Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

SZIN szubjektív: több folk, több ember, több por

Szeged - Erős népi vonal, szexi csokigolyók és pénteki tömeg a SZIN 2. napján.
Az Óriás koncertjével indítottam a napot a délutáni dögmelegben. Néha Foo Fightersre hajazó post-grunge-uk élőben üt igazán, sokkal jobban átjön az energia, mint az albumon, amit megvettem a 12 éves unokahúgomnak. Óriásék jó fejek, megbecsülték azt a pár összegyűltet, akiknél azt hittem, ezen a napon már nem lehet kevesebb az A38 sátorban. Utóbb kiderült, tévedtem, de erről később.

A nap legkellemesebb meglepetése ért 5 és 6 között, mikor is végre valahára eljutottam a szegedi Nemulass táncos mulatságára. A folkot, punkot és „bahiás altert" vegyítő zenekar pontosan és pörgősen játszik, igazi bulihangulatot csaltak a lomha estelőbe. Néha kicsit megbolonduló énekes lányok, bohém klarinétos dobja fel a produkciót, amit ennél sokkal több embernek kell látnia. Bár még rövid a műsoruk, van még mit dolgozni, megkockáztatom: a Nemulass Szeged jelenleg egyik legélvezetesebb underground együttese.

Sajnos épphogy csak elcsíptem az Erik Sumót, pedig abból a pár percből, de mások elmondásából is az derült ki, hogy elhagyták a tavaly általam is ostorozott buta gitárhangzást, és visszaváltoztak nem erőlködő, ötletes, kellemes, hangulatos alternatív popzenekarrá. Harcsa Veronika és Kiss Erzsi kettőse bármikor jól eshet, érdemes a kellő pillanatban, hangulatban kiélvezni tehetségüket.

Fotó: Rácz Zoltán (galéria)

A folkvonal a Csík zenekarral folytatódott, akik hol Kiss Tibivel, hol Lovasival csábítják a fiatalokat közelebb a népzenéhez. Ügyes fogás ez, mert amúgy száz százalék, hogy a jókora tömeg fele sem jött volna el. Azért a népzene akkor is az, ha Kispált játszanak, így, bocsásson meg nekem a világ, pár szám után tisztelettel megtelve eltávoztam, később tudtam csak meg, hogy a hangosbemondóban beharangozott „fít" (azaz feat.) Lovasi megfelelt a valóságnak, saját számot, Tankcsapda- és Quimby-örökbecsűket danolt el az immár a Kiscsillaggal is sikeres énekes.. El kell ismerni azért, szép dolog ez, hogy ennyien érzik jól magukat a hagyományok bűvöletében.

A számomra teljesen ismeretlen, román Grimus koncertjére siettem, ám mások nem bizonyultak ennyire kíváncsinak, bekövetkezett, amit a cikk elején említettem: szinte teljesen kiürült az A38 többezres sátra. Egyáltalán nem érdemelték meg ezt a közönyt, bármelyik hasonló magyar együttessel felveszik a versenyt. Az alternatív rockzenét játszó, angol szövegekkel operáló kolozsvári zenekarnak nem szegte kedvét a közönség hiánya, hosszú és tartalmas koncertet adtak, hol ötletesebben, hol kevésbé, de végig megfelelő színvonalon.

Vissza a folkhoz, a tavaly a SZIN egyik legemlékezetesebb koncertjét adó Besh O drom következett. Idén is hozták formájukat: az innen-onnan összehordott tradicionális zenék sajátos, a mai korhoz illő értelmezése még ennyi év után is érdekli az embereket, és láthatóan ők sem fásultak el. Kitartó munkájuk révén Magyarország egyik legjelentősebb világzenei attrakciójává váltak - lenyűgözően profi és lendületes repertoárral rendelkeznek, bárhová bulit varázsolnak.

Fotó: Rácz Zoltán (galéria)

Ez volt az a pont, amikor az általam részletesebben taglalt koncertek miatt lemaradtam az ezerszer látott Colorstarról, Zagarról és Irie Maffiáról, de az ezeken résztvevő ismerőseim lelkemre kötötték, hogy írjam le mindegyikről, mennyire jók voltak. Hát, oké. A Colorstar eddigi kételkedőket győzött meg, és Kiss Erzsit is felvonultatta, a Zagarra megtelt az előbb még totál üres A38 – a Wings Of Love katarzisát pont elcsíptem, az Irie Maffia mellett elsuhanva pedig feltűnt a Szote Klub sátrát szétfeszítő tömeg. A SZIN idén eddig először kezdett igazi fesztiválnak kinézni, a hétvége megtette hatását.

Szerencsére, mert így Macy Graynek nem kellett kínosan hiányos közönség előtt fellépnie. Bár úgy tűnt, mindenki inkább csak szimpátiából és kíváncsiságból látogatott oda, mintsem fanatikus rajongásból, azért csak ott ragadt az a pár ezer ember. Macy és csapata pedig show-jával (mert az volt) élvezetesen adott át egy kis ízelítőt az egykori soullegendák örökségéből. Autentikus R&B/soul énekesnőnek születni kell, és Macy kétségívül az. Ismert számai is vannak, így a kellő pillanatban bedobta őket felrázás végett. „You, sexy people" – hajtogatta a számok között, haverkodási panelként pedig mindenkivel kikiabáltatta a saját nevét, mondván, nem fair, hogy mi tudjuk az övét, ő pedig nem ismer minket. Kiemelendő a hangulatot abszolút pozitív irányba terelő két testes háttérénekesnő, azaz a két szexi csokigolyó, akik piros újasszony ruhájukkal, énektudásukkal és csintalan mozdulataikkal mindenkinek mosolyt csaltak az arcára. Szexi zene ez, hiába. Egy itthon egzotikumnak számító világot tárt ki Macy a SZIN közönsége előtt, így annak is érdemes volt belenéznie, belehallgatnia, akit maga a zene nem bűvölt el.

Fotó: Rácz Zoltán (galéria)

Közben megint vissza a folkhoz, muszáj volt elindulni !DelaDapra, közben pedig azon gondolkoztam, hogy az osztrák bázisú formáció vagy az útba eső Barabás Lőrinc Eklektrik, PASO netalán Ossian lesz az este vesztese. De egyik sem, mindenhol kellő számú rajongó gyűlt össze, végre. Igaz, a !DelaDapon lehettek volna többen is, de aki ott volt, végigtáncolta a két tüzes cigánylánnyal hódító, a roma muzsikát modern ritmusokhoz igazító csapat műsorát. Az egész projektet kitaláló, prágai születésű Stani Vana pomádés dzsigolót játszott, és hol angolul, hol németül, hol olaszul, hol magyarul keltette a hangulatot, a reakció pedig nem maradt el. Jó kis közép-európai mulatós ez, a végén pedig a legnagyobb sláger, az Amaro Shavo is elhangzott.

Macy épp befejezte, jöhetett Koltai Róbert filmforgatása a nagyszínpadon Jameliával, Szabó Győzővel, Pindroch Csabával. Gondoltam én naív, de mire mindent bepakoltak, már egy órás csúszásban voltak a meghirdetett időponthoz képest. Az önjelölt statiszták, azaz a filmben tömegként szerepelni kívánók azonban türelmesnek mutatkoztak még akkor is, amikor az angol R&B énekesnő harmadjára énekelte el a film egyébként egészen elviselhető betétdalát, aztán még vagy háromszor a meleg sztriptíztáncosokat megszégyenítő jelmezben pompázó ismert magyar színészekkel. Kár, hogy a vitathatatlan érdemű Michael Madsen nem jelent meg, de azért nem bántuk meg, hogy belekukkantottunk a Magic Boys felvételeibe. A bulikat már úgyis végigjártuk az előző napokon.

Korábban:

Az 1. nap krónikája
A 0. nap krónikája
A -1. nap krónikája

Olvasóink írták

 • 4. timeja 2009. augusztus 31. 16:12
  „Macy Gray a legjobbak közt volt bárki bármit mond!
  Erre születni kell!!!!!!!!”
 • 3. turulvedo 2009. augusztus 29. 15:55
  „Több por?? Milyen szinű ? Fehér?”
 • 2. turulvedo 2009. augusztus 29. 13:25
  „Huzz bele flexféreg igy nem lesz meg a 250 hsz!”
 • 1. turulvedo 2009. augusztus 29. 13:24
  „Magna cum lada : szánalmas.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy kábszerest fogott el Gay a SZIN második napján

Négyen próbáltak kábítószert bejuttatni a SZIN területére a második napon, de Gay ezúttal is mindent kiszagolt. Tovább olvasom