Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

SZIN szubjektív: távol Woodstocktól

Szeged - Beköltöző sátrasok, szolid iszogatás és az ehhez tartozó szolid együttesek a SZIN –1. napján.
Már az 1969-es Woodstockot megidézni kívánó kezdő nap koncertjei előtt beütött a retró: a SZIN hátsó bejárata felé a sarki Club 69 Eszpresszó emlékeztet a régi szép időkre. A múltidézés nagyjából megrekedt ezen a szinten az este további részében is. Azért ha különösebb ismerettel nem is rendelkezett a fiatalok többsége az egykori legendás fesztiválról, mindenképp dicséretes, hogy néhányan megpróbáltak legalább a dress code-dal utalni rá. De hol van már a valaha volt féktelen szabadosság, a szabadság különböző tudatmódosítókkal elért illúziója, a szexuális forradalom...

Egy megkérdezett vásárhelyi lány szerint akkoriban a mindennapok annyira szabályozottak voltak, hogy egy fesztiválon kellett kitombolniuk magukat, ma már egy egyszerű szerdán is bárki kieresztheti a szelepet. És valóban: semmi közös FUCK-kiáltás, extrém kiszakadás a „normális" világból, cicimutogatás, bódult transzcendencia.

Élet a homokban. Fotó: Németh Norbert (galéria)

Közben az épp játszó zenekartól messziről egy egész jó Jimi Hendrix-feldolgozás hallatszódott, mire a színpad elé értem, már Janis Joplint idézte meg egy feltűnően jó hangú énekesnő, nem túl felkavaró bandájával. Egy hippiruhás szegedi lány elmondta, hogy nem sokat tudott Woodstockról, de utánanézett neten, főleg képeket keresett. Na, legalább ezért megérte ez a tematikus nap.

A The Doors emlékzenekar a Thealter fesztiválról ismerős Menszátor-Héresz Attila torokgyulladása ellenére beindította a közönséget. Először úgy tűnt, pont ekkorra érte el a SZIN-lakók alkoholos befolyásoltsága a megfelelő szintet, de nem: működtek a dalok. Bár a Doors nem lépett fel anno, a korszak stimmelt. Amúgy a Beatles azért nem tette tiszteletét Woodstockon, mert John Lennon nem tudta összeszedni a srácokat, Bob Dylan annyira megundorodott a háza környékét elárasztó hippiktől, hogy lemondta a fellépést, a Led Zeppelin egy jobban fizető felkérést kapott New Jersey-ben.

Az őrületes hangulat már a mínusz első napon is érzékelhető volt... Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Viszont a Creedence Clearwater Revival játszott az 1969-es rendezvényen, őket az ezúttal erőtlen értelmiségi blues zenekarként fellépő, egyébként szimpatikus és régi motoros szegedi Blues Bell és barátaik próbálták feldolgozni. Egy szegedi srác azt magyarázta hevesen, hogy lehetetlen összehasonlítani Woodstockot egy mai fesztivállal. Igaza volt. Merthogy akkor a vietnámi háború ellen tiltakoztak. Majd gyorsan eltérve a tárgytól hosszan szapulni kezdte a média mai állapotát. Ebben is igaza volt.

Király Vajkék pakolni kezdtek, egy baráti hangulatú, visszafogottan iszogatós estét fejeztek be. Alig volt nagyobb a tömeg a Woodstock Remember Stage-nél, mint egy jobban sikerült Casablanca Greenes estén, amiben az volt a különös, hogy közben már a tartalék sátorhelyre kellett beengedni a sok bentlakni vágyót.

Az én nehéz felfogásom lehet a hibás, hogy nem értem ezt az 1969-es nosztalgiát itt, de tulajdonképpen nincs az ötlettel semmi baj, erre a beköltözős napra meg éppen megfelelt. Főleg, hogy a fél közönség a Loki-meccset nézte.

Olvasóink írták

  • 2. Titanilla 2009. augusztus 27. 12:28
    „Igen bizonyára beindult a hangulat, felsővárosomn az ablakok is remegtek. Aludni 2 óra után tudtunk. Köszönjük.”
  • 1. Caelus 2009. augusztus 27. 09:28
    „Idén nem lesz webkamera a SZIN-ről?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

The Moog: Nem a sátántól való a popzene

Szeged - Az első albumával nagyot robbantó The Moog legutóbbi, 2009-es anyagával járja az USA-t és a… Tovább olvasom