Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Tokaj és Újvidék szereti a fesztiválját

Szeged - A SZIN zajbalhéja miatt megnéztük, hogy viselik mások a könnyűzenei fesztiválokat. Tokajban nem panaszkodnak, Újvidéken a többség örül, a Szigetet azonban már többször perelték.
„Sokszor hangoztatott érv a Szigettel szemben, hogy miért a városban van, miért nem azon kívül. Erre nem csak technikai szempontok alapján, de ideológiailag is érdemes kitérni. Magyarország legnagyobb tömegeket megmozgató és legsikeresebb rendezvényeit a Szigeten kívül is szinte mindenhol települések belterületén, sokszor központi részén rendezik: Szegedi Ifjúsági Napok, Volt fesztivál (Sopron), Balaton Sound (Zamárdi), Debreceni Virágkarnevál, Hegyalja Fesztivál (Tokaj). Azonban itt mind a helyi vezetők, mind a lakosok általában büszkék e rendezvényekre" – áll a Sziget Szervezőiroda egy korábban kiadott sajtóközleményében, amely a fővárosi fesztivál ellen indított „zajos" perekről szól.

A 2001-es Sziget miatt 2002-ben indított, mindkét fokon elvesztett per után Derce Tamás, IV. kerületi polgármester 2006-ban újabb birtokháborítási pert kezdeményezett. Szerette volna elérni, hogy a bíróság tiltsa el a szervezőket a 22 és 6 óra közötti zenés és egyéb műsoros programok megrendezésétől, valamint a zene- és műsorszolgáltatástól. Ezt a bíróság elutasította, de a szervezőket eltiltotta a határértéket meghaladó zajkibocsátástól. Másodfok ősszel várható.

Ami a hétvégén Szegeden történt, elbizonytalaníthatja a bulizókat – véli a Hegyalja Fesztivál szervezője, Bukovszky Béla. Fotók: Segesvári Csaba
Ami a hétvégén Szegeden történt, elbizonytalaníthatja a bulizókat – véli a Hegyalja Fesztivál szervezője, Bukovszky Béla. Fotó: Segesvári Csaba

Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Hegyalja Fesztivált Tokaj-Rakamazon. 71 ezren voltak. Bukovinszky Béla, az egyik szervező azt mondta, soha nem volt panasz a hangerő miatt, pedig az ő fesztiválhelyszínük is a Tisza partján van, a folyó pedig viszi a hangot. Tokajban a turizmus fontos bevételi forrás. A fesztivál idejére sokan kiadnak szobákat, árulnak házi bort, zsíros kenyeret. Bukovinszky hangsúlyozta: egy sikeres fesztivál marketing- és gazdasági szempontból is előnyös a település számára.

A kérdésre, hogy szerinte zajvédő fallal tompítható-e a lakosokat bosszantó hang, azt mondta: ez csak autópályáknál működik, ahol a zajforráshoz közel építik ezeket a falakat. A szombati SZIN-es eseményekkel kapcsolatban – azért, hogy éjfélre befejeződjenek a koncertek, délután átszervezték a programokat – elmondta: szerinte veszélyes, mert elbizonytalaníthatja a fesztiválozókat és a szponzorokat is.

A Szigetet a IV. kerületi polgármester perelte be
A Szigetet a IV. kerületi polgármester perelte be.
Fotó: Segesvári Csaba

– Újvidéken vannak hangerőproblémák? – kérdeztük a mára már 100 ezer vendéggel büszkélkedő Exit Fesztivál egyik szervezőjét, aki nem hivatalos sajtós, ezért itt csak Ljubica néven szerepel. – Nincsenek. Nincsenek hangtompító eszközeink sem, és nem is szoktunk halkabban szólni annál, mint amit a törvény megenged. A lakosság egy része persze nem szereti a fesztivált, mert szerintük hangos, de a többség örül neki, hogy a város megtelik élettel, tele vannak a kávézók és a boltok. A városiaknak is megvan a maguk haszna, mindenki beszállhat a bizniszbe erre a néhány napra. Tudja, lehet, hogy mi nem vagyunk azért olyan hangosak, mint az önök fesztiválja Szegeden, hiszen egy várban zajlik minden, a falak elég jól felfogják a koncertek zaját. A nagyszínpad egy árokban van, szinte nem is hallani távolabbról, hogy mit játszanak. Az emberek szeretnek minket.

A Jobbik Sziksósfürdőre vinné

A Jobbik továbbra is úgy gondolja: Sziksósfürdőn kellene megrendezni a Szegedi Ifjúsági Napokat. Erről tegnap sajtótájékoztatón beszélt Tóth Péter, a párt városi és megyei elnöke, aki elmondta: sokan panaszkodtak a Jobbiknak a SZIN miatt. Egyrészt mert hangosnak találták, másrészt mert nem tudták használni a Partfürdőt.

Olvasóink írták

 • 6. tazsla 2009. szeptember 03. 08:51
  „pestivagyok !

  "De ha zavar a zene vagy a ,,városi nyüzsgés" akkor miért nem költözöl ki messzebb, a várostól.
  Mielőtt bármit is mondanál igen Szeged végre város lett, nyüzsgő ,,ÉLŐ" város!"

  Tipikus szarrágó válasz!
  Tehát, nem azokat kell esetleg "megrendszabályozni" akik szabálytalankodnak és ezáltal zavarnak, hanem hagyni kell és kussolni, és szótlanul, emelt fővel elmenni a visszásságok mellett? Van ám gerinc!!!
  Egy város nem attól él hogy az ott lakóknak állandóan zajban kell élni, és mindenki azt csinál amit akar!!! Vannak erre is szabályok amit sajnos nem tartanak és tartatnak be. Hajnali hat órakor miért kell még agyament hangerővel szólni a zenének a SZIN-en? Miért gondolják egyesek, hogy egy rendezvény csak attól lehet jó ha üvölt a zene, csak zajban lehet jól érezni magunkat?”
 • 5. pestivagyok 2009. szeptember 02. 22:03
  „Kedves tazsla!

  Ahhoz túl fáradt vagyok, hogy sokat írjak ide,de tudom nem foglak meggyőzni hisz nem lehet, a te álláspontodból ez a helyes amit te írsz. DEEEE...kérdem én????
  Mi a helyzet a többi fesztivállal a sör, bor, szabadtéri fesztivállal?..... azok halkak ugye, szinte némák....?
  Tudod 10 évig szegeden voltam, és ,,IGEN TUDOM", nem jobban, de tudom....
  Amúgy honnan tudod hogy én mennyire tudom ...? nem vagy kicsit ,,ELŐÍTÉLETES???"
  Meg hogy is van ez?.. Leírsz egy nevet, persze álnéven....(igaz ezt teheted) de, tudod annó, mert nem mai gyerek vagyok nekem azt tanították, hogy csak a másik fél jelenlétében mondj rosszat.
  De hát ilyen a magyar.... AKINEK INGE CSAK AZ VEGYE MAGÁRA!

  ,,Ha valaki sikeres irigykedünk, belérúgunk, akkor érezzük jól magunkat ha neki rossz nem azt nézzük hogy tudunk mi is sikeresek lenni."
  ,,Névtelenül feljeletgetünk, majd röhögünk a másikon"
  Ez szomorú ezért tart ott az ország ahol.......

  De ha zavar a zene vagy a ,,városi nyüzsgés" akkor miért nem költözöl ki messzebb, a várostól.
  Mielőtt bármit is mondanál igen Szeged végre város lett, nyüzsgő ,,ÉLŐ" város!”
 • 4. tazsla 2009. szeptember 02. 13:28
  „"Amúgy Szegeden van sok idős ismerősöm akiket nem zavar."

  Sokakat meg zavar!
  Igazán örülünk, hogy Te ezt sokkal jobban tudod mint a szegediek, akik itt élnek!
  Boros pedig tényleg csak másoknak akar jót, tényleg egy önzetlen ember. Ha Te mondod, akkor biztosan így van, bármit is gondoltunk eddig!
  Valószínűleg ezért az önzetlenségért lehet a Belvárosi Mozi, vagy inkább kocsma teraszán minden este, büntetlenül hajnalig dorbézolni, üvöltöző emeberek és üvültő zene mellett!”
 • 3. pestivagyok 2009. szeptember 02. 12:43
  „Érdekes......Jobbik..., hmm, meg majd a fidesz, meg az összes szenny párt...
  Miért kell politikát vinni egy nem politikai rendezvénybe.
  Amúgy meg szeged Fényét ez a rendezvény is emeli.
  A SZIN rendezőjét folyamatosan *asztatják, csak azért mert sok embernek jót akar, és Szegednek hogy idegenforgalmat.
  Neki kitartást kívánok, az irigyeknek meg semmi jót!

  Amúgy Szegeden van sok idős ismerősöm akiket nem zavar.”
 • 2. tazsla 2009. szeptember 02. 11:00
  „Cukorfalat2!

  Nehéz felfogni? A város majdnem egész évben, folyamatosan, az ilyen "csak" néhány napos rendezvényektől HANGOS!!!”
 • 1. Cukorfalat2 2009. szeptember 01. 14:50
  „Ekkora balhét csinálni egy négy napos rendezvényből. Az eszem megáll...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az EXIT-et nem szokás lekapcsolni

Igen, újra az EXIT-tel jövünk. A semmiből, az abszolút nullából mára Európa meghatározó zenei fesztiváljává nőtte ki magát. Tovább olvasom