurva nagy a baj" – énekelték legprovokatívabbnak szánt számukban, most a legnagyobb baj a korai időponttal volt. A keménykedés is kedves, a kedveskedés is kedves, csak épp nem túl felrázó.

A Heaven Street Seven váltotta őket, este hattól. Az általam valaha nagyon kedvelt zenekart megunás esetéből kifolyólag több éve nem láttam, de most végre akadt időm újabb esélyt adni. Nem bántam meg, sőt. A végig jól érthető szövegek szarkasztikus humora a lazán odavetett zenei pontossággal újra megnyert nemcsak engem, de a körülöttem állókat is. Az énekes, Szűcs Krisztián régen is úgy tudta előadni magát, mint aki beletojik az egészbe, de valahogy az jött le, hogy azért mégis túl komolyan veszik magukat. Ez a feszengés az évek során mintha megszűnt volna, és ez jól áll nekik. Marad az ön-és közönségszórakoztató játék a hangokkal, gesztusokkal, ráadásul Magyarország egyik legtehetségesebb gitárosa, a szegedi származású Ábrahám Zsolt lehengerlő részvételével. Visszataps is történt, megérdemelten. Ajánlatos a Heaven Streetet újra felfedezni, hogy egyik fülbemászójukra utaljak, tudtam, hogy szeretem titokban.

Ahogy sajnos a Nagyszínpadnál sem őrjöngött letaglózó tömeg, a The Moog is jobb sorsra lett volna érdemes, meglehet, a 30Y párhuzamos fellépése is betett kicsit. Van, akinek túl sok az énekes, Tonyó izgága és túlpózolt jelenléte a színpadon, szerintem az egészséges önbizalom és az önirónia szórakoztató keveréke. Ezúttal is magabiztosan énekelt, és magabiztosan hajolt be az első sorba, ahol a tapizás minősített esetében lehetett része. Semmi alibizés, minden a helyén, hol tiniszívhez szólóan, hol jó zajosan. Kár, hogy az ilyesfajta gitárzene valamilyen rejtélyes okból képtelen betörni hazánkba. Azért a közönség ismerte az új albumot, ami reménykeltő. Meg is kapták jutalmukat egy „Out Of Space"-feldolgozás formájában. Mint azt a frontember a delmagyar.hu-nak nyilatkozta: nem a sátántól való a pop. Csak meg kellene tanulnia az embereknek újraértelmezni azt, és helyükön kezelni az ilyen zenekarokat.

Ábri. Fotó: Németh Norbert (galéria)

A Kispál helyett a Bëlga felé orientálódtunk, egy újabb régi kedvenc, amit élőben az agyonhallgatás és a túlzott hype miatt évekig elkerültem. És amibe újra beleszerettem. Nem gondoltam volna, hogy az első albumon produkált zsenialitás ennyi éven át kitart, az irtózatos meleg ellenére jól esett figyelni a masszív tömeget, ami még masszívabb lehetett volna egy hétvégi buli esetén. Bauxiték élvezték a helyzetet, játszottak a közönséggel, aminek leglátványosabb pontja a felszabadultan táncolók földre ültetése volt. Szinte minden szám legendás, és a régebbiek sem unalmasak, mert Titusz mer variálni, beleügyeskedni a megszokott zenébe - mindig éppen csak egy apró ötlettel, ami szórakoztató pluszt ad. A közönség is megérdemel egy tapsot.

A headliner, Gabriella Cilmi előadása következett, gondoltam, szívet melengető, bólogatásra inspiráló lánypopot kapok majd, ami legalább fél órán keresztül ott marasztal, és ráébreszti kérges lelkemet a tiszta érzelmek felszabadító erejére. Ehelyett egy semmilyen ifjonti lendületet át nem adó, kifejezetten unalmas koncertet kaptam. Pedig pont a slágerre, a „Nothing Sweet About Me"-re érkeztem, ami után Justin Timberlake „Cry Me A River"-je következett. A harmadikat már nem bírtam végig, röstellem. Még csak 17 éves ez az ausztrál kislány, van ideje egy kis dögöt összeszedni, bár, ha jól emlékszem én ebben a koromban voltam a legelszántabb, úgyhogy kétséges az eredmény. A végére visszaértem, valamivel jobban felpörgött Gabriella és háttércsapata, de már késő volt. Nem is nézték valami sokan.

népünnepély és álmos tinilány a SZIN 1. napján. Fotó: Németh Norbert (galéria)

Bár egy éven belül már háromszor láttam az osztrák, balkán skát játszó Russkaját, illedelmességből átugrottam hozzájuk is. A népünnepély biztosított volt, ugrált mindenki, lendültek a kezek, aki ritkábban élvezhette őket az utóbbi időben, biztosan jól szórakozott. Én pedig konstatáltam, hogy mozdulatról mozdulatra, poénról poénra, hangról hangra ugyanaz a show, mint eddig. Nagy mókamesterek, csak jól kell adagolni őket.

Ezután nem volt sűrű fejkapkodás, lepihentem a szegedi Rolling Stones, a Tirke Honolulu koncertjén, akik – személyes szimpátia okán – valahogy mindig képesek lenyomni a fülemen a nyugdíjas rockzenét. Bár a hibázásokon látszott, hogy izgultak, a humor átjött, táncos lábúak is akadtak, végső soron rendben volt.

Az MTV músorvezetőjeként vagy a Fish! énekeseként is ismert Senior Hal bulijával zártam, aki épp jól ismert drum&bass nótákkal – Pendulummal, Roni Size-zal – mozgatta meg a kellő számú fáradhatatlant, sajnos én már nem bírtam többet. Hazamentem kiheverni azt az irtózatos mennyiségű port, ami ezen a napon a szervezetemmel összekeveredett.

Korábban:

A 0. nap krónikája
A -1. nap krónikája

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. NagyZ 2009. augusztus 31. 11:02
  „Kedves Neurotoxin, valóban előfordulhat, hogy nem ugyanazon a koncerten voltunk, még ha ugyanazon is voltunk, hiszen ahány ember, annyi vélemény. Ezért köszönöm, hogy beírtál, így nekem is pontosabb képem lesz a koncertről. Kár, hogy nem mindenki tudja ilyen visszafogottan és korrekt módon elmondani az ellenvéleményét. Bocsánat a késői válaszért, de akkor nem volt már időm minden kommentet elolvasni.

  Neurotoxin 2009.08.29. 12:43

  Gabriella Cilmi:"egy semmilyen ifjonti lendületet át nem adó, kifejezetten unalmas koncertet kaptam. Pedig pont a slágerre, a ,,Nothing Sweet About Me"-re érkeztem, ami után Justin Timberlake ,,Cry Me A River"-je következett. A harmadikat már nem bírtam végig, röstellem."

  Hallod Zoli, biztos egy koncerten voltunk? Szerintem ez volt eddig a legjobb koncert a SZINen, természetesen a Tankcsapda mellett, ami már önmagában is egy élmény. Nem vártam sokat a csajszitól, de ennek ellenére kellemeset csalódtam. Az szerintem megintcsak más, hogy nagyobb volt a tömeg a Russkaján.. Köszönet a szervezőknek, hogy idehozták nekünk, Szegedre. Mellesleg neki fogalma sincs, hogy hova jött, ennek ellenére igenis lendületes koncertet adott.”
 • 29. Neurotoxin 2009. augusztus 29. 12:43
  „Gabriella Cilmi:"egy semmilyen ifjonti lendületet át nem adó, kifejezetten unalmas koncertet kaptam. Pedig pont a slágerre, a ,,Nothing Sweet About Me"-re érkeztem, ami után Justin Timberlake ,,Cry Me A River"-je következett. A harmadikat már nem bírtam végig, röstellem."

  Hallod Zoli, biztos egy koncerten voltunk? Szerintem ez volt eddig a legjobb koncert a SZINen, természetesen a Tankcsapda mellett, ami már önmagában is egy élmény. Nem vártam sokat a csajszitól, de ennek ellenére kellemeset csalódtam. Az szerintem megintcsak más, hogy nagyobb volt a tömeg a Russkaján.. Köszönet a szervezőknek, hogy idehozták nekünk, Szegedre. Mellesleg neki fogalma sincs, hogy hova jött, ennek ellenére igenis lendületes koncertet adott.”
 • 28. szőlőfürtöcske 2009. augusztus 29. 10:07
  „.... SZIN!!! Lejjeb lehet venni a hangerőt este!!!! Primitív bulizó tömeg! Másokra nem gondolnak, csak arra, hogy seggrészegre leigyák magukat és bömböljenek egy zenének nem nevezhető valamire!!! Undorító!”
 • 27. h65535 2009. augusztus 28. 22:23
  „nóri2008: Majd ha lesz gyereked kisanyám és arra sír fel félóránként, majd megtudod. De ez vonatkozik a szilveszteri petárdázásra is...”
 • 26. nóri2008 2009. augusztus 28. 21:31
  „Én nem értelek titeket akik szidják a Szin-t!!!
  Ezt a pár napot ki lehet bírni ,inkább örülnétek hogy van élet a városunkban!!!
  Egyébként a Szabadtérire miért nem panaszkodtok hogy hangos??-ugyanis én nem egyszer hallottam azt is!!!”
 • 25. Gollam 2009. augusztus 28. 21:17
  „flexike...OI szép tündéri mesét írtál ide nekünk. Szinte meghatódok a kupaknyi sörtől , kannás bor decijétől révetegen fetrengő leendő értelmiségünk retek sokadalmától!!! Csinn-bumm cirkusz tapsoló ovisoknak...Jaaa, ha ettől nő a népszerűség....Ugye te is igyekszel holnap kamionok, lezárt utcák közt szlalomozva munkahelyedre bejutni, a városodnak hasznod termelni???”
 • 24. flexsnake 2009. augusztus 28. 20:49
  „GYertek ki a SZINre ez most nagyonszól :D SZOTE sátor :D”
 • 23. miniszterelnok 2009. augusztus 28. 19:14
  „templomban”
 • 22. miniszterelnok 2009. augusztus 28. 19:14
  „Nagyon kedves vagy flex, h megosztottad velünk a napi programod.:) Akkó ma izzadtá, mint k.rva a templomba, mi?? Gondolom, h nem a Csubiban mentél, meee verejtékeztek vóna a zacsik.:D

  A roma asszonyt meg ne küldd el legközelebb, te jósolj neki, vagy nem tudsz?? nehogy azt mondd, meee...nem hiszek neked.:D”
 • 21. flexsnake 2009. augusztus 28. 19:05
  „folyt....
  A hajlott hátú nem egészen 20nak kinéző fiatal papucsban sapkáját a járókelők felé tolva kért pár forintot.
  Nemsokára megjelent a ,,főnök" beszélgettek majd folytatódott a kunyerálás. Egy roma fiatalasszony karján egy kisgyerekkel fel-alá sétálgatott, talán céltalanul. Már második alkalommal küldtem el a roma csoszogűs asszonyt aki egy köteg kártyával a kezében akart nekem jósolni. A bicikliseket az sem zavarta hogy két rendőr felé vették az irányt, egyik kerékpárost le is parancsolta a rend szigorú őre. Aki persze egy büntetéssel talán meg is toldhatta volna. Érdekes ez a kárász. Van egyfajta külön kis élete ezen már csak tényleg javíthat a másnapos arcú fiatalok tömege :D
  Röviden ennyit a mai napról....”
 • 20. turulvedo 2009. augusztus 28. 18:57
  „Most látom elég ovodás itt a szint ,nem igazán szeretnék lesüllyedni erre az alacsony szintre.”
 • 19. flexsnake 2009. augusztus 28. 18:55
  „SZIN-es a belváros

  CSak járkáltam fel és alá a Kárászon, fagyival a kezemben néztem ahogyan minden 5. ember karján ott egy világospiros(talán rózsaszín) karszalag,vagy egy zöld. Néhány fityegő pass is lógott itt-ott a nyakban. A két csinos lány veszettül húzta maga után a csöppnyi kiskutyát aki a nyitott tenyeremben nem csak hogy elférne, de ki is tudna nyújtózni. Meleg volt. Nem csak azért mert a homlokomról meginduló izzadságcseppek célba vették a vaníliaízt a tölcséremben, a ruhákon látszott. Illetve látszott volna ha a lányok valamivel több textilt vettek volna magukra. De nem! A combok szabadon, és néha még egy kivillanó idom is azt sugallta? azért még nyár van így augusztus végén is.
  Rasztahajúak, neohippik, nyári rockerek vetették be magukat a Kárászra. Megcélozva a mekit vagy a Dugonics Tescot egy kis élelemért. Néhol egy fagyi is került ami vagy a másnaposságot hívatott enyhíteni, vagy csak a meleg időre volt egyfajta válasz.
  SZIN-foltja a városnak, lehet érezni. Azt is ahogyan keserűséggel a hangjában mondja az egyik járókelő: sokallja a 6200 forintos napijegyet. Sok. Valóban. Talán majd jövőre.... nyalok bele a fagyimba és én is eltűnök a nyári forgatagban. Így szép a város, SZIN-esen.”
 • 18. lidocain 2009. augusztus 28. 18:39
  „hát a zene az tényleg kritikán aluli,elég is belőle annyi ami idáig elhallatszik. bár tegnap nagy volt csend,már azt hittem valamelyik "ellenzéki" áramszünetet csinált.”
 • 17. flexsnake 2009. augusztus 28. 18:29
  „13. szerintem ne állj le egy zenetörténésszel vitatkozni.
  Én úgy tudtam hogy a OI meg fasiszta :D
  Tudsz még ilyeneket, mert jókat vigyorognék :D”
 • 16. flexsnake 2009. augusztus 28. 18:28
  „nem bírja az a maradék egy agysejtje feldolgozni a mondanivalót :D”
 • 15. m.á. 2009. augusztus 28. 18:24
  „turulvédő biztos józan lehettél ha ennyit hallottál minden koncertből hogy "á e o" :D”
 • 14. turulvedo 2009. augusztus 28. 18:09
  „Mindjárt hozzá is szólnék a témához: én kint voltam ma személyesen a SZIN-en,hihetetlen mennyire szint alatti zene ment! Csak nagy dübörgés volt és a szöveg ennyiböl állt: á,é,o ! Ez ismétlödött százszor. Úgy érzem ez a fiatalok teljes elhülyitéséröl szól meg az alkohol fogyasztásról.”
 • 13. m.á. 2009. augusztus 28. 18:05
  „ez most korrekt, bár az köztudomású hogy az indie a b*zik és az angolok (és legfőképp az angol b*zik) zenéje, emiatt nyílvánvaló hogy nehezen tör be magyarországra a múg.”
 • 12. turulvedo 2009. augusztus 28. 18:05
  „Sziasztok,uj fórumozóként üdvözlök mindenkit!”
 • 11. flexsnake 2009. augusztus 28. 17:50
  „10. ok, bocs :p”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ABBA-csoda egy 4 és fél éves kislánytól

Nem is tud olvasni, kívülről fújta az angol szöveget a szupercuki karaokézó kislány. Tovább olvasom