Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Van olyan jó, mint a játszótér - a SZIN-en egy másfél évessel

Cicák, kutya, hintaágy, aszfaltkréta, ajándék strandlabda az adóhatóságtól. Ezekről a szavakról nem egyenesen a SZIN jutna az ember eszébe - kivéve, ha úgy dönt, hogy ez egyszer játszótér helyett fesztiválra viszi a másfél évesét. Mihez kezd egy totyogós a Szegedi Ifjúsági Napokon? Élménybeszámoló.
Ha két embernek, akik hosszú lenne felsorolni, hány fesztiválon fordultak meg, gyerekük születik, már nem a nyári szabadtéri rendezvények programját nézegetik. Na de amikor helyben üzemel egy fesztivál napokig, miért ne mutatnánk meg egy másfél évesnek? Játszótérre úgyis vinnénk: fő a változatosság. Megnéztük a SZIN-en, hogy találja fel magát egy pelenkás - annyi szerencséje mindenesetre van, hogy semmiképpen nem kell mobilvécét használnia. Főleg sötétben nem, hiszen addigra rég hazaviszik.

Tíz óra magasságában indultunk, gyalog, babakocsival, így parkolási gondokkal nem szembesültünk. A hátsó részen, a kemping bejáratánál vettük fel a jegyeket, így a babakocsit sem kellett lecipelnünk a lépcsőn, és sorban sem álltunk sokat. A fesztivál területére érve Luca azonnal kokettálni kezdett egy megtermett biztonsági őrrel, majd nagyjából a személyzet minden tagjával, akivel kapcsolatba került a beengedésnél.

Sorban állás gyerekkel: türelemjáték, de gyorsan ment. Fotó: Farkas Judit (képgaléria)

- Eddig gyerekbarát a fesztivál - állapítottuk meg, és erre csak ráerősített a két, padon olvasgató kisgyerek szobra a bejárattól balra. Jó fesztiválozókhoz illően elindultunk italt venni, és a büféasztaloknál rögtön megszerezhette volna az első varázstárgyat. Hófehér tengerészsapkát ajánlott fel egy kedves, rekedt hangú lány, egy hasonló hangú fiatalember fejéről lekapva azt. Nem kritizálom őket, három nap koncerten üvöltés után nekem is hasonló hangom szokott lenni, a gyereknek mindenesetre nem kellett a sapka. Talán mert észlelte, hogy háromszor is beleférne a feje.

Miután ittunk - vizet és gyümölcslét -, Luca erős kezdést produkált, ugyanis egyenesen a NAV sátrához vezetett minket. Hozta a szintidejét, mert a Partfürdőre érkezéstől számítva negyed órán belül szerzett egy nagy sárga strandlabdát: az első NAV-os hölgy, akivel szóba állt, vele egykorú ikreket nevel. Innen nem jutottunk messzire, mert leállt labdázni egy huszonéves fesztiválozó lánnyal, aki éppen hazafelé tartott a szüleihez, enni és zuhanyozni.

Negyed órán belül kapott ajándékba egy sárga labdát: köszönjük, NAV! Fotó: Farkas Judit (képgaléria)

Miután a labdát megunta, és beletörődött, hogy nem dagonyázhat a sárban - egyébként a pocsolyák nagy része felszáradt -, a Civil Falut vette célba. Mi, rabszolgák szaladtunk utána - itt jegyzem meg, hogy jól lehetett közlekedni babakocsival. Rögtön belefutott egy csapatba, akik a Médiakommandó színpadánál végezték reggeli tornájukat fél tizenkettő magasságában, őket hosszasan kellett bámulni, ilyet otthon nem lát.

Aztán egy kartonfát talált meg színes levelekkel a, D2 IH Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpont standjánál, ahol hamarosan aszfaltkrétával is ellátták, de a rajzolást nem találta elég nagy bulinak. Inkább hurkapálcára szerelt bajuszokat rendezgetett - kissé szokatlan, de ártalmatlan szórakozás.

Ekkor már másfél órája csavarogtunk a Partfürdőn, de másfél éves kísérleti alanyunk még nem unatkozott egy percet sem. Elhatároztuk, hogy megkeressük az Ágota Alapítvány játszóházát, de persze rosszfele indultunk el, így belecsöppentünk egy félreeső kis idillbe. Luca egy hangulatos, apró, zöldre festett lábasháznál hintaágyra lelt, ott üldögéltünk egy kicsit, háttal a SZIN-nek, ahol sokan még mindig az ébredezés fázisánál tartottak.

A kartonfa is csodálatos dolog egy másfél évesnek. Fotó: Farkas Judit (képgaléria)

Hamarosan megérkezett a házikó gazdája is, a nagymama megnézte, jó állapotban hagyták-e előző nap az unokák a terepet. Jelentjük, mindent rendben talált, és Luca sem tett kárt semmiben. Két szép, szürkés kandúr is felbukkant, de nem rajongtak a gyerektársaságért.

Hintázás után megkerestük az Ágotás játszóházat, és bár Luca még kicsi volt a felfújt óriáscsúzdához, a focihoz, trambulinhoz, vagy a bikához, néznivalót itt is talált eleget. A félreeső részen meg is pihent kicsit a pokrócán, fogyasztott pár kókuszos kekszet, tisztába tettem, aztán tovább indultunk. Előtte még megpróbált behatolni a felfújható focipályára a hálón keresztül, mert meglátta bent a sárga-fekete focilabdát.

Szerencsére tartott a háló, megmenekült a labda. Fotó: Farkas Judit (képgaléria)

Végigsétáltunk a "politikussoron" is, ahol a különböző pártok szervezetei kaptak helyet, de csak a jobbikosok ismerték fel, hogy kezünkben a jövő egy kisded formájában, és kaptunk tőlük bötyáros újságot. Luca lufinak jobban örült volna, de azért eljátszott vele hazafelé menet két percig.

A hazamenetel ugyanis három órás kalandozás után egyre inkább érett. Ha egy ekkora gyerek nem alszik délután, a családja estére megtudja, hol lakik a Jóisten. Luca jutalomjátékként még mászkálhatott kicsit a lábasházak között a kijárat közelében, aztán megismerkedett egy Jani nevű kutyával, aki viszontszerette őt, utána kíméletlenül bepakoltuk a babakocsiba.

Jani, a kutya. Fotó: Farkas Judit (képgaléria)

Addig halasztotta a felháborodott üvöltést, amíg egy kedves biztonsági őr néni játszott vele a kemping kijáratánál - mellesleg tőle hallottuk, hogy viszonylag sokan vannak lent kicsi gyerekkel -, de a töltésen kieresztette a hangját. - Nem ennyire rossz a buli! - nyugtattam meg egy fiatal párt elmentünkben. A gyerek jól elfáradt a fesztiválozásban, a hídon már aludt a kocsiban: bevált a móka játszótér helyett.

A túlélőcsomag Váltóruha, ha sáros, vizes, akármilyenes lesz, tartalék pelenkák, nedves törlőkendő, ivópohár, kis kiszerelésű kézfertőtlenítő, pokróc, egy kicsi labda, ha mégsem szerezne a gyerek, kókuszos zabkeksz, almalé, víz, némi gyümölcs - ételt-italt lehet kapni bent is, de e korai órákban még nagyon kevés kajálda volt nyitva.
Nagytotál - ilyet otthon nem lát Luca. Fotó: Farkas Judit (képgaléria)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berki Krisztián és az óriási füst után csúcsra jár a SZIN

Berki Krisztián még szombaton is marad - de ezt ne vegye senki fenyegetésnek. Földi szúnyoggyérítés is volt, a füst elszállt, a koncertek maradtak. Tovább olvasom